Vandaag open van 10:00 - 17:00

Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Is jouw tuin, balkon of border toe aan nieuwe, of misschien zelf de eerste beplanting en weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Lees dan vooral verder en ga vol vertrouwen aan de slag! 

1. Start je beplantingsplan met het maken van een tuinschets

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met het uitzoeken van mooie tuinplanten is het verstandig om eerste de maten van je tuin met daarin te te beplanten delen op papier te zetten. Meet in geval van een tuin minimaal:

 • De werkelijke maten van je tuin, bij twijfel op te vragen bij het kadaster.
 • De maten van je huis, schuur en andere vaste elementen.
 • De maten van raamkozijnen en deuren van het huis, de schuur, de garage en bijvoorbeeld de poortdeur.
 • In het geval dat je voor een raamkozijn of deur planten wilt hebben ook de hoogte vanaf de grond tot het glas. 
 • De maten van de te beplanten onderdelen. 

Vervolgens maak je een tuintekening op schaal 1:50 (één cm is in werkelijkheid 50 cm) op ruitjespapier met daarin alle elementen en maten die je hebt opgemeten. In de eerste twee minuten van onderstaande video laat Jurgen Smit van Tuinmanieren zien hoe je dat doet:  

Teken tot slot de vier windrichtingen in je tuinschets om te kunnen bepalen op welk moment je ergens zon of juist schaduw zult hebben.

Tip: je zult vast meer dan één beplantingsplan maken, kopieer je tuinschets of trek hem een aantal keer over voordat je hem gaat intekenen.

2. Laat je inspireren en verzamel foto's

Het internet staat vol met mooie voorbeelden van beplanten tuinen, laat je bijvoorbeeld inspireren door Google afbeeldingen of onze Pinterest pagina vol met mooie foto's. 

Inspiratie voor het maken van je eigen beplantingsplan

Maak zelf een bord op Pinterest om je favoriete voorbeelden op te kunnen slaan of sla de gevonden afbeeldingen ergens anders op tot je een mooie verzameling hebt van planten en manieren van beplanten die jij mooi vindt.  

4. Beantwoord deze vragen en start je zoektocht!

Inspiratie opgedaan? Beantwoord dan nog even deze vijf vragen voor je echt opzoek kunt gaan naar mooie tuinplanten:

1. Hoe liggen de te beplanten delen op de zon?
Sommige planten hebben zon echt nodig om te kunnen overleven en andere kunnen juist weer geen directe zonlicht verdragen. Op onze Pinterest pagina hebben wij voor zowel schaduwrijke als zonnige tuinen mooie voorbeelden verzameld:

tuinplanten voor een schaduwrijke tuin Tuinplanten voor een zonnige tuin

2. Vind je het leuk om te tuinieren of heb je liever onderhoudsvriendelijke tuinplanten?
Aan de ene plant hoe je bijna niets te doen en de andere heeft juist weer wat meer aandacht en liefde nodig. Gelukkig is het bij de meeste planten niet veel spannender dan ze zo nu en dan wat water geven en één keer per jaar snoeien, er blijft dus nog altijd genoeg over om uit te kunnen kiezen! 

3. Welke kleuren wil je graag terugzien in jouw droomtuin? 
Planten zijn er in een breed scala aan kleuren en maten, de ene plant kies je voor de kleur van de bloemen en de ander juist om de kleur of de vorm van het blad. Welke kleuren vind jij mooi en passen het best bij jouw tuin? 

4. Wat voor soort planten wil je graag in jouw tuin?
Misschien wil je geen stukje grond meer kunnen zien, of heb je een hek of muur die je graag wilt laten begroeien? Het is handig als je even nadenkt over wat voor planten mooi bij jouw tuin passen en welke je er minimaal in terug wilt laten komen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Bodembedekkers.
 • Siergrassen;
 • Klimplanten;
 • Bladplanten (planten die je koopt voor de vorm of de kleur van het blad);
 • Nectarplanten (voor meer insecten in je tuin);
 • Boom(pjes);
 • Bloembollen.

Houd er ook altijd rekening mee dat er voldoende groenblijvende planten in je tuin komen te staan, zodat je ook in de winter nog iets moois hebt om naar te kijken. 

5. Wat voor grond ligt er in jouw tuin?

De grondsoort is ook bepalend voor de plantkeuze, is jouw tuin van kleigrond, veengrond of zandgrond? Geen idee? Kijk dan eens op deze website voor een interactieve bodemkaart van Nederland. Onderin kan je de legenda aanzetten zodat je weet welke kleuren voor welk type grond staan.

Interactieve grondsoortenkaart geeft informatie over de bodem van je tuin

5. De zoektocht naar jouw favoriete tuinplanten kan beginnen!

Je weet nu met welke situatie je rekening moet houden (zonstand, grondsoort, wel of geen onderhoud), je hebt een verzameling foto's van tuinen die je mooi vindt en je weet wat voor soort planten je graag in de tuin wilt gebruiken. Dan is het nu tijd om het beplantingsplan te maken, je tekent in je tuinschets de planten die je wilt hebben in en schrijft, bij voorkeur de Latijnse namen, erbij zodat je precies weet welke planten je straks moet gaan kopen.

Voorbeeld beplantingsplan

Vraag advies of kom eens langs bij tuincentrum Osdorp te Amsterdam

Nu is het zonder plantenkennis nog een enorme uitdaging om tot een mooi plan te komen. Vraag daarom vooral ook eens aan een hovenier of landscape designer om met je mee te kijken, want je wilt niet honderden euro's uitgeven, er veel tijd in stoppen en er daarna achter komen dat het totaal niet uitpakt zoals je had gehoopt. Alhoewel de kennis bij veel tuinwinkels aanwezig is en het aan de wil om beplantingsplannen te maken ook niet ontbreekt, is het door de drukte vaak niet mogelijk om klanten te helpen met het maken van een beplantingsplan. Dit neemt, afhankelijk van het voorwerk dat als is gedaan, vaak meer dan een uur per klant in beslag. Als jij zelf echter al het een en ander op papier hebt gezet en weet wat je wilt dan kunnen wij daar meestal wel even naar kijken en je met een paar tips verder op weg helpen.

Om onze klanten toch te kunnen bedienen van een advies op maat huren wij tussen maart en april vaak een hovenier in die tegen een kleine vergoeding een beplantingsplan voor je kan maken. Weten of deze sessies nu ook beschikbaar zijn? Neem dan een kijkje op deze pagina

Ga je liever zelf aan de slag dan is er zowel online, als in de bibliotheek of boekenwinkel genoeg informatie te vinden om dit op je gemak uit te knobbelen. En onthoud, het hoeft allemaal echt niet in één keer perfect te zijn. 

Ontdek ons tuincentrum

tuintips
Je tuin ontwerpen? Met deze tips bereik je het beste resultaat :)

Wil jij komend jaar je tuin opknappen? Volg dan onze tips en voor je het weet heb je een prachtig tuinontwerp en kan je aan de slag!

Lees meer...
bestrating
Nieuwe bestrating? Zo kies je de juiste + handige tips :)

Tijd om bestrating te leggen? Lees dan dit blogitem voor de mogelijkheden, tips en veel inspiratie!

Lees meer...
tuinhout
Schutting plaatsen? Dit zijn de mogelijkheden!

Schutting of haag plaatsen of vervangen? Lees dan eerst dit blogitem vol tips en inspiratie en ga aan de slag!

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
vijver
Tuinontwerp: tips en advies bij de vijver

Ben je bezig met je tuinontwerp wil je graag een vijver toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven