Vandaag open van 09:30 - 18:00

Onkruid? Weg ermee!

Het is lente! Bomen en struiken lopen uit met bijna lichtgevende, frisgroene blaadjes. Voorjaarsbollen, zoals narcissen en tulpen, staan kleurrijk te bloeien. Vaste planten schieten de grond uit. Alles staat weer in bloei, helaas geldt dat ook voor het onkruid. Daarom is het slim om onkruid juist nu zo veel mogelijk te bestrijden en te verwijderen.

Verwijder onkruid met een onkruidsteker

Welke soorten onkruid zijn er?

Veelvoorkomende onkruidsoorten zijn onder andere zevenblad, kweekgras, kleefkruid, heermoes, haagwinde (het 'pispotje'), paardenstaart, paardenbloem en brandnetel. Als je deze plagen nu in de tuin te lijf gaat, hebben ze veel minder kans zich door hun wortels of zaden te vermeerderen. Dan heb je straks meer tijd om te genieten van de tuin en het buitenleven, lekker luierend in het zonnetje. 

Waarom onkruid verwijderen?

Waarom vinden we onkruid eigenlijk zo vervelend? Onkruid heeft de neiging om andere planten te overwoekeren. Om ervoor te zorgen dat onkruid geen kans krijgt om te winnen van jouw borderplanten, moet je weten hoe je onkruid herkent. Sommige onkruiden zijn best mooi, maar kunnen zorgen voor vervelende situaties in de tuin of border als het concurreert met andere planten. Onkruid verspreidt zich snel en daarom is het handig om vroeg in het voorjaar te beginnen met onkruid verwijderen.

Maak voegen schoon met een onkruid krabber

Geef onkruid geen kans

Wie dit tuinseizoen wil genieten van een onkruid-vrije tuin, neemt voorzorgsmaatregelen om onkruid geen kans te geven. Gebruik onderstaande tips om onkruid buiten de deur te houden.

  • Controleer de tuin vanaf het prille voorjaar regelmatig op onkruid. Verwijder onkruid zo snel mogelijk, voordat het gaat bloeien en zich gaat uitzaaien, anders blijft het 'dweilen met de kraan open'.
  • Bedek kale plekken tussen en rondom planten, struiken en bomen met een 'mulchlaag' van organische materialen, zoals houtsnippers, boomschors of cacaodoppen. Onkruid krijgt zo geen licht en kan daardoor niet kiemen of groeien.
  • Leg anti-worteldoek op de plekken waar je een terras of paden van halfverharding (grind, split, kiezels, schelpen) gaat aanleggen. Dat kun je ook doen op de plek waar je een rotstuin wilt beginnen. Anti-worteldoek zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt.
  • Plant sterke bodembedekkers, zoals dovenetel, maagdenpalm, mansoor, schaduwkruid (Pachysandra), kruipend zenegroen (Ajuga reptans) en tuingeraniums. Deze bodembedekkers vormen een gesloten ‘tapijt’ waar onkruid vrijwel niet doorheen komt.
  • Als je een groot stuk grond onkruidvrij wilt maken, bijvoorbeeld voor het aanleggen van een pluktuin of moestuin, verwijder je eerst zoveel mogelijk onkruid en leg je er vervolgens een paar maanden lang zwarte folie of landbouwplastic neer. Zet een paar potten of oude bakstenen of stoeptegels op de hoeken van het folie zodat het niet wegwaait. Door de grond af te dekken, komt er geen licht bij de wortels en zaden van het onkruid en sterft het vanzelf af.

Met deze gereedschappen is onkruid wieden een klusje van niks

Onkruid wieden

Onkruid wieden hoeft niet altijd met je handen, er bestaan gelukkig ook handige tools voor het verwijderen van onkruid. In ons tuincentrum in Amsterdam vind je verschillende gereedschappen die het verwijderen van onkruid simpel maken, zoals anti-worteldoek, wortelstekers, knielkussentjes, voegenborstels en bestrijdingsmiddelen. Volg onderstaande tips en ga een onkruid-vrij tuinseizoen tegemoet!

  • Na een regenbui of nadat je de tuin met de tuinslang of zwenksproeier hebt besproeid, trek je veel oppervlakkig wortelend onkruid makkelijk met de hand met wortel en al uit de vochtige grond.
  • Onkruid met diepe of lange wortels, zoals paardenbloemen, heermoes, kweekgras en zevenblad, verwijder je met een onkruidsteker, harkje of riek. Door deze naast de stengel of stengels van het onkruid in de grond te steken en de grond wat los te wrikken krijg je de wortels makkelijker mee. Het nare van kweekgras, zevenblad én de beruchte Japanse duizendknoop is dat elk stukje wortel, hoe klein ook, weer uitloopt. Dan helpt het om dit een tijd lang regelmatig te blijven doen. Zo put je de wortels op den duur uit.
  • De moestuin kun je regelmatig schoffelen zodat je het onkruid met een duwende of trekkende beweging afsnijdt. Dit doe je het best als het droog is zodat het afgesneden onkruid snel verdroogt en niet meer zal aanslaan.
  • Onkruid tussen de voegen van de tegels van het terras en paden ga je met een speciale voegenborstel of voegenkrabber te lijf. Vraag ons personeel in ons tuincentrum om advies. We hebben allerlei handige gereedschappen voor het verwijderen van onkruid.

Onkruid bestrijden

Er zijn gelukkig ook veel verschillende manieren om onkruid op een verantwoorde manier te bestrijden.

  • Kies bijvoorbeeld voor een onkruidspray of concentraat. Deze bestrijdt alle soorten onkruid en werkt zeer snel.
  • Ook voor onkruid of mos in het gazon zijn er specifieke bestrijdingsmiddelen te krijgen.

Tuingereedschap en bestrijdingsmiddelen van Tuincentrum Osdorp

Wij bieden het beste gereedschap van hoogwaardige merken als GARDENA, Wolf Garten en Talen Tools. Bovendien bescherm je jezelf met onze tuinhandschoenen, verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Daarnaast hebben we alle bestrijdingsmiddelen tegen onkruid die je maar kan bedenken. Je vindt gemakkelijk de artikelen die je nodig hebt in onze webshop.

 Volg ons op Pinterest voor de leukste tuin-ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerstverlichting
Zoveel meter kerstverlichting moet er in een kerstboom!

Worstel jij ook altijd met de vraag hoeveel meter kerstverlichting er in je kerstboom moet? Wij hebben het getest en in dit artikel lees je de resultaten!

Lees meer...
kerstverlichting
Uitleg verschillende soorten (LED) kerstverlichting voor binnen en buiten

Na het lezen van dit blogitem weet jij welke soorten kerstverlichting er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van kerstverlichting. 

Lees meer...
kunstkerstbomen
Black Box Frasier: de beste kunstkerstboom uit de test van 2024

De Black Box Frasier is de all-round beste kunstkerstboom die je op het moment kan krijgen. Wij leggen uit waarom deze kunstkerstboom de favoriet is.

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven