Tuintips voor september: de to-do’s!
Uitbundige bloeiende tuinen of dakterassen? Die tijd is (jammer genoeg) voorbij. De eerste herfstkleuren duiken op in je tuin. Met deze tuinklussen in september heb je in het voorjaar weer een bloeiende en groene oase!
Opfrisbeurt voor je grasveld
- Om mos en onkruid ook voor het volgende jaar een stap voor te zijn, is het verstandig nu al een laagje dood gras weg te halen. Deze laag wordt gazonvilt genoemd. Als er teveel gazonvilt is, krijg je later problemen met de luchtcirculatie. Het vilt verwijder je door met een grashark over het gazon te harken. Ook kun je een verticuteermachine gebruiken. Je herkent daarna je grasveld niet terug, maar het is een ware verjongingskuur voor je gazon.
- Deze periode is ook geschikt om het gazon bij te mesten. Kale plekken zaai je bij.
Bescherm je vijver
Voorkom dat je vijver dichtgroeit en dun de waterplanten uit. Heb je irissen? Die kun je delen en herplanten. Met een net over je vijver voorkom je dat de vele herfstbladeren straks in je vijver vallen.
Tuinplanten
In deze periode is de grond nog aardig warm en kun je planten goed verplanten.
- Heb je planten in een (te) krappe pot? Planten verpotten is de oplossing. Gun je planten meer ruimte in een grotere pot, maar geef ze geen mest meer.
- Zijn de bloemen van je klimrozen uitgebloeid? Dan is het tijd om te snoeien. Eerst haal je het dode of zieke hout weg. Snoei de zijschuiten tot twee of drie knoppen terug. Hele oude takken kun je tot de grond af verwijderen.
- Bloeien kost vaste planten veel energie en soms lijken ze daarna wat verlept. Pep ze op door de planten te scheuren, oftwel delen. Je doet dit door de stengels flink af te knippen en de pol eruit te spitten. Daarna trek je vanaf het midden van de kluit de stelen uit elkaar. Dit kan soms met de hand, soms met de spitvork. Plant de twee kluiten en geef water.
Bollen planten!
- Wil je in het voorjaar bloeiende narcissen? Eind september kun je al beginnen met het planten van bollen. Je kunt nu ook tal van andere voorjaarsbollen tussen het perkgoed verstoppen, voor mooie kleuren in de lente.
- Je kunt nu ook sommige winterharde eenjarigen buiten zaaien, zoals slaapmutsjes, korenbloemen, die in mei dan tevoorschijn komen.
- Ook kun je bollen in potten planten voor bloemen met kerstmis. Kleine bolletjes doen het dan vooral goed. Zet de bollen dicht tegen elkaar aan en bedek met een laagje potgrond. De groene topjes mag je nog wel zien. Zet ze op een koele, donkere plaats en na 3 weken kunnen ze naar een lichtere plek.
- Idee: de lasagnetechniek. Je plant in een pot onderin grote bollen, bedekt ze met grond en daarboven doe je een laag iets kleinere bollen met weer een laagje grond. Je eindigt met de kleinste bollen en een laagje grond. Zo heb je heel lang plezier van allerlei bloemen in je pot!
Moestuin to-do's
- Oogsten: Aardappelen, uien en pompoen. Haal de aardappelen uit de grond en laat ze een paar uur drogen. Om te voorkomen dat ze groen en giftig worden, bewaar je ze op een donkere plek. Haal ook de uien uit de grond. Je kunt nu ook de pompoenen oogsten. Bewaar ze met steel om het rotten te voorkomen. Laat ze ‘afrijpen’ op een koele en donkere plek en ze zijn dan geschikt tot na de kerst.
- Je kunt zaaien in september: denk bijvoorbeeld aan wintersla! De zaailingen moet je vervolgens uitdunnen op 15 centimeter en je hebt een oogst in januari.
- Heb je tomaten die nog steeds groen zijn? Druk de planten voorzichtig neer en bedek ze met een plastic afdakje. Zo profiteer je maximaal van de nog aanwezige zon. Zijn nog groene tomaten over? Laat ze op kleur komen in een doos met bananen.
- September is ook de maand om aardbeien te planten.
Bijzondere bloeiers in september
Deze maand is de periode van de siergrassen, die je in bijzondere kleuren (blauw! geel!) kunt krijgen. Er is ruime keuze in blad en kleur. In deze periode vind je ook de Verbena overal opduiken met de paarse schermen. Of geef je tuin of dakterras een nazomerse uitstraling met de felgele ‘Goldsturm’. Aan het einde van deze maand beginnen ook de asters te bloeien. Je kunt nu ook planten met mooi blad en herfstkleuren combineren, zoals de wingerd die tot paarsrood kan verkleuren, of de gele hop. Wie zegt dat het najaar in de tuin saai is?
Kom langs in ons tuincentrum en doe alvast inspiratie op voor het najaar!
Bron: TCO, 12 maanden in de tuin, uitgeverij Terra, Het Tuinjaar van Lance Hattatt. Foto: H is for Home Take to the stage! via photopin (license)