Vandaag open van 09:30 - 18:00

Zo bescherm je planten tegen vorst!

Regen, koude wind en vorst! Het hoort allemaal bij de wintermaanden, maar je wilt natuurlijk niet dat je planten bevriezen en schade oplopen. Zodra het gaat vriezen is het goed om je planten te beschermen om onnodige schade te voorkomen.

Vorstgevoelige planten in pot mogen naar binnen

Heb je vorstgevoelige planten in potten in je tuin of op je balkon staan? Dan is het risico op bevriezing groot. Als je daarvoor voldoende ruimte hebt, zet ze binnen neer zodra het kwik daalt. Liefst in een onverwarmde ruimte zoals een garage, tuinhuisje of schuur. Vergeet niet dat je planten dan ook nog steeds een beetje water nodig hebben. Heb je te weinig ruimte of zijn de potten te zwaar? Pak dan alleen de potten in, bijvoorbeeld met noppenfolie.

Gebruik een winterafdekhoes om je planten te beschermen

Deze planten bescherm je in ieder geval tegen de vorst: 

  • Er zijn verschillende subtropische kuipplanten, zoals de oleander, solanum, bougainville, tibouchina en de fuchsia, die vorst niet kunnen verdragen, zet deze als het vriest bij voorkeur in de garage of schuur, maar vergeet ze geen water te geven. Wordt er slechts lichte vorst voorspeld dan is een beschut plekje in de tuin dicht tegen je huis aan of onder een overkapping vaak al voldoende. 
  • Je doet er verstandig aan om planten in pot goed in te pakken met vliesdoek of rietmatten. Ook de winterharde planten. De pot waar ze in staan kan je met noppenfolie omwikkelen om de wortels van de plant te beschermen, ook zou je ze in een grotere plastic pot kunnen zetten en de tussenruimte opvullen met stro, blad of ander isolerend materiaal. 
  • Stamrozen doe je een plezier door de entplek te beschermen tegen de vorst door er bijvoorbeeld een lapje jute omheen te binden. Bij stamrozen zit de entplek bovenaan de steel. Daarnaast kun je bij klim- en struikrozen de voet voorzien van een laagje extra tuinaarde. Een rozenstruik kan je tegen de vorst beschermen door wat boomschors of turf bij de stam te strooien.
  • Als bloembollen in februari al beginnen te bloeien, zorg er dan voor dat je ze goed beschermt tegen een overschot aan water of sneeuw.
  • Wanneer het ’s nachts vriest, maar overdag de zon lekker schijnt lopen wintergroene planten en struiken het risico te verbranden. Met vliesdoek, welke de zon een beetje tegenhoudt, kan je dit voorkomen.
  • Bij leifruit kan je rietmatten tegen de plant plaatsen welke je weer verwijderd als het boven de nul graden wordt.
  • Als bescherming tegen vorst én uitdroging kun je aan de voet van borderplanten en tussen de bodembedekkers een mulchlaag van organisch materiaal als stro, bladeren en houtsnippers strooien. Laat je gazon vooral ongemoeid. Als het bevroren is en je erover loopt ontstaan er lelijke plekken.  

Katoenen plantenhoes of fleece dekens beschermen je planten tegen de vorst

Een beetje vorst kunnen de meeste planten nog wel hebben, maar wordt er strenge vorst verwacht? Pak dan de groene delen van kwetsbare planten in met een katoenen hoes of fleecedeken. Daar waait de wind lekker doorheen maar tegelijkertijd isoleert dit spul heel goed. Zo hoopt er geen vocht op. Als de temperatuur boven de 0 graden stijgt, kan je de katoenen hoes of fleecedeken weer weghalen.

Bescherm je plant tegen de vorst met een jute afdekhoes

Wel of geen noppenfolie gebruiken om je planten te beschermen tegen de kou? 

Je hoort het mensen vaak zeggen: doe noppenfolie om je planten. Een slecht idee! Daarmee creëer je een optimale omgeving voor schimmels. En dat wil je niet. Als je daarentegen noppenfolie om de pot heen wikkelt in plaats van om het groene deel van de plant, ben je wel verstandig bezig. Hoe dat zit legt hovenier Jurgen Smit je graag uit in deze video over het beschermen van je plant tegen vorst. 

Ook potten moet je soms beschermen tegen de vorst.

Vooral terracotta plantenpotten kunnen bij vorst stuk vriezen, zeker als de potgrond nog nat is. Bescherm je terracotta potten en bakken daarom met noppenfolie, maar let wel op dat het water weg kan blijven lopen. 

Is het koud? Bestel jouw plantenbeschermers dan snel online en krijg ze binnen twee werkdagen thuisbezorgd of kom gerust langs bij ons in het tuincentrum in Amsterdam.

Wil je meer nieuws of inspiratie?

Zoek je nog meer advies of heb je specifieke vragen waar je mee zit? Kom dan vooral langs in ons tuincentrum Osdorp in Amsterdam of neem contact met ons op.

 Volg ons op Pinterest voor de leukste tips en ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Gerelateerde items

tuintips
Tips tuincentrum Osdorp februari

Februari, kamerplanten en interieur staan nog volop in de spotlights, maar het is hoog tijd om na te denken over je tuinplannen voor het komende jaar. Ook kunnen/moeten er alvast wat kleine klusjes worden opgepakt voor een goede start van het nieuwe tuinseizoen, zoals het strooien van tuinkalk en het snoeien van heesters. 

Lees meer...
tuintips
Je tuin ontwerpen? Met deze tips bereik je het beste resultaat :)

Wil jij komend jaar je tuin opknappen? Volg dan onze tips en voor je het weet heb je een prachtig tuinontwerp en kan je aan de slag!

Lees meer...
tuintips
Tips tuincentrum Osdorp januari

Januari, de kerstboom is de deur uit maar met een mooie kamerplant vul je de lege ruimte snel weer op. Daarnaast is januari bij uitstek de maand om nieuwe tuinplannen te maken en zaden te bestellen. Dit en nog veel meer handige tuin- en interieurtips lees je hier in de tips van tuincentrum Osdorp! Sommige tips zijn in diepte voor je uitgewerkt, klikt erop om er meer over te lezen! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven