Vandaag open van 10:00 - 17:00

Boek jouw tuinontwerp of beplantingsadvies nu online, meer info >

Oogsten maar, en dan…?

Oogsten maar, en dan…?

Je moestuin puilt vast uit in deze zomermaanden. Maar wat doe je met al die groenten? Lees hier wat te doen met de populairste moestuingroenten!

 

Sla

Bak na bak: als je eenmaal kunt oogsten is er bijna geen stoppen meer aan. Gelukkig kun je bij sla wel de groei vertragen, zodat je niet met een overschot zit. Maak met een mes een diepe snee in de stam onder de krop, tipt Wim Lybaert van ‘Mijn Moestuin’. De sla gaat langzamer groeien en je hebt twee weken extra tijd om te oogsten.

Courgette

Pas oogsten als de courgettes groot genoeg zijn? Niet doen: courgettes smaken juist heerlijk als ze klein zijn: 15 tot 20 centimeter! Het leuke is: hoe vaker je oogst, hoe meer bloemen gaan bloeien en je dus meer courgettes krijgt. Een plant kan tot dertig courgettes opleveren! Tip: plant nu nog een extra courgetteplant, lekker voor in het najaar! Courgette leent zich voor tal van gerechten, mis vooral de courgettesoep niet!

Uien

Uien en sjalotten vertellen gelukkig zelf wanneer ze klaar zijn om te oogsten: als het loof is geknakt en voor een groot deel is opgedroogd. Leg de uien en sjalotten een week op een krant in de schaduw te drogen. Je kunt de stengels ook gaan vlechten en zo laten drogen.

Erwten

Doperwten en suikererwten zijn niet voor niets toppers in de moestuin. Ze groeien snel en leveren veel op. Wil je de erwten houden als droogerwt? Laat ze dan hangen tot ze geel zijn. Ook slim als je eerst op vakantie gaat. Knip het loof van de erwten en tuinbonen daarna gewoon af en schoffel de grond weer wat los.

Aardappels

Je kunt aardappels rustig in de grond verder laten groeien, als het loof er nog gezond uit ziet. Is het loof geel? Dan is het tijd om de aardappels te oogsten – doe dat binnen twee weken. 

Heb je andere gewassen geplant en weet je niet precies wanneer je moet oogsten of wat je daarna met je moestuin kunt doen? Onze medewerkers helpen je graag verder!

 

photo credit: amsfrank via photopin (license)

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven