Vandaag open van 09:30 - 18:00

Wateroverlast? Tips tegen een overstroomde tuin

Wateroverlast? Tips tegen een overstroomde tuin

Wateroverlast? Regen lijkt steeds meer met bakken uit de hemel te komen. En dat merk je ook in je tuin, die binnen onder water kan staan. Met een paar simpele ingrepen voorkom je dat je groene oase verandert in een modderpoel.

Een strakke tuin met vooral veel tegels: lange tijd was dit de ‘tuin’-trend. Voor groen bleef weinig ruimte over. Maar die tijd is voorbij. We willen groen, meer insecten (vlinders! bijen!) en liever géén modderpoel als tuin. Ga daarom aan de slag met een vluchtroute voor het hemelwater. Je tuin is hiervoor ideaal, maar dan wel zonder tegels! Op die manier kan het regenwater wegstromen, de grond in. Onttegelen en vergroenen is daarom dé trend. 

Wateroverlast: weg met die tegels

Maar hoeveel tegels moeten er dan uit? Een verhouding van 40% tegels en 60% groen is een goed uitgangspunt. Verknocht aan tegels? Kies bijvoorbeeld voor (gedeeltelijk) waterpasserende verharding. Dat zijn klinkers of tegels met een open voeg. Of leg zelf tegels met een iets bredere voeg. Of kies voor schelpen, houtspaanders, dennenschors, cocaodoppen of split als ondergrond. Staat ook nog eens heel natuurlijk. Bevindt je huis aan de straatkant, denk dan ook eens aan een geveltuintje – werkt als een spons: het tuintje zuigt heel wat water op. 

Planten voor natte grond 

Ook de keuze voor planten kan rainproof. Sedum is bijvoorbeeld ideaal voor daken en plekken waar het water snel kan weglopen. Moeraswolfsmelk houdt van een natte plek – het is tenslotte een oeverplant. Ook de wilg kan tegen natte voeten en vergeet de vlinderstruik, de hortensia en het krentenboompje niet!

Alle beetjes helpen, dus zet ook de regenworm in tegen wateroverlast! Het diertje graaft kleine gangetjes onder de grond. Daardoor kan regenwater wegsijpelen en staat je tuin minder snel blank bij een hoosbui. Met compost stimuleer je het bodemleven en doe je regenwormen een groot plezier.

Infiltratiekrat: watervoorraadkamer

Ben je sowieso van plan je tuin dit jaar onder handen te nemen, plaats dan een infiltratiekrat. Dit krat werkt als een grote watervoorraadkamer. Je graaft een infiltratiekrat in de grond en deze heeft het hemelwater langzaam af aan de grond. Andere opties zijn het maken van grindstroken in je tuin. Dat doe je door een gat in de grond te boren en deze te vullen met grind. Zo ontstaat een waterbuffer die straks heel wat water kan verwerken. Het water wordt daarna langzaam opgenomen door de bodem.

Regenton voor droge voeten

Wist je dat je ook het water van je dak kunt opvangen in je tuin? Voor elke vierkante meter dakoppervlak heb je een halve vierkante meter tuinoppervlak nodig. Een vijver is een goede oplossing om water op te vangen, maar een regenton kan ook - waar je de regenpijp op aansluit. Ideaal om je planten water te geven op de droge dagen. De regentonnen zijn al lang niet meer log en groot – er zijn steeds meer stijlvolle exemplaren te krijgen. Zo hou je zelfs tijdens een regenachtige periode droge voeten – en je planten ook.

 

Meer handige Tips van tuincentrum Osdorp?

Meer Tips van tuincentrum Osdorp? Bekijk dan hier onze jaarkalender en schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan krijg je ze automatisch in je mailbox! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven