Vandaag open van 10:00 - 17:00

Profiteer zondag 14 april van deze mooie kortingen, meer info >

Deze kamerplanten doen het goed in de schaduw!

Heb jij nog een lege hoek of andere plek met weinig daglicht? Ook voor deze plekken zijn er geschikte kamerplanten te vinden. Sommige kamerplanten staan in de natuur namelijk ook onder een bladerdak of in de schaduw van grote bomen. Dus bij jou thuis vinden deze kamerplanten een plekje in de schaduw ook wel prima.

Om je vast een handje op weg te helpen met het vinden van de juiste schaduwplant voor binnen, hebben we hier een lijst met onze 5 favoriete schaduwplanten. Uiteindelijk groeien alle planten richting de zon, dus het is wel aan te raden om de plant regelmatig te draaien.

1. Calathea

Deze kamerplant doet het goed in de schaduw calathea

De Calathea is een echte eyecatcher. Hij komt oorspronkelijk uit Brazilië en heeft honderden verschillende soorten. De grote bladeren zijn er in verschillende kleuren en met allerlei soorten tekeningen. Maar het leukste aan de plant is dat hij elke avond zijn bladeren sluit voor het slapen gaan. Daarom wordt hij ook wel de 'Living Plant' genoemd. Bij het sluiten van de bladeren hoor je zelfs een soort ruisend geluid.

De Calathea is wel een wat lastigere plant om te verzorgen. Hij is gewend aan de tropische omstandigheden van het Braziliaanse regenwoud en daardoor houdt hij van een hoge luchtvochtigheid. Het beste is om de grond altijd licht vochtig te houden. Controleer dit door je vinger diep in de grond te steken, of gebruik een watermeter. Qua standplaats moet je vooral oppassen met direct zonlicht, dat kan namelijk tot bruine randen leiden. Zoek een plek met (half)schaduw, dan zit je goed.

2. Dracaena marginata (Drakenbloedboom)

Deze kamerplanten doen het goed in de schaduw dracaena marginata

De Dracaena komt oorspronkelijk uit Afrika en is daar gewend aan een ruig klimaat. Zo heeft hij niet veel water nodig en kan hij ook makkelijk zonder zonlicht. Een plek met (half)schaduw heeft hij het liefste. In Nederland staat de Dracaena ook bekend als de Drakenbloedboom. Dat komt de roodkleurige hars die de plant afscheidt als er een snee in de stam gemaakt wordt. De Dracaena is een goede luchtzuiveraar. Niet alleen maakt hij veel zuurstof aan, maar hij verwijdert ook schadelijke stoffen.

3. Chlorophytum (Graslelie)

Deze kamerplanten doen het goed in de schaduw graslelie

De graslelie heeft aantrekkelijk groen met witte bladeren die sierlijk omhoog staan. De Chlorophytum is een erg sterke plant en is gemakkelijk te onderhouden. Het is een favoriet van vele mensen. Deze plant kan zowel in de zon als in de schaduw staan. Geef het voldoende water in de warmere maanden, in de koudere maanden volstaat een kleinere hoeveelheid water. Doe je dit, dan heb je een mooie plant voor de komende tijd.

4. Howea forsteriana (Kentiapalm)

Deze kamerplanten doen het goed in de schaduw kentiapalm

De Kentiapalm is een van de meest geziene gasten in huis. Deze tropische palm stamt af van het Australische eiland Lord Howe en is een supersterke, altijdgroene palmsoort voor binnen. Hier staat hij altijd onder een groot bladerdak waardoor hij eraan gewend is geraakt om in de schaduw te staan. Hij kan dus prima in de schaduw staan, maar ook een plek met licht is geen probleem. Probeer hem alleen niet in direct zonlicht te plaatsen. Daarnaast is het een enorm goede luchtzuiveraar. De Kentiapalm haalt schadelijke stoffen en gassen uit de lucht en zet het om in schone lucht (met zuurstof). Zo draagt hij dus ook continu bij aan de leefbaarheid in huis.

Omdat het een tropische plant is, houdt hij wel van water. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar zet de pot niet in het water in verband met wortelrot. Tijdens de groeiperiode, grofweg van maart tot en met september, mag je de Kentiapalm elke 4 weken wat extra palm voeding geven. In de winterperiode heeft hij minder water nodig. In het algemeen doe je de plant een plezier door hem regelmatig met een plantenspuit te besproeien. Zo voorkom je bladziektes en blijven de bladeren in goede staat. Onderaan de stam ontstaan naar verloop van tijd bruine bladeren, deze kan je wegknippen. Zo houdt de plant energie om boven nieuwe bladeren te maken.

5. Philodendron

De philodendron doet het goed in de schaduw

De Philodendron is inmiddels een vertrouwde gast in Nederland. Hij heeft een sterke luchtzuiverende werking, vandaar dat je hem veel ziet in kantoren en huishoudens. De Philodendron heeft donkergroene stelen en bladeren. In een gezonde omgeving maakt de Philodendron steeds nieuwe bladeren aan. De Philodendron heeft het liefste een lichte plek, zonder direct zonlicht, maar kan ook prima in de schaduw staan.

Kamerplanten bij tuincentrum Osdorp

Bekijk onze afdeling met kamerplanten in het tuincentrum in Amsterdam. We hebben een zeer ruim opgezette afdeling met honderden kamerplanten. Van grote groene kamerplanten tot hangende kamerplanten en zelfs cactussen. Kijk naar ons fotoalbum hieronder voor een beeld van de afdeling.

Ontdek ons tuincentrum

Wil je meer nieuws of inspiratie?

Zoek je nog meer planten of heb je specifieke vragen waar je mee zit? Kom dan vooral langs in ons tuincentrum Osdorp in Amsterdam of neem contact met ons op. Het aanbod planten in het tuincentrum is vele malen groter dan hier online in de webshop.

 Volg ons op Pinterest voor de mooiste inspiratie voor planten binnen en buiten

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven