Vandaag open van 09:30 - 18:00

Moestuin 2.0: een superoogst met deze 9 planten

Moestuin 2.0: een superoogst met deze 9 planten

Beste zaadjes voor een grote oogst - tuincentrum osdorpHet duurt nog even voordat je echt met je handen in de aarde kunt wroeten, maar het is wel slim om alvast de planten te kiezen die deze zomer zeker een succes zullen worden!

Moestuintjes houden is niet altijd even gemakkelijk. Misschien is het je al overkomen: je zorgt wekenlang voor je mini-moestuintje. De zaadjes ontkiemen, groeien hard en… verleppen weer. Om teleurstellingen te voorkomen, helpen we je een handje met je Moestuin 2.0. Dat begint met het kiezen van planten die veel opleveren, maar weinig ‘zorg’ nodig hebben. Voor deze maanden zijn dit de succesnummers:

1. Aardappels

De vroege varianten kun je planten tot mei. In het tuincentrum vind je verschillende soorten pootaardappelen. Kies voor opvallende smaken, dan zet je straks echt iets lekkers op tafel. Je kunt de pootaardappels ook in potten zetten. Plant ze 15 cm diep en bedek ze voorzichtig met aarde (niet aandrukken). Heb je een moestuin, plant de aardappels niet naast wortels, pompoen, uien, rode biet of tomaten.

2. Uien

De ui is een heel gemakkelijk gewas om te planten. De plek is van invloed op de smaak van de ui: op een zonnige plek wordt de smaak minder scherp. Plant de bolletjes -met 15 cm afstand- met de punt naar boven en zorg ervoor dat je de puntjes net boven de grond uitsteken. Is het loof verdroogt in de zomer, dan trek je de uien uit de grond. Laat ze tot 3 dagen drogen.

3. Rucola

Ook een heerlijke must voor je moestuin! Geef een plek in de zon of in de halfschaduw. Je kunt tot september zaaien en het duurt zo’n 1-2 maanden totdat je kunt oogsten. Rucola heeft regelmatig water nodig. Doe je dat niet, dat krijgen de plantjes een ongezonde groeispurt. De grond moet je vochtig houden, totdat de blaadjes verschijnen.

4. Courgettes

Courgettes houden van zon en een grond met aardig wat organisch materiaal. Plant de zaadjes van de courgette in april. De stekjes plant je in mei en oogsten doe je vanaf juli tot september. Courgettes hebben regelmatig water nodig. Zet courgettes niet naast aardappels, maar ze combineren prima met kool of maïs. Er zijn heel wat recepten voor de (mannelijke) bloemen – die geven geen courgettes. De vrouwelijke bloemen moet je laten zitten: die herken je aan een verdikking op de steel.

5. Knoflook

Je moet snel zijn, want de volgende zaaironde is pas in oktober. Gun de knoflook luchtige grond op een zonnige plek. Je hoeft de knoflook geen water te geven. Duw de teentjes zo’n 1 tot 2 centimeter in de grond. Is het loof verdroogd? Dan kun je oogsten.

6. Prei

Prei kun je bijna het hele jaar door kweken, want prei houdt zich goed staande in warm en koud weer. Kies voor een zonnige plek. Tot juni kun je prei zaaien en de planten kunnen vanaf midden augustus tot september de grond in. Als jonge plantjes 3 maanden zijn, trek je deze voorzichtig uit de grond en laat je ze 2 dagen liggen in de zon. Daarna snij je helft van de wortels eraf, en ook een derde van het loof. Ga ook even aan de slag met de aarde: meng het met compost en water en gun de planten dit ‘modderbad’. Daarna gaan ze 5-6 cm diep de grond in. Tip: plaats wortels naar de prei, ze jagen de wortelvlieg en preimot weg.

7. Rabarber

Heb je een beetje ruimte, dan is de rabarber een prachtige plant voor in je moestuin. Heb je weinig ruimte? Experimenteer met een rabarberplant in pot! Sowieso is het verstandig om rabarber als kleine plantjes te kopen, in plaats van zelf te zaaien – dat duurt erg lang. Het planten doe je tot eind april, of in september tot eind oktober. Het oogsten gebeurt in mei en juni, of in september tot eind oktober. Rabarber heeft veel water nodig en houdt van grond zonder veel kalk.

8. Pastinaak

Aan de slag met ‘vergeten’ groente! Zaai tot juni en dan kun je van november tot maart oogsten. Lekker voor in stampot! De zaadjes zaai je 1 cm diep. De grond moet je wel vochtig houden tot je de eerste blaadjes ziet. Daarna hoef je de groente niet meer te begieten.

9. Radijsjes

Niets lekkerder in je salade dan pittige radijsjes. Gelukkig groeien ze supersnel. Zorg voor een koele plek en houd de plek vochtig. Je hebt lenteradijs die je tot september kunt zaaien. Binnen een maand kun je al oogsten!

Je kunt nu al de mooiste zaden online kopen, of in ons tuincentrum!

Bron: Bio Groentetuin, Rosenn Le Page

 

 

 

 

 

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven