Nieuwe bestrating? Zo kies je de juiste + handige tips!
Is het tijd om de eerste bestrating in je tuin te leggen of is de huidige bestrating toe aan vervanging? In dit blogitem lees je welke opties er zijn, krijg je praktische tips en vind je een Pinterest pagina vol met inspirerende voorbeelden.
Houd met deze 5 punten rekening bij het kopen van bestrating
Je hebt een nieuw tuinontwerp of een bestaande tuin en bent opzoek naar nieuwe bestrating, houd bij de selectie dan in ieder geval rekening met:
- Het formaat en de kleur van de bestrating en het effect daarvan op de uitstraling van je tuin.
- De functie die de bestrating in je tuin vervult.
- Hoeveel onderhoud de bestrating nodig heeft.
- De afwatering van je tuin.
- Je budget.
1. moderne of liever landelijke bestrating
Wil jij een moderne of juist meer een landelijke tuin? De keuze van bestrating is hierbij erg belangrijk! Grote tuintegels geven je tuin een ruimtelijke en moderne uitstraling. Kies je daarbij voor een grijstint of antraciet dan zal dat de moderne uitstraling versterken.
Liever geen strakke tuin, maar wil je wel graag een mooie tuintegel gebruiken? Kies dan voor een kleinere tegel of gebruik een kleur die een beetje wegvalt in de omgeving. Door een tegel te combineren met grind, klinkers of natuursteen krijgt het ook een meer landelijke uitstraling.
2. welke functie vervult de bestrating?
Wellicht ga je een oprit, balkon of dakterras bestraten of kook en eet je vaak buiten? Voor een oprit gebruik je bestrating van minimaal 50 mm dik, voor een balkon of dakterras zijn tegels tot 30 mm dik de beste keuze. Eet je vaak buiten of ben je een fanatieke barbecueër dan kan het handig zijn om rondom de barbecue of je tuinset een keramische tuintegels te gebruiken die, door een gesloten structuur, minder gevoelig zijn voor (vet)vlekken.
3. wel of geen onderhoud?
Je kent het vast wel, groene aanslag en onkruid! Betontegels hebben, door een open structuur, meer last van groene aanslag dan keramische of natuursteen tuintegels. Zeker als de bestrating weinig zonlicht vangt zal je daar met beton wat meer last van hebben.
Liever geen onkruid verwijderen? Kies dan voor een wat grotere tegel met minder voegen of gebruik, in overleg met je hovenier of een adviseur, voegmortel in plaats van voegzand om je voegen mee op te vullen. Voegmortel is 100% onkruid vrij, maar laat ook geen water door, houd hier rekening mee!
4. watermanagement in het klein!
Bij voorkeur heeft jouw tuin een gezonde mix van bestrating en beplanting waardoor water eenvoudig de grond in kan trekken. Ook grind of split helpt om de voeten droog te houden. Liever alles bestraten? Zorg dan voor goede afwatering en combineer dat bij voorkeur met wateropslag in de vorm van irrigatiekratten. Irrigatiekratten zijn ook in een tuin met planten een goede manier om water op te slaan dat daarna langzaam aan de grond zal worden afgegeven.
5. wat mag jouw bestrating kosten?
Ook niet onbelangrijk bij het kiezen van de juiste bestrating is je budget. Bereken daarom eerst hoeveel je precies nodig hebt en ga dan kijken naar de prijzen per m2. Gemiddeld genomen kunnen we hier het volgende over adviseren:
De voordelen van betonnen bestrating:
- Scherp geprijsd
- Goed waterdoorlatend
De nadelen van betonnen bestrating:
- Beton verkleurt
- Groen aanslag hecht makkelijk
De voordelen van keramische bestrating:
- Verkleurt niet
- Groene aanslag hecht moeilijk
De nadelen van keramische bestrating:
- Duurder dan beton
- Niet waterdoorlatend
De voordelen van natuursteen bestrating:
- Gaat een leven lang mee
- Groene aanslag hecht moeilijk
- Redelijk waterdoorlatend
- Duurzaam productieproces
- Massief (niet opgebouwd uit lagen of kunstmatig geproduceerd) waardoor butsen in het materiaal niet opvallen.
De nadelen van natuursteen bestrating:
- Duurder dan beton en keramiek
- Meestal verkleuring, enkele soorten niet
Je hebt nieuw en oud gebakken klinkers. Oud gebakken klinkers zijn niet erg maatvast en hebben meer kleurschakering dan nieuw (op een moderne manier) gebakken klinkers. Oud gebakken klinkers worden niet meer geproduceerd en zijn daardoor schaars, duur, maar wel erg mooi! De prijzen van klinkers verschillen enorm, maar zoals gezegd, oud gebakken is een stuk duurder dan nieuw gebakken.
De voordelen van gebakken bestrating:
- Gaat een leven lang mee
- Groene aanslag hecht moeilijk
- Goed waterdoorlatend
- Massief (niet opgebouwd uit lagen of kunstmatig geproduceerd) waardoor butsen in het materiaal niet opvallen.
De nadelen van gebakken bestrating:
- Kan duur zijn
- Veel last van onkruid
De laatste belangrijke tips en veel inspiratie!
Voor we je overladen met inspirerende beelden van mooi bestrate tuinen willen we je deze tips nog even meegeven:
- Bestrating is een lange termijn keuze, maak bij voorkeur een duurzame keuze.
- Denk goed na over de afwatering én bewatering van je tuin en regel dat voordat je de bestrating gaat leggen.
- Bepaal vooraf of je nog ergens elektra, wifi, radio, televisie of een aansluiting voor je zonnepanelen nodig hebt en regel ook dat voordat je de bestrating gaat leggen.
- Zelf je bestrating leggen? Bekijk op wat voor soort grond je het legt en laat je goed adviseren! Bestraten is niet het leukste werk dus je wilt het wel in één keer goed doen.
Laat je inspireren door onze Pinterest pagina!
Het leukste hebben we bewaard voor het laatst, de inspiratie! Laat je daarom snel inspireren door onze Pinterest pagina met meer dan 150 voorbeelden van mooi bestrate tuinen.
Kom voor de mooiste bestrating en het beste advies naar tuincentrum Osdorp :)
Zodra je antwoord hebt op deze vragen ben je al een heel eind met het invullen van de bestrating. Heb je nog een beetje hulp nodig? Kom dan vooral ook vrijblijvend langs in ons tuincentrum in Amsterdam. Onze medewerkers helpen je al te graag verder met je vragen en problemen en voor je het weet heb jij genoeg ideeën om aan de slag te gaan!
Ontdek ons tuincentrum
Wil jij komend jaar je tuin opknappen? Volg dan onze tips en voor je het weet heb je een prachtig tuinontwerp en kan je aan de slag!
Lees meer...Schutting of haag plaatsen of vervangen? Lees dan eerst dit blogitem vol tips en inspiratie en ga aan de slag!
Lees meer...Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden!
Lees meer...Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!
Lees meer...Ben je bezig met je tuinontwerp wil je graag een vijver toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!
Lees meer...