Vandaag open van 09:30 - 18:00

Help, fruitboom ziek? Check deze oplossingen!

Een zieke fruitboom: zwarte vlekken, bobbelig blad of juist grijze uitslag – je ziet snel dat er iets aan de hand is. Hier vind je de meest voorkomende ziektes voor fruitbomen op een rij. Plus de oplossing!

krulziekte-fruitboom-perzik-tuincentrum-osdorp

Krulziekte

De krulziekte is een serieus risico voor de perzikboom. De blaadjes krullen vreemd op en lijken zelfs op te zwellen. Deze schimmelziekte zit verborgen in de knoppen en in het voorjaar tast deze schimmel de jonge blaadjes aan. Goed nieuws: in het voorjaar kan de boom ook door de aantasting heen groeien. Maar als de schimmel elk jaar terugkeert, wordt je fruitboompje steeds zwakker. Dus: wat te doen?  Pluk de aangetaste bladeren en gooi ze weg. Versterk de boom door mest te geven, bijvoorbeeld de meststof van Ecostyle Mediterrane planten. Let op: kies een pakket met ‘AZ’, dat betekent dat de wortels beter kunnen aansterken en de plant weerbaarder wordt tegen ziekten. Zorg verder voor een warme, beschutte plek. Daar houdt deze schimmel niet van.

Meeldauw

Aast op appels, peren, soms ook pruim of kers. Meeldauw heet ook wel ‘mooi weer schimmel’, omdat het in de lente opduikt, als het droog en warm weer is. Meeldauw herken je aan meelachtige vlekken. De blaadjes kunnen later bruin worden. Meeldauw zit in de knoppen en is vanaf de lente zichtbaar op de groene blaadjes. Doordat meeldauw de plant extra energie kost, zie je dat de groei van de fruitboom wordt vertraagd. De blaadjes krullen om of vallen af. Delen die echt ziek zijn, sterven af. Wat ertegen te doen? Let al in de lente en de zomer op besmette knoppen en bladeren. Haal deze in de winter eraf.  Zo stop je verdere besmetting. Ook Rosacur helpt tegen meeldauw. Dit spuit je er drie keer op, en een week later nog eens.

Vruchtrot

Zie je witte of grijze schimmelpluis op vruchten of op de plant? Grote kans dat je met vruchtrot te maken hebt. De aangetaste delen worden eerst grijs en gaan daarna dood. Zacht fruit is gevoelig voor vruchtrot. Zorg ervoor dat de infectie zich niet verder kan bestrijden en knip de geïnfecteerde delen weg. Gooi deze resten niet op een composthoop.

Appel- en perenschurft

Een vieze naam voor een lelijke ziekte voor appelbomen (en soms ook peer). Blad- en takschurft herken je aan donkere vlekjes die groter groeien. Het blad gaat bobbelen. Deze vlekjes, kleine blaartjes op het blad of tak, springen later open. Daarna ontstaat er een korst en wordt de plek dus schurfterig. Is dat erg? Sowieso verzwakt de ziekte de fruitboom. Bij de peer sterven de twijgjes af en krijg je dus geen vrucht. De schurft leeft dankzij een natte periode. Zorg er dus voor dat je de kroon –de top van de boom- luchtig houdt, zodat er niet veel vocht blijft ‘hangen’ en de wind en zon er gemakkelijk bij kunnen komen. Haal de takken en twijgen die zijn aangetast weg. 

Zwartvruchtrot

Slecht nieuws voor je peer als je peer wordt aangetast door de zwartvruchtrot. Eind juni zie je de eerste signalen: donkerbruine, zwarte plekken op de blaadjes. Daarna worden het vlekken die een V-vorm krijgen. Uiteindelijk vallen deze blaadjes af. Ook de peren zelf krijgen deze vlekjes. De zwartvruchtrot zorgt ervoor dat ook de vrucht wegrot. De meest gevoelige rassen zijn de Conference en Doyenné du Comice en het risico is het grootst als het geregend heeft en warm is. De oplossing? Haal tot half juni de dode knoppen weg.

Hulp nodig bij zieke fruitboom?

Is jouw fruitboom aangetast en weet je niet wat te doen? Kom langs bij ons tuincentrum en we geven je graag advies over de juiste aanpak en benodigde bestrijdingsmiddelen.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Barbecueën op houtskool of toch brikketten? Dat hangt er maar net vanaf! Lees er alles over in dit blogitem!

Lees meer...
tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven