Gecommuniceerde levertijden bij tuinhout en bestrating zijn momenteel i.v.m. grote drukte binnen de tuinbranche slechts indicatief. 

Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00

Slakkenplaag? Geen zin in 400 slakkeneitjes in je tuin?

SlakkenplaagHanden uit de mouwen: in deze periode kun je veel groen uitplanten in je moestuin. Dat weten ook de naaktslakken. Als een magneet worden ze aangetrokken tot de smakelijke plantjes in je tuin. Hoe stop je hen? 

Juni is de maand waarin je allerlei groenten buiten kunt uitzaaien en planten. Denk bijvoorbeeld aan sla, pompoen, andijvie en koolplanten. Maar let goed op! Veel planten zijn verrukkelijk voor naaktslakken. 

Slakkenplaag 

In de vroege ochtend verraden de slijmsporen dat deze dieren ’s nachts helemaal los zijn gegaan op het groen dat jij zo zorgvuldig hebt gekweekt. Hoogste tijd om de schade door naaktslakken te beperken. Wacht je te lang, dan is het einde zoek! Zo legt een naaktslak 400 eitjes per keer die na zo’n drie weken uitkomen. Binnen twee maanden glibbert de nieuwe generatie door je tuin op zoek naar eten. 

Aaltjes tegen slakken

Met aaltjes voorkom je deze slakkenplaag. Aaltjes lijken op minuscule ‘wormpjes’. Je kunt ze met het blote oog niet zien. Ze zijn onschadelijk voor mensen, honden, katten en andere zoogdieren. Ook zijn ze onschadelijk voor je planten. Je mengt de aaltjes met wat water en giet ze met een gieter over je tuingrond. Daarna hoef je niets meer te doen. De aaltjes gaan op zoek naar slakken waarin ze zich zullen vermenigvuldigen. De slak sterft binnen een paar dagen. 

Je kunt aaltjes niet kant-en-klaar vinden in ons tuincentrum, maar we kunnen ze wel voor je bestellen. Je kunt kiezen uit aaltjes voor 20, 40 of 80 vierkante meter. Vervolgens geef je aan of je de aaltjes direct thuis wilt ontvangen (past door de brievenbus), of dat je ze wilt ophalen in het tuincentrum. 

Lokkorrels voor slakken

Liever met andere technieken het gevecht winnen? Lokkorrels zijn dan handig. Deze korrels strooi je tussen je planten en worden opgegeten door de naaktslakken. Na deze ‘maaltijd’ verliezen de slakken hun eetlust en gaan dood. Zo voorkom je dat je straks zit met honderden slakkeneitjes in je tuin. Of gebruik een slakkenval, gevuld met een speciale lokstof. Daarmee kun je tot twintig slakken per dag vangen.

Bekijk dit filmpje over andere handige oplossingen tegen een slakkenplaag 

Ook op de Facebookpagina van tuincentrum Osdorp stroomden tips binnen. Slakkenvallen met bier werken goed, net als zelfklevende koperband die je om een pot kunt plakken (slakken verdragen geen koper) of anti-slakken gel (die je op een pot smeert). Ook hebben wij korrels tegen slakken, Escar-go van ECOstyle bijvoorbeeld. Koffieprut en cacaodoppen rondom de planten wil ook weleens helpen. 

Diervriendelijke oplossing

Kies je liever voor een 100% diervriendelijke oplossing? Dan kun je het beste kiezen voor planten die niet op het menu staan van de slakken, zo heb je met de bladplant Heuchera, verkrijgbaar in diverse bladkeuren, veel minder last van slakken. En wat dacht je van begonia’s? Mooi om te zien, maar niet te eten – volgens slakken, die doorgaans niet bepaald kieskeurig zijn.

Kom langs in ons tuincentrum en we helpen je met de beste oplossing voor jouw tuin! 

Bezoek de webshop

Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven