Tips tuincentrum Osdorp februari

Februari, kamerplanten en interieur staan nog volop in de spotlights, maar het is hoog tijd om na te denken over je tuinplannen voor het komende jaar. Ook kunnen/moeten er alvast wat kleine klusjes worden opgepakt voor een goede start van het nieuwe tuinseizoen, zoals het strooien van tuinkalk en het snoeien van heesters.
Interieurtips februari
-
Interieurtips, die moet je zien om er een gevoel bij te krijgen en daarom hebben wij een Pinterest pagina gemaakt met inspirerende woonideeën, neem eens een kijkje en laat je inspireren om zelf ook lekker aan de slag te gaan met je interieur.
-
In februari kan je, zowel binnen als buiten, genieten van bloembollen op pot zoals de hyacint, blauwe druif, narcissen, krokussen en tulpjes. Meer weten over het binnen of buiten zetten van bloembollen op pot? Bekijk dan deze video op Youtube waarin Jurgen Smit je er alles over vertelt.
-
Probeer je kamerplanten eens te presenteren op een krukje of in een "plantenrekje", op die manier leg je er meer focus op en daardoor komen je groene vrienden veel beter tot hun recht!
Tuintips februari
Iedere maand is er wel wat te doen in je tuin of op je balkon en daarom hebben wij wat handige tuintips voor februari voor je op een rij gezet!
-
Was je vorig jaar niet helemaal tevreden over je tuin, balkon of dakterras? Dan is februari de ideale maand om nieuwe tuinplannen te maken, laat je inspireren door onze Pinterest pagina en kom met je tuinplannen, wensen en vragen naar tuincentrum Osdorp.
-
De winters in Nederland worden steeds natter en dat water “moet” allemaal het riool in. Dit geeft steeds vaker problemen, denk daarom eens na over het loskoppelen van je hemelwaterafvoer en plaats een regenton of infiltratiekrat! Bekijk deze video waarin Jurgen Smit meer uitleg geeft over het gebruik van een regenton of infiltratiekrat.
-
Is februari een regenachtige maand? Hark dan de rotte bladeren weg, want je wilt niet dat je planten gaan rotten. Als het een droge en koude maand is vormen de gevallen bladeren juist een extra beschermende ‘deken’ voor je tuin en laat je ze lekker liggen.
-
Is er wel vorst in februari, bescherm je planten dan tegen de kou, meer hierover lees je in ons blogitem 'Zo bescherm je planten tegen de vorst'.
-
Februari is een mooie maand om kalk in je tuin te strooien, maar combineer dit wel met biologische voedingsstoffen. Kalk strooien in je tuin doe je onder andere tegen verzuring van de grond en tegen mos in je gazon. Kalk stooien bij zuurminnende planten is wel af te raden! Meer weten over het gebruik van kalk in je tuin? In deze video legt Jurgen Smit uit wanneer, waar en hoe je kalk op een goede manier verwerkt in je tuin.
-
Februari is een goede maand om planten te verpotten van hun te kleine pot naar een wat grotere pot, zo groeien ze mooi verder. Gebruik bij voorkeur een schone plantenpot die gevuld is met potgrond en klei. Bomen en struiken die te groot worden voor hun pot kunnen ook worden verplant naar de volle grond.
-
Wil je nog even snel een heester snoeien? Dan is februari een mooie maand om dit te doen, doe je het later dan bestaat de kans dat ze dit jaar niet meer optimaal zullen bloeien. Let er bij het snoeien van je conifeer goed op dat je deze niet te kort wiekt, ook dat komt de bloei niet ten goede. Fruitbomen moeten zo worden gesnoeid dat de zon makkelijk het hart van je fruitboom bereikt. Dit doe je door de boom van binnenuit in V-vorm te snoeien.
-
Heb jij een appel- of kersenboom in je tuin staan? Dan is dit het uitgelezen moment om deze te snoeien, want als de knoppen in bloei staan zie je goed wat je doet!
-
De hortensia mag ook worden gesnoeid in februari, de wintersnoei. In deze video legt Jurgen Smit uit hoe je de hortensia het beste kunt snoeien.
-
Zorg voor jezelf door vogels wat te eten te geven, doe je dit namelijk niet dan loop je het risico dat ze de knoppen uit je planten eten en dat wil je natuurlijk niet!
-
Onkruid wieden in februari? Jazeker! Als de winter niet te koud is geweest, begint het eerste onkruid al te groeien. Als je nu meteen deze plantjes verwijderd, scheelt het je in het voorjaar heel veel werk.
-
In februari kan je tuin of balkon wel wat kleur gebruiken, de kerstroos, het sneeuwklokje, winterharde violen en skimmia’s doen het nu erg goed.
Moestuintips februari
Ook de moestuin kan natuurlijk niet achterblijven! In de moestuintips van tuincentrum Osdorp kan je maandelijks nalezen wat je kunt doen in je moestuin, wat je kunt zaaien en wat je kunt oogsten! Februari iseen rustige maand in de moestuin, maar als je echt wilt kan je zeker wel wat doen!
-
Kruip achter je moestuin-tekentafel en zoek uit welke kruiden, groenten en fruit je dit jaar wilt gaan planten, zaaien en oogsten! Online zijn er handige schema’s te vinden voor de beste indeling van je moestuin, sommige planten kunnen elkaar goed en andere juist slecht verdragen. Heb je niet eerder een moestuin gehad? Start dan met eenvoudige groenten, zoals courgettes, radijzen, snijsla en rode bietjes.
-
De beste maanden om je moestuinzaden te kopen zijn januari, februari en maart, bijzondere soorten zijn snel uitverkocht. Zaadmengsels zijn ook leuk om te bestellen, hiermee zaai je verschillende rassen van dezelfde groente, resultaat: verschillende smaken en vormen!
-
Maak je zaaibedden alvast klaar door deze fijn te harken en grote brokken aarden fijn te slaan.
-
In februari kan je vrijwel alleen de aardpeer planten, aardpeer?! Ja de aardpeer, een vergeten groente waarvan je de smakelijke, wat zoete, aardknollen kunt eten.
-
In februari kunnen onder andere radijsjes, tomaten, komkommers, aubergines, sla, prei, tuinbonen, spinazie, broccoli, uien, meloenen, bloemkool, paprika’s, pepers en meloenen worden gezaaid in een zaaibak met een deksel en bij voorkeur bodemwarmte. Thuis op je vensterbank boven de verwarming is ook mogelijk.
-
In februari moeten sommige winterharde groenten, zoals koolraap en pastinaak worden geoogst nog voor de grond te warm wordt en ook prei, spruitjes, boerenkool, veldsla en schorseneren kunnen worden geoogst.
-
Kolen hebben als de bodem warmer wordt een grote kans om door te schieten en daardoor steeds bitterder te worden.
Vijvertips februari
-
Houd de reigers in de gaten als je vissen in de vijver hebt.
-
Vissen hoef je in februari nog niet veel te voeren.
-
Ook in februari is het belangrijk voor de vissen en de kwaliteit van je vijverwaten om gevallen blad te verwijderen. Vis ze er met een schepnet uit, of zorg voor een net, zodat de bladeren überhaupt niet in het water vallen.
-
Voor een visvijver is het belangrijk dat deze niet dichtvriest, dit kun je voorkomen door een zuurstofpompje te plaatsen of een bal in de vijver te laten drijven.
Meer handige Tips van tuincentrum Osdorp?
Meer Tips van tuincentrum Osdorp? Bekijk hier onze jaarkalender en schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan krijg je ze automatisch in je mailbox!