Kale buxus? Zo stop je de buxusmot!
De buxusmot is een ramp voor de buxus in je tuin. Vanaf april begint de rups, een ware veelvraat, met z’n werk: het vreet de blaadjes van de buxus op. Resultaat: kale plekken en bruine blaadjes. Wat kun je ertegen doen?
In veel tuinen heeft de rups van de buxusmot al toegeslagen. Het diertje werkt snel en je ziet overal kale plekken. Wil je iets tegen deze rupsenplaag doen, dan moet je nu al aan de slag.
Hoe ziet de buxusmot eruit?
De buxusrups ontpopt zich tot de buxusmot, een nachtvlinder die sinds 2009 voor het eerst in Nederland opdook. De witte mot is 4 centimeter groot en de vleugels hebben een bruine rand. De buxusmot leeft maar kort: zo’n 8 dagen. Maar in die tijd legt de nachtvlinder wel tot 800 eitjes. Deze vind je aan de onderkant van de bladeren van de buxus. De jonge rupsen duiken op in wit spinsel. Ze zijn eerst geel, daarna felgroen met een zwarte kop. En ze vreten als een dolle. De buxusmot plant zich snel voort – zo’n drie generaties per jaar. In mei zie je de eerste vlinders en ze fladderen ook nog rond in september. Hierdoor kan je buxus niet meer op krachten komen.
Hoe kan ik de Buxusrups bestrijden?
De Buxusrups kan veel schade aanrichten, dus bestrijd ze zodra je ze ziet. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen als spray en concentraat waarmee je ze goed kunt bestrijden.
Zie je rupsen zitten? Haal ze weg. Ook kun je de groene toppen wegknippen – daar zitten de rupsen het liefst. Ook het witte spinsel kun je weghalen. Is je buxus al heel erg aangetast? Dan kun je niet veel meer doen dan de plant uitgraven of bij de grond afknippen. Ruim de plant goed op; de buxusmot verspreidt zich heel snel. Voor je het weet zijn ook al je andere buxusplanten besmet!
Ook kan je kiezen voor natuurlijke bestrijding door aaltjes in te zetten. Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van onder andere de rups van de Buxusmot. Aaltjes dringen de rups van de buxusmot binnen en zorgen er zo voor dat die niet verder kan groeien, want hij sterft uit. Dat komt doordat de aaltjes zich binnenin het lijf van de mot vermenigvuldigen.
Val voor buxusmot
Om deze kaalslag een volgende keer voor te zijn, kun je in het voorjaar (april) een Buxus monitoringval gebruiken. Deze val (met lokstof) zet je in de haag, of in de buurt. De monitoringval lokt de mannetjes van de buxusmot, waardoor de vrouwtjes geen eitjes meer kunnen leggen. Je buxus blijft dan rupsvrij.
Heb je al rupsen in je buxus? Dan heeft deze val in eerste instantie niet veel zin. Je gaat eerst aan de slag met een insectenbestrijdingsmiddel en kunt daarna deze val neerzetten. Een nieuwe lichting rupsen heeft dan geen kans. De val kun je het hele seizoen gebruiken. De jonge rupsen kunnen namelijk ook in je buxus overwinteren, dus is het belangrijk je buxus te blijven controleren.
Meer hulp nodig bij de bestrijding van de buxusmot?
Volg tuincentrum Osdorp via Facebook, Instagram, Pinterest of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief om leuke aanbiedingen, tuintips en inspiratie te ontvangen. Heb je vragen over problemen in je tuin? Kom dan gerust langs voor advies en tips van onze medewerkers!
Volg onze Pinterest pagina voor mooie tuin- en sfeerinspiratie.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.