Vandaag open van 09:30 - 18:00

Winterharde planten voor in een bloembak? Deze moet je hebben!

Er zijn veel planten die in een bloembak staan die in de winter naar binnen worden gehaald. Het is een goede oplossing, maar natuurlijk niet ideaal. Je wilt in de winter immers ook iets hebben om naar uit te kijken in de tuin! Gelukkig zijn er ook winterharde planten voor in een bloembak die zonder problemen buiten kunnen blijven staan.

Wat zijn winterharde potplanten?

Niet iedereen beschikt over de ruimte om alle buitenpotten naar binnen te halen in de winter. Gelukkig zijn er dus ook winterharde planten die het uitstekend doen in een pot. Een plant die de hele winter buiten in een bloembak kan staan, dient goed tegen vrieskou te kunnen. Bij andere planten kan dit schade opleveren, maar met de volgende selectie planten is dat geen enkel probleem:

  • Bergthee: de bergthee bloeit in juni en in augustus, met rode besjes. In de herfst zijn het de paarsrode bladeren die een mooie gloed geven in de tuin. Zoals de naam al doet vermoeden kun je van de blaadjes van deze plant thee zetten.

Bergthee is een winterharde plant voor in de bloembak

  • Winterheide: de winterheide doet het erg goed in de winter. Niet alleen omdat de plant groen blijft, maar ook omdat deze roze of rood bloeit. Wat belangrijk is, is dat de plant in de zon staat en dat de bodem niet uitdroogt. Na de winter is het belangrijk om de winterheide terug te snoeien, omdat de kale takjes niet bloeien de volgende winter.

Winterheide is een winterharde plant voor in de bloembak

  • Vedergras: dit siergras is mooi meegenomen, omdat deze erg goed hitte en kou kan verdragen. In een pot is het wel belangrijk om bij droogte af en toe water te geven. Vedergras staat graag in de zon.

Vedergras is een winterharde plant voor in de bloembak

  • Dianthus kahori: zowel volle zon als halfschaduw is een goede plaats voor deze plant. Met een lange bloei van mei tot oktober heb je hier lang plezier van. Wat wel erg belangrijk is, is om natte voeten te voorkomen. Om lang van de bloei te genieten is het verstandig om uitgebloeide bloemen te verwijderen.
  • Dwergconiferen: er zijn verschillende dwergconiferen die in een pot of bloembak goed tot hun recht komen. In de winter is dit een mooie aanvulling op planten die kleur geven met bloemen en bessen. Voor een bloembak kun je het beste kiezen voor een traag groeiende conifeer. Dit is bijvoorbeeld de Californische cipres. Qua onderhoud kun je de conifeer snoeien voor het behoud van de vorm.

De dwergconifeer is een winterharde plant voor in de bloembak

  • Calocephalus: deze struik met grijze naaldvormige takjes blijft in een bloembak het hele jaar mooi. Halfschaduw of volle zon is de beste plaats voor deze struik en natte grond daarentegen is juist af te raden. Dit is een uitstekende plant voor aan de kuststreek, omdat deze zout en wind goed verdraagt.

Calocephalus is een winterharde plant voor in de bloembak

  • Sempervivum: een vetplant zoals de sempervivum verwacht je wellicht niet meteen als winterharde potplant, maar dat kan zeker! Sempervivum betekent ‘altijd leven’, dus wind, sneeuw en zon doorstaat deze plant allemaal. Wat echter wel erg belangrijk is, is om op te letten dat de plant niet te veel water krijgt. Kies daarom in ieder geval een pot met een gat onderin. Niet alle soorten van de sempervivum zijn winterhard, dus kijk dit goed na bij de aankoop of vraag anders iemand van ons team om advies.

Sempervivum is een winterharde plant voor in de bloembak

Verzorgingstips voor winterharde planten in een bloembak

Uiteraard heeft iedere plant andere wensen als het gaat om de verzorging. Snoeien, water geven, uitgebloeide bloemen verwijderen; het zijn allemaal aandachtspunten die plant-specifiek zijn. Het gegeven dat een plant winterhard is, betekent niet dat deze niets nodig heeft in de winter. Daarnaast is natuurlijk de bloembak die je kiest erg belangrijk. Het materiaal dient vorstbestendig te zijn én het is essentieel dat er gaten onderin de pot zitten zodat het overtollige water weg kan lopen om schade aan de wortels te voorkomen.

Ontdek ons tuincentrum

Meer nieuws of inspiratie voor bloempotten?

 Bekijk ons inspiratie bord op Pinterest met mooie pot en plant combinaties voor buiten. 

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven