Vandaag open van 10:00 - 17:00

Vijver in je tuin, hoe pak je dat aan?

Vijver in je tuin, hoe pak je dat aan?

Vijver aanleggen - Tuincentrum OsdorpEen groene oase in je tuin kan bijna niet zonder een vijver. Of het nu gaat om een waterornament of een prachtige waterpartij: een vijver betovert en geeft rust. Hoe leg je met succes een vijver aan?

Het is nu de ideale periode om met een vijver aan de slag te gaan. De mooiste water- en oeverplanten staan te popelen om weer flink wortel te schieten. Maak je groene wateroase in je tuin!

Graafwerk

Het aanleggen van een vijver is een pittige klus, zaak om daarom al vantevoren met een vijverplan te komen. Handig is om dit onderdeel te maken van een totaal tuinplan, want misschien wil je ook je tuin iets veranderen. In dit filmpje zie je hoe je een tuinplan maakt.

 

 

 

 

 

Wat voor vijver wil je? Er bestaan voorgevormde vijverbakken, maar je kunt ook aan de slag met vijverfolie. Een kant-en-klare vijverbak is eenvoudiger aan te leggen dan een vijver met folie, want met folie kunnen gemakkelijk plooien ontstaan. Heb je geen zin in graafwerk, dan is een strakke, verhoogde spiegelvijver een leuk idee. Wil je puur en alleen water in je tuin, dan kun je ook kiezen voor een waterornament.

Teken in je schets ook waar je elektrische leidingen wilt voor het aansluiten van vijverapparatuur en verlichting. Vergeet niet nu ook al na te denken over de waterplanten, waaronder zuurstofplanten die je vijver helder houden. Je hebt een mand met  verschillende zuurstofplanten (vier bosjes) nodig per duizend liter vijverwater. En welke planten wil je aan de oever?

Beste plek voor een vijver

Dan de locatie: waar komt je vijver te liggen? Tenslotte wil je ook vanuit je huis zicht hebben op je vijver. Maar dan nog zijn niet alle plekke ideaal.

  • Kies geen plek in de volle zon. Als je een vijver op een zonnige plek wilt, is de kans groot dat er in de zomer draadalgen tevoorschijn komen. Resultaat: een groene soep.
  • Maar een plek geheel in de schaduw is ook niet ideaal.  Waterplanten hebben minimaal 6 uur zonlicht nodig per dag. Ook vissen doe je een plezier met een beetje warmte.
  • Vermijd een plek dichtbij bomen of struiken. Zo voorkom je dat er straks allemaal blaadjes in het water terecht komen. Een vervuilde vijver is niet een fijn scenario voor al je waterplanten.
  • Hou rekening met elektriciteitskabels en rioleringsbuizen.

Volgende stap. Een vijver heeft verschillende waterdieptes nodig verschillende soorten waterplanten en vissen die het beste gedijen op een bepaalde hoogte. Wil je bijvoorbeeld moeras- en oeverplanten, dan moeten deze ondiep worden geplant. Zuurstofplanten doen het goed op een diepte van 50 centimter. Heb je vissen? Die overleven de winter het beste op minimaal 80 centimeter.

Wanneer je de vijver hebt aangelegd, vul je de vijver met leidingwater. Alleen: geen waterplant overleeft dat, want het meeste leidingwater in Nederland is onbehandeld. Met GH-Extra of Mineral Clay verandert leidingwater in vijverwater en kun je een frisse start maken met een prachtige waterpartij in je eigen tuin.

Is de vijver eenmaal gelegd, dan vraagt de vijver nog wel onderhoud. In de herfst moet je het geheel 'winterklaar' maken. Hoe je dat doet, zie je in deze twee filmpjes.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerstdorp
Het Lemax, Luville en Efteling kerstdorp bij tuincentrum Osdorp in 2024

Bekijk dit fotoverslag van de kerstdorpen in ons tuincentrum en kom vooral langs om ze in het echt te bewonderen.

 

Lees meer...
barbecues
Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Barbecueën op houtskool of toch brikketten? Dat hangt er maar net vanaf! Lees er alles over in dit blogitem!

Lees meer...
tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven