Vandaag open van 10:00 - 17:00

De beste klimplanten in pot voor je balkon of terras

Met klimplanten op je terras of balkon camoufleer je snel die ene grouwe muur en haal je de natuur bijna je huis in. Van bloeiende klimplant tot wintergroene vaste klimmer, we hebben de beste voor je verzameld. Heb je jouw favoriet gevonden? Kom dan eens langs in ons tuincentrum, want ook jouw favoriet is vast en zeker verkrijgbaar binnen het grote aanbod klimplanten in bij tuincentrum Osdorp. Ontdek hieronder welke klimmers het goed doen op slechts een paar vierkante meter!

Verschillende soorten klimplanten

Klimplanten zijn er in allerlei soorten en maten, van bloemrijke klimmers tot groene jungle achtige klimplanten. De meeste klimplanten hebben wat ondersteuning nodig om zo mooi mogelijk te groeien en sommige kunnen op eigen kracht een muur of schutting bedekken. Sommige zijn wintergroen en anderen verliezen in de winter hun blad om zich vervolgens in het voorjaar weer van hun beste kant te kunnen laten zien. We hebben de verschillende soorten klimplanten voor je op een rij gezet en bekijken daarna welke het best gedijen in een pot op je terras of balkon:

 • Zelfhechtende klimplanten zijn klimmers die geen ondersteuning nodig hebben om tot grote hoogte te groeien, ze maken hiervoor gebruik van sterke hechtwortels of hechtschijven. Voorbeelden van zelfhechtende klimplanten zijn: Klimop (Hedra), Klimhortensia (Hydrangea petiolaris) en Wilde wingerd (Parthenocissus).
 • Rankende klimplanten, daarentegen, klimmen door hun ranken (een soort stelen) ergens omheen te winden. Deze planten help je het beste door bevestigingspunten aan de muur of schutting te maken waar de plant zich aan kan hechten. Voorbeelden van rankende klimplanten zijn: Clematis, Kamperfoelie (Lonicera), Toscaanse jasmijn (Trachelospernum) en de druif (Vitis vinifera).
 • "Wurgende" klimplanten, deze wikkelen zich letterlijk om een gastheer heen en klimmen zo hogerop, dit doen ze ook met ranken. Niet alle planten kunnen hier even goed tegen, dus houd hier rekening mee bij het planten van bijvoorbeeld een blauwe regen (Wisteria), Kamperfoelie (Lonicera), Passiebloem (Passiflora caerulea) nabij een boom. 

Dit zijn de beste klimplanten voor in een pot

 1. Kamperfoelie: de kamperfoelie is een rankende klimplant die goed gedijt op een warme zonnige standplaats! Zet deze klimplant in een ruime pot tegen een hekwerk op je terras of balkon en bescherm de wortels en voet door deze in de schaduw van wat andere planten te zetten, zo doe je haar een groot plezier. De meeste bloemen van de kamperfoelie geuren heerlijk en dat vinden ook bijen en vlinders. Afhankelijk van het soort bloeit de kamperfoelie van mei t/m juli met uitzonderingen die tot in september kunnen bloeien. 
  Kamperfolie, mooie klimplant voor in een pot op je terras of balkon
 2. Passiebloem: van de passiebloem zijn er wel 500 (!) soorten. Zoals je op de foto hieronder ziet, is het een echte eye-catcher voor in je tuin, dakterras of balkon – zelfs tot in de winter. De bekendste soort heeft blauwe bloemen en heet caerulea (blauw). Deze zie je veel in Nederland, want deze passiebloem is het meest winterhard.
  Passiebloem in pot
 3. Toscaanse jasmijn: je opent je balkondeuren en de geur van jasmijn komt je tegemoet, en het mooiste, daarvoor hoef je niet eens naar Italië af te reizen. De Toscaanse jasmijn bloeit van mei tot september met talloze witte bloempjes. Deze klimmer houdt van de zon en in de winter blijft hij lekker groen, zo houd jij gedurende het hele jaar een prachtig balkon!
  Toscaanse jasmijn, perfecte klimmer voor in een pot op je balkon
 4. Clematis: de clematis is een makkelijke en snelle klimmer. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, met kleine en grote bloemen, vroegbloeiend en laatbloeiend, in het roze, rood, geel, wit en blauw. Kortom met de clematis kun je alle kanten op! Plaats de clematis in een pot en bemest regelmatig, dan zal hij in ruil daarvoor extra snel de hoogte in gaan. Op deze manier creëer jij een balkon dat precies bij jouw stijl past.
  Clematis, klimplant in veel verschillende soorten
  Wil je weten welke clematis groen blijft in de winter? Bekijk dit filmpje!

 • Klimhortensia: eerlijk is eerlijk met de klimhortensia moet je geduld hebben. Het duurt even voordat deze klimmer je muur helemaal bedekt, maar dan heb je ook wat. Prachtige witte bloemen en diep donkergroene bladeren zullen je muur helemaal in beslag nemen. Omdat deze plant loodrecht van de muur af groeit, neemt hij wel ruimte in, als dat je te veel wordt kun je deze klimmer gelukkig goed snoeien. Wil je weten hoe je jouw klimplant het beste kunt snoeien? Kom dan langs in ons tuincentrum in Amsterdam, waar onze planten deskundigen je goed advies kunnen geven over jouw klimplant.
  Klimhortensia voor een schaduwrijke plek op het balkon of in de tuin
 • Druif: voor het ultieme vakantiegevoel plant je een druif in een ruime pot op je balkon. De druif vindt het fijn om stevig door te kunnen groeien, ideaal dus om de plant om je balkonreling te laten groeien. Daarnaast groeit de druif ook met liefde langs de muur van je balkon. Zorg wel voor verankering in de muur, zodat de druif stevig kan doorgroeien. Met een beetje geluk heb je dan ook nog oogst uit eigen tuin of balkon.
  Klimplant op je balkon of terras? Druif (Vitis)

Tips voor het planten van een klimplant in pot 

Klimplanten op je balkon of terras zijn, als je ze ten minste in een diepe pot met goede potgrond zet, dankbare groeiers! Moet jouw klimplant echt groot worden dan is het belangrijk om een goede pot te kiezen, want als een klimplant eenmaal is gaan groeien kan je hem niet meer verpotten, de potkeuze is dus erg belangrijk! Afhankelijk van het soort klimplant (hechtwortels of ranken) is het ook belangrijk dat je de plant goed begeleidt. Gebruik bij klimplanten met ranken bijvoorbeeld een stuk gaas of een mooi trellisrek dat je tegen een muur bevestigt en wijs je nieuwe plant in het begin even de weg. Er zijn ook speciale bakken met trellis verkrijgbaar, waarmee je gemakkelijk een stukje beschutting en privacy kunt realiseren. 

Wil je weten hoe je het beste klimplanten kunt vastmaken en kunt begeleiden? In dit filmpje over klimplanten zie je het!

Meer handige tips en inspiratie?

Meer handige (tuin)tips, inspirerende beelden en leuke aanbiedingen voor tuin en interieur? Volg tuincentrum Osdorp dan op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

 Volg tuincentrum Osdorp op Facebook voor mooie aanbiedingen, leuke en inspirerende berichten en blijf altijd op de hoogte.

 Volg ons tuinplanten pinbord op Pinterest voor de leukste tuinplanten ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Barbecueën op houtskool of toch brikketten? Dat hangt er maar net vanaf! Lees er alles over in dit blogitem!

Lees meer...
tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven