Vandaag open van 09:30 - 18:00

Zaai jij ook al voor het najaar? Check deze herfsttoppers

Zaai jij ook al voor het najaar? Check deze herfsttoppers

Tassen vol wortels, basilicum en zelfs pepers: het is flink oogsten. Wist je dat je nu ook aan de slag kunt voor een fijne oogst in het najaar? Lees hier welke planten je kunt zaaien en waar je op moet letten!

Pak uit met kruiden, ook in het najaar

Je kunt natuurlijk een paar bonenstruikjes kopen omdat ze snel groeien. Maar vraag jezelf ook af hoe groot de oogst moet zijn. Met een paar boontjes maak je nog geen maaltijd. Koop zaden van planten die passen bij jouw verwachtingen. Hou je bijvoorbeeld van kruiden? Zaai dan nog een laatste keer voor dit jaar dille, koriander en kervel.

Let op de herfst- en zelfs wintertoppers

  • Andijvie is een ware zonliefhebber en doet het daarom nu goed. Je kunt hier tot in december plezier van hebben. Zaai in de moestuin op 5 centimeter afstand. Doe er ook wat krulandijvie bij, of snijsla, zodat je ondertussen ook wat andere (sla)blaadjes kunt snijden.
  • Vergeet ook de spinazie niet. Leg in een gleuf van 2 centimeter diep en doe daar een beetje potgrond in en giet er water in. Leg om de 2 centimeter een zaadje. Maak de gleuf dicht en druk aan en geef nog wat extra water.
  • Radijs doet het bijna altijd – je hebt zelfs speciale herfstradijzen. Noteer wel wanneer je de planten hebt geoogst – ze groeien ontzettend snel en voordat je het weet valt de oogst tegen.
  • Ook veldsla doet het nu nog steeds goed. Net als rucola en pluksla. De volle bossen die je misschien eerder oogste, krijg je nu niet meer. Maar lekker is de sla nog steeds – en dat in oktober! Veldsla is een plantje dat eerst nog even al je aandacht nodig heeft. In de eerste twee weken moet de grond vochtig blijven. Hoe start je? In vochtige aarde maak je een gleuf van 1 centimeter diep en elke centimeter strooi je een zaadje. Duw goed aan. Als de zaadjes gaan kiemen (na 2 weken), moet je de plant op een afstand van 4 centimeter zetten.
  • Aardbeien zijn het perfecte fruit voor in de zomer. Maar wist je dat je aardbeien juist in deze periode prima kunt planten als je voldoende compost geeft (een handvol per vierkante meter, tipt tuinkenner Wim Lybaert. Je kunt twee jaar lang oogsten van dezelfde plant! Zet potjes met aarde onder de uitlopers die het dichtst bij de moederplant zitten en zet ze vast, zodat ze meteen kunnen gaan wortelen. De rest knip je af. In augustus knip je ze los van de grote aardbeiplant. Plant ze daarna op 30 centimeter afstand van elkaar.

Vul de lege plekken in je moestuin

Even geen idee welke plant je moet zaaien? Voorkom lege plekken, want regenwater spoelt gemakkelijk de voedingsstoffen weg. Beter is om een plant te zaaien, die extra humus en voedingsstoffen aan je grond geeft! Denk aan boekweit, luzerne, lupines en witte klaver of Phacelia. Volgend voorjaar meg je de stengels en bladeren dan onder de grond en is je moestuin weer in goede conditie voor nieuwe zaadjes!

Meer tips nodig? We helpen je graag verder!

 

photo credit: Rita Willaert 's Gravenzande Nederland via photopin (license)

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven