Vandaag open van 09:30 - 18:00

Last van slakken? Voorkomen en bestrijden!

Heb je last van slakken in je tuin, of heb je net een moestuin aangelegd en wil je de problemen voor zijn? In dit artikel leggen we je alles uit over de problemen die slakken veroorzaken en hoe je ze kan voorkomen en bestrijden.

Waarom zijn slakken schadelijk?

Slakken zijn niet schadelijk voor mensen (al kan hun slijm wel voor maagklachten zorgen), maar zijn met name een gevaar voor je planten en gewassen. Een slak kan tot de helft van zijn lichaamsgewicht per dag eten. In de tuin of moestuin eten ze bijna alles wel. Kijk er dus niet van op als je aangevreten bladeren aantreft. Het zijn met name de naaktslakken die voor veel schade in de tuin kunnen zorgen. Tot slot kunnen slakken tot wel 600 eitjes leggen per jaar, waar er meer en meer de zachte Hollandse winters van overleven. Voor je het weet heb je dus echt een plaag.

Waar komen slakken op af?

Slakken zijn dol op vochtige grond. Hoe vochtiger de grond in je tuin, hoe eerder je last van slakken zal krijgen. Na een regenbui duiken ze ineens op, en vooral in de avond en nacht zijn ze actief en knagen ze aan je planten. Sommige planten vindt de slak extra lekker; bijvoorbeeld dahlia's, hosta's, papaver en ridderspoor. Ook knagen ze graag aan kroppen sla en de bladeren van sperziebonen en courgettes. Met deze planten in je tuin zal je eerder slakken aantreffen.

Hoe herken ik de schade van slakken?

Het is belangrijk om te weten hoe je kan herkennen dat slakken de boosdoeners zijn in je tuin. Slakken scheuren als het ware de bladeren in kleine stukjes met hun tong. Hierdoor brengen ze in korte tijd heel veel schade aan. Daarnaast kan je natuurlijk slijmsporen aantreffen op de grond of op bladeren.

Hoe herken je de schade van slakken?

Hoe kan ik slakken bestrijden?

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke en biologische manieren om slakken te bestrijden.

  • Een handig middel om bomen en planten in pot te beschermen tegen slakken is het aanbrengen van een koperband. Dit is een soort zelfklevende tape die als schrikdraad fungeert. Het koper heeft een elektrische lading waardoor de slak een schokje krijgt en niet verder kruipt,
  • Je kan ook natuurlijke slakkenkorrels gebruiken. Deze bevatten ijzersulfaat en zijn alleen werkzaam voor slakken. Als een slak zo'n korrel eet zal hij denken vol te zitten en zich terugtrekken naar zijn schuilplaats. Het middel is niet schadelijk voor andere dieren dus als een vogel de slak opeet zal hij er geen last van ondervinden.
  • Heb je echt last van een grote plaag? Dan kan je het bestrijden met aaltjes. Aaltjes lijken op minuscule ‘wormpjes’. Je kunt ze met het blote oog niet zien. Ze zijn onschadelijk voor mensen, honden, katten en andere zoogdieren. Ook zijn ze onschadelijk voor je planten. Je mengt de aaltjes met wat water en giet ze met een gieter over je tuingrond. Daarna hoef je niets meer te doen. De aaltjes gaan op zoek naar slakken waarin ze zich zullen vermenigvuldigen. De slak sterft binnen een paar dagen. Aaltjes kun je alleen toepassen bij een bodemtemperatuur boven de 5 graden (doorgaans tussen maart en oktober).

Een koperband helpt goed tegen slakken

Hoe kan ik een slakkenplaag voorkomen?

Het is natuurlijk nog beter om de komst van slakken te voorkomen zodat je ze niet hoeft te bestrijden. Met deze tips kun je alvast zelf aan de slag.

  • Door regelmatig de grond in je tuin te schoffelen droogt de toplaag uit. Dit heeft een afwerende werking voor slakken die juist van vochtige grond houden. Ook zal je op deze manier slakkeneitjes in de grond beschadigen.
  • Er zijn een aantal planten met een sterke geur waar de slak absoluut niet van houdt, denk dan bijvoorbeeld aan lavendel, salie, tijm en geraniums.
  • Probeer natuurlijke vijanden van de slak naar je tuin te lokken. De merel is bijvoorbeeld dol op slakken. Ook kan je met een vijver in je tuin kikkers en padden lokken die dan de slakken voor jou bestrijden. De beste bestrijding is een ecosysteem dat in balans is.

Slakkenbestrijding koop je in Tuincentrum Osdorp te Amsterdam

Volg tuincentrum Osdorp via Facebook, Instagram, Pinterest of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief om leuke aanbiedingen, tuintips en inspiratie te ontvangen. Heb je vragen over problemen in je tuin? Kom dan gerust langs voor advies en tips van onze medewerkers!

 Volg onze Pinterest pagina voor mooie tuin- en sfeerinspiratie.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven