Vandaag open van 10:00 - 17:00

Kamerplanten oppotten doe je zo!

Hoera, je hebt een nieuwe kamerplant uitgezocht en nu wil je hem gaan oppotten. Maar, hoe doe je dat precies en waar moet je allemaal op letten om er zeker van te zijn dat je nieuwe groene maatje goed gaat aarden? Wij zetten alle tips voor het oppotten van een kamerplant voor je op een rijtje. Geen zin om te lezen? Bekijk de video onderaan deze pagina.

Stap 1: een geschikte bloempot

Het oppotten van de kamerplant begint allemaal bij de keuze voor een geschikte bloempot. Wil je dat de kamerplant lange tijd goed zit, geef hem dan de ruimte om te groeien. Kies bijvoorbeeld een bloempot die 1,5 keer zo groot is als de kweekpot van de kamerplant. Zo weet je zeker dat de kamerplant alle ruimte heeft om te wortelen en verder te groeien. Let op dat de bloempot die je binnenshuis gebruikt geen afwateringsgat heeft, of plaats hem op een schotel om lekken tegen te gaan.

Kamerplanten oppotten doe je zo tuincentrum osdorp

Stap 2: hydrokorrels als bodem

De volgende stap is de belangrijkste tip die we je kunnen geven. Vul de bloempot eerst met een laag hydrokorrels. Denk hierbij aan een laag van 20-25%. Hydrokorrels of kleikorrels zijn poreus en nemen daardoor meer water op. Een dergelijke laag zorgt voor een betere waterhuishouding in de pot. En daardoor kan de plant weer beter groeien en voorkom je dat de plant 'natte voeten' krijgt wat tot wortelrot kan leiden.

Gebruik hydrokorrel bij het oppotten dvan je kamerplant tuincentrum Osdorop

Stap 3: grond en voeding

Haal de plant voorzichtig uit de kweekpot door met je hand op de rand van de kweekpot te tikken terwijl je de plant stevig vasthoudt. Plaats de plant in de pot en vul de ruimte rondom met potgrond. Potgrond bevat allerlei hoogwaardige grondstoffen, zoals turfstrooisel, tuinturf, kalk en houtvezel. Hierdoor wordt water goed vastgehouden en nemen planten de voeding goed op. Bovendien bevat de potgrond voeding voor ca. 2 maanden! Stamp de grond stevig aan tot 1-2 centimeter onder de rand van de pot. Zo houd je ruimte over om water te geven.

Kies goede potgrond voor je kamerplant tuincentrum Osdorop

Stap 4: water geven

Je kan de potgrond eventueel nog afdekken met sierstenen or siergrind voor een mooi resultaat. Nu is het tijd om de plant goed water te geven. De eerste keer mag dat best veel zijn. Zo kan de wortel zich goed volzuigen met water. Hierna is het belangrijk om de plant steeds op dezelfde dag water te geven, zo vergeet je het ook minder snel en weet je beter wanneer hij weer water nodig heeft. Let op: de verse potgrond biedt voeding voor ca. 2 maanden. Hierna is het nodig om zelf extra plantvoeding te geven om je plant optimaal te laten groeien en bloeien.

Geef je kamerplant na het oppotten voldoende water tuincentrum Osdorop

Instructievideo voor het oppotten van tuin- en kamerplanten

In onderstaande instructievideo van Pokon laten ze je stap-voor-stap zien hoe je tuin- en kamerplanten moet oppotten. 

Wil je meer nieuws of inspiratie?

 Volg ons op Pinterest voor de mooiste inspiratie voor planten binnen en buiten

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Hier moet je op letten!

De echte barbecue-experts gaan voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er waar moet je op letten bij de aanschaf?

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven