Vandaag open van 09:30 - 18:00

Tips tuincentrum Osdorp juni

Juni, het wordt steeds weer een graadje warmer, parasols komen samen met het bewateringsgereedschap weer uit het hoekje van de schuur en veel tuinplanten laten zich van hun beste kant zien! Het is echt genieten in de tuin of op het balkon, maar er is ook genoeg te doen, in juni kunnen onder andere de volgende tuinklusjes worden opgepakt.

Tuintips juni

  • Als je in mei al wat onkruid hebt gewied blijft het in juni beperkt, maar anders ben je nu echt aan de beurt, want in juni groeit onkruid extra snel. Zorg er daarom, op zijn minst door het plukken van de zaden, voor dat ze niet je hele tuin overnemen. Wortelonkruid, zoals: haagwinde, akkerdistel, grote brandnetel, gladde witbol, heermoes, kweek, zevenblad en zilverschoon, zou je zeker snel en goed moeten verwijderen omdat deze uiteindelijk je hele border over kunnen nemen en daarna vrijwel niet meer te verwijderen zijn. Bestrijden van wortelonkruid kan door het volledige plantje (incl. wortel!) te verwijderen, met bestrijdingsmiddelen, zout of een mengsel van kokend water en azijn. Pas echter op voor je tuintegels en andere planten, ga dus voorzichtig en selectief te werk!

  • Om je tuin of balkon meer kleur te geven kan je in juni nog volop potten, bakken en borders vullen met vrolijke zomerbloeiers, zoals: begonia’s, geraniums, petunia’s, lobelia’s, Spaanse margrietjes en vlijtige liesjes. Zorg ervoor dat je de juiste grond gebruikt bij het aanplanten van je nieuwe tuinplanten, schep het plantengat ruim uit en voeg de juiste (pot)grond toe zodat de plant snel wortel kan schieten. Geef planten, bomen en struiken die net de grond in zijn gegaan regelmatig water. 

  • In juni kan je ook eens nadenken over het aanplanten van fruitplanten in je tuin, zoals de aardbeienplant of rode vossebes als bodembedekker, een druif of kiwi als klimplant of een mooie bessenstruik met gezonde en zeer smakelijke bessen als sierheester!

  • In juni kan de eerste zomersnoei, om de bloeiperiode te verlengen van doorbloeiende rozen, zoals: grootbloemige rozen, trosrozen, stamrozen, heesterrozen en klimrozen plaatsvinden. Door de uitgebloeide rozen weg te snoeien tot een naar buiten gericht oog blijft de tuinplant langer in bloei. Snoei de bloem weg tot net boven een vijfblad, dit is een uitloper met vijf rozenblaadjes. Als je niet tijdig snoeit zal de roos bottels gaan vormen in plaats van verder bloeien.

  • Geef rozen gedurende het voorjaar en de zomer altijd voldoende water en meststof, zo houd je de plant sterk, stimuleer je de bloei en voorkom je ziekten en luis. In goede rozenvoeding moet magnesium en voldoende sporenelement aanwezig zijn, speciale rozenmest voldoet hieraan! Ook verpulverde bananenschil geeft rozen een extra boost.

  • Controleer rozen eens op sterroet (zwarte vlekjes op het blad) en meeldauw (witte stofachtige laag op het blad) en behandel deze schimmels indien nodig met de speciaal hiervoor bestemde bestrijdingsmiddelen. Met ECOstyle vital kan je een roos versterken als preventie tegen schimmels. 

  • Om te kunnen blijven genieten van bloeiende tuinplanten is het belangrijk dat uitgebloeide bloemen worden verwijderd. Door uitgebloeide bloemen te verwijderen voorkom je dat ze nieuw zaad gaan maken, wat erg veel energie kost, en zullen ze in plaats daarvan weer opnieuw gaan bloeien.

  • Juni is een goede maand om voorjaarsbloeiende heesters te snoeien, de stelregel is dat je heesters die voor 1 juni bloeien snoeit net na de bloei. Voorbeelden van heesters die je in juni kunt snoeien zijn: rozen, dwergmispel, Janapse kwee, liguster, mahoniestruik, sneeuwbal, prunus (na 21 juni), skimmia, kornoelje, bontbladige op stam en buxus.

  • Sedum spectabilis ‘herbstfreude’ bloeit in augustus en kan door een snelle groeispurt nog weleens uit elkaar vallen. Door hem eind mei, begin juni terug te snoeien kan je dit voorkomen.

- Bekijk deze video van  Jurgen Smit om te zien hoe je de Sedum mooi houdt.

  • Geef je tuinplanten in juni regelmatig water, maar liever één keer per week veel dan elke dag een beetje. Hanging baskets drogen snel uit, deze mogen tijdens warme en droge dagen iedere dag een flinke scheut water krijgen.

  • Vul hanging baskets met zoveel mogelijk eenjarige planten voor een zomer lang plezier! 

- Bekijk deze video van Jurgen Smit om te zien hoe je een hanging basket mooi opmaakt.

  • Ga in juni de strijd aan met slakken die zich verheerlijken aan jouw mooie tuinplanten, lees er alles over in ons blog.
  • Maai je gras tot zo’n 3-5 cm boven de grond, niet te kort, en vergeet niet bij te mesten.

  • Mei is een goede maand om onkruid uit borders, het gazon en tussen de tuintegels te verwijderen, door dit te doen nog voor het onkruid zich begint te verspreiden voorkom je dat er straks echt geen houden meer aan is.
  • Bind klimplanten, zoals de roos en clematis, op en ondersteun zwakken planten, zoals ridderspoor en de hortensia Annabelle met plantensteunen, dit voorkomt dat ze lelijk gaan hangen. 

  • Controleer (fruit)bomen op ziekte en plagen en zorg dat je ze tijdig bestrijdt zodat andere bomen niet worden besmet.

Moestuin tips juni 

  • In juni is het belangrijk dat je groente- en fruitplanten voldoende water blijft geven. Planten die net verplant zijn, een groeispurt maken, paprika’s, pepers en aubergines vragen op dit vlak wat extra aandacht.

  • In juni kan je bij arme grond een beetje bijmesten

  • Knip zijscheuten van de komkommer en augurk na de eerste vrucht af om de groei van je vruchten te bevorderen.

  • In juni bind je tomaten, komkommer en auguren op.

  • In juni verwijder je de okselscheuten van je tomatenplanten.

  • In juni kun je de wortelen van rode bieten en pastinaak uitdunnen.

  • Controleer pompoen en courget op meeldauw.

  • Juni is ook de tijd van schimmels, warmte en vocht, de ideale combinatie voor schimmels. Om dit te voorkomen moet je wijd planten en geef alleen water bij de wortels, niet op het blad. Gebruik de hele zomer biologische schimmel werende middelen, als schimmels eenmaal in je moestuin zitten krijg je ze bijna niet meer weg!

  • Kort de zijscheuten van kruisbessen, rode en witte bessen in tot zo’n vijf bladeren om de ontwikkeling van goede vruchten te stimuleren.

  • Zet je kruidenplantjes in de tuin en plant een kruidentuintje aan zodat je daar de hele zomer van kunt genieten.

  • In juni kun je naar hartenlust augurken, broccoli, kropsla, peper, rode kool, sla of bijvoorbeeld wortelen zaaien en planten.

  • Leuk al dat zaaien in juni, maar wat kan je oogsten in juni? Daar doe je het uiteindelijk voor! Denk wat oogsten betreft bijvoorbeeld aan asperges, aardbeien, bloemkool, rabarber, prei en aardappelen.

Vijvertips juni

Juni is ook in de vijver een b(l)oeiende maand:

  • Zorg er voor dat je wateroppervlakte schoon blijft. 
  • Laat het wateroppervlakte niet helemaal dichtgroeien, bijvoorbeeld door overtollige leliebladeren onder water af te knippen.
  • Geef jonge vissen fijngewreven vissenvoer en houd hun groei in de eerste paar weken nauwlettend in de gaten. Zorg er tevens voor dat je niet teveel vis in je vijver krijgt, per 1.000 liter ongeveer 20 cm vis. Heb je goede UVC-filters, voldoende zuurstofplanten en daardoor een optimale waterwaarde dan mag je hier 5 cm bij optellen. 
  • Vissen kunnen iets bijgevoerd worden, maar niet te veel! 

Interieurtips juni

Het is nog voorjaar, maar 21 juni vangt de zomer echt aan! Je zult je interieur waarschijnlijk al iets hebben aangepast van winter/herfst voorjaar/zomer. Hieronder een aantal praktische tips waarmee je snel een totaal ander sfeer in je interieur kunt creeëren:

  • Kleed je (tuin)bank aan met zomers gekleurde sierkussens en fris gekleurde plaids.
  • Zet een zomers (zijden) boeket in een licht gekleurde vaas op de eettafel.
  • Zet een schaal of dienblad op tafel met zomerse items, zoals schelpen, vaasjes gevuld met plukbloemen en vrolijk gekleurde kaarsen.
  • Hang je tuin vol met lampionnen en tuinverlichting op zonne-energie (zeker de items op schemerschakeling zijn erg handig)!

Ook voor de zomermaanden hebben we weer een pinbord gevuld met inspiratie voor de zomer, ga daarom voor meer inspiratie voor een zomers interieur, een zomerse tuin en een gezellig balkon naar de Pinterest pagina van tuincentrum Osdorp

Meer handige Tips van tuincentrum Osdorp?

Meer Tips van tuincentrum Osdorp? Bekijk hier onze jaarkalender en schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan krijg je ze automatisch in je mailbox!

 Volg onze Pinterest pagina voor mooie tuin- en sfeerinspiratie.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven