Vandaag open van 09:30 - 18:00

Anti slakken tips

Wat doe je tegen slakkenSlakken kunnen een ware ravage aanrichten in je tuin. Wat helpt tegen deze slijmerige veelvraten? En wat niet? Met tips van onze Facebook-volgers!

Vierhonderd eieren legt een slak in april. Twee maanden later zijn de jonge slakjes volwassen: een slakkenplaag! En dan zijn de slakken ook nog tweeslachtig.  Een nachtmerrie dus voor je mooie tuin. De meeste schade in de tuin wordt overigens aangericht door de naaktslak, die veel sneller is dan een huisjesslak. Wat helpt tegen deze slijmerige dieren?

 

1. Slakkenvallen met bier
De tip van Tiemen en Marian Haxe Krijgsman. Maar daar zitten wel een paar minpuntjes aan, schrijft ze. Behalve dat het geen voordelige oplossing is, zijn veel slakkenvallen in je tuin geen mooi gezicht. Petra Boot gebruikt jampotjes met bier die ze schuin in de aarde zet waarin de slakken verdrinken. Een tuinspecialist van ons tuincentrum vertelt dat slakken een goede reuk hebben. Bier trekt ze dus ook weer aan (en dus ook de slakken van de buren).

2. Koperband om de pot
Weten slakken ook je planten in pot te vinden? Span dan koperband halverwege om de pot heen. Slakken verdragen geen koper en maken rechtsomkeert. Je kunt het zelfklevende koperband om een pot plakken, een kuip en zelfs boomstam. Werkt ook als het regent. Een diervriendelijke oplossing dus.

3. Kies voor andere planten
Gelukkig zijn er ook planten waar slakken niet dol op zijn! Met de bladplant Heuchera heb je veel minder last van deze dieren. Heuchera is verkrijgbaar in veel verschillende bladkleuren. En wat dacht je van begonia’s? Mooi om te zien en staat zelden op het menu van de slak.

4. Gebruik anti-slakken gel
Smeer een beetje gel rondom een pot en slakken maken zich uit de voeten. De gel blijft ook liggen als het regent en is biologisch afbreekbaar. Deze oplossing is veilig voor kinderen en ook voor egels en huisdieren.

5. Escar-go van ECOstyle
Korrels zorgen ervoor dat naaktslakken zich overeten. Na twee tot vier dagen sterven ze. Deze korrels (ijzerfosfaat) zijn veilig voor kinderen en huisdieren. Dat deze middeltjes milieuvriendelijk zijn is natuurlijk helemaal fijn.

6. Zorg voor hindernissen
Verschillende lezers zijn aan de slag gegaan met koffieprut. Wendy Brouwer heeft koffie rondom jonge plantjes gestrooid. “Geen slak meer te zien”, schrijft ze. Hoe meer cafeïne hoe beter, is te lezen op de site van Velt.nu, over ecologisch tuinieren.

Andere lezers zijn minder enthousiast over het resultaat van koffieprut. Of gebruik fijngestampte schelpen, een tip van Diny Koopmans .“Geen mooi gezicht”, schrijft ze. “Maar het helpt ook wel.” Cacoadoppen zijn een goede hindernis en ook een klein randje zout houdt de slakken tegen, meldt Ingrid Steffan. “Maar dat moet je helaas wel regelmatig vernieuwen.”

7. Verzamel de slakken
Een praktische tip van Kati Mol-Hiddingh: “Oprapen en weggooien, scheelt weer een paar.” Zorg je voor speciale schuilplaatsen, zoals bloempotten, koolbladeren of planken, dan weet je precies waar je de volgende morgen de slakken kunt vinden.

8. Zet andere slakken in
Al ijverig slakken aan het weggooien? Tip: Laat de Lookglansslak rustig in je tuin. Deze huisjesslak eet juist slakkeneieren!

 

photo credit: Joop Reuvecamp DSC_25410 via photopin (license)

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven