Vandaag open van 10:00 - 17:00

Bloempot voor buiten opmaken? Zo doe je het goed!

Hoe simpel het soms ook lijkt, als je bij het verpotten of oppotten van je tuinplanten geen rekening houdt met deze tips, dan kan je mooie tuinplant zomaar eens de geest geven! Lees daarom vooral verder en neem deze tips voor het oppotten van tuinplanten ten harte voor het beste resultaat! 

1. kies je de juiste potmaat voor je tuinplant

Je hebt je tuinplanten in huis, dan begint de zoektocht naar een mooie plantenbak. Buitenpotten zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten, maar voor je gaat kijken naar een mooie pot moet jij jezelf eerst de volgende vraag stellen 'hoe groot moet de plantenpot voor mijn nieuwe plant eigenlijk zijn?' Als vuistregel kun je kiezen voor een pot die minimaal twee keer zoveel inhoud (m3) heeft dan de kweekpot waarin je de plant koopt. In ons tuincentrum vind je bloempotten van diverse merken, zoals: 

Al deze merken hebben productseries in verschillende woonstijlen en de meeste modellen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar, zo vind je altijd een mooie pot die past bij jouw plant en woonstijl. Bloempot voor buiten opmaken? Zo doe je het goed! | Tuincentrum osdorp

2. kies je de juiste potgrond voor je potplanten

Om de plant voldoende voedingsstof te geven in de pot is het belangrijk om te kiezen voor de juiste potgrond. De eerste tip is dan ook om te kiezen voor potgrond en niet voor tuinaarde, tuinaarde gebruik je voor het ophogen van je tuin. Potgrond heeft een luchtige samenstelling en is vaak minder zwaar dan tuinaarde, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen. Naast deze algemene tip is het van belang om specifiek naar de behoeften van jouw tuinplant te kijken. Er zijn namelijk zuur, neutraal, of kalk minnende planten die verschillende wensen hebben als het gaat om de grond waar ze in staan: 

  • De meeste planten doen het prima in ph-neutrale, maar kwalitatief goede potgrond. Kokos potgrond van Pokon is dan een goede keuze.
  • Voor zuurminnende planten werd voorheen gebruik gemaakt van tuinturf welke werd gemengd (verhouding 1/4) met neutrale potgrond. De laatste jaren is tuinturf minder in trek vanwege de impact op het klimaat. Een goed alternatief hiervoor is Pokon Waterproof aanplantgrond welke je ook niet meer hoeft te mengen. 
  • Kalkminnende planten hebben zoals de naam al doet vermoeden extra kalk nodig, kies in zo'n geval voor Mediterrane potgrond van Pokon of voeg wat kalkkorrels toe aan neutrale potgrond. 

Twijfel je welke grond geschikt is voor jouw tuinplant? Raadpleeg een van onze plantenexperts in het tuincentrum of typ de Latijnse naam even in de zoekbalk bij Google voor een goed advies! 

Kies de juiste potgrond voor je potplant | Tuincentrum Osdorp Amsterdam

3. maak de bloempot goed op en geniet langer van je potplanten

Voordat je begint met het opmaken van de pot of bak is het belangrijk om na te kijken of er afwateringsgaten in de bodem zitten, soms is het nodig om deze er zelf in te boren. Dit is essentieel om te voorkomen dat je plant verdrinkt of bevriest. Vul de pot daarna voor 1/3 met hydrokorrels, zodat er een goede vochthuishouding kan plaatsvinden. Dan plaats je de plant even in de pot om te bepalen hoeveel potgrond je op de hydrokorrels moet strooien zodat de bovenkant van de kluit / kweekpot uiteindelijk op een hoogte van 2 tot 5 cm onder de rand van de pot uitkomt. Vul de pot tot die hoogte met potgrond, haal de plant uit de kweekpot en plaats hem in de bloempot. Tot slot vul je de zijkanten van de pot op met potgrond zodat de plant stevig in de pot komt te staan en geef je voldoende water. Water geven is bij planten in potten of bakken sowieso een belangrijk aandachtspunt, omdat deze eerder uitdrogen dan planten in de volle grond. Ook in de wintermaanden blijft water geven belangrijk, maar niet als het vriest! 

Geen zin om te lezen? Bekijk de video (6:30 min.)

De mooiste buitenpotten vind je bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam

Ben jij op zoek naar een mooie kunststof of stenen plantenbak voor in je tuin of op het balkon? In ons tuincentrum vind je meer dan duizend soorten potten en bakken van bekende merken zoals: Elho, Capi, Nortene en Mega Collections. Daarnaast werken wij ook samen met kleinere producenten om een afwisselend assortiment te kunnen garanderen. Heb je eenmaal een mooie kunststof of stenen plantenpot gevonden, laat deze dan gelijk opmaken in het tuincentrum en thuisbezorgen door onze chauffeurs!

Ontdek ons tuincentrum

Meer nieuws of inspiratie voor tuinplanten in pot?

 Bekijk ons inspiratie bord op Pinterest met mooie pot en plant combinaties voor buiten. 

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Hier moet je op letten!

De echte barbecue-experts gaan voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er waar moet je op letten bij de aanschaf?

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven