Vandaag open van 09:30 - 18:00

Boek jouw tuinontwerp of beplantingsadvies nu online, meer info >

Slakkenplaag? Geen zin in 400 slakkeneitjes in je tuin?

Heb jij last van slakken die als een magneet worden aangetrokken tot de smakelijke plantjes in je (moes)tuin? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! In dit artikel leggen we je alles uit over de problemen die slakken veroorzaken en hoe je ze kan voorkomen en bestrijden

Slakkenplaag 

In de vroege ochtend verraden de slijmsporen dat deze dieren ’s nachts helemaal los zijn gegaan op het groen dat jij zo zorgvuldig hebt geplant of gekweekt. Het zijn met name de naaktslakken die voor veel schade zorgen. Ze kunnen tot wel de helft van hun lichaamsgewicht per dag eten en leggen zo'n 400 eitjes per keer die na zo’n drie weken al uitkomen. Binnen twee maanden glibbert de nieuwe generatie door je tuin op zoek naar eten. Hoogste tijd om de schade door (naakt)slakken te beperken. Wacht niet te lang, want dan is het einde zoek!

Waar komen slakken op af?

Slakken zijn dol op vochtige grond. Hoe vochtiger de grond in je tuin, hoe eerder je last van slakken zal krijgen. Na een regenbui duiken ze ineens op, en vooral in de avond en nacht zijn ze actief en knagen ze aan je planten. Sommige planten vindt de slak extra lekker; bijvoorbeeld dahlia's, hosta's, papaver en ridderspoor. Ook knagen ze graag aan kroppen sla en de bladeren van sperziebonen en courgettes. Met deze planten in je tuin zal je dus nog eerder slakken aantreffen.

Hoe herken je de schade van slakken?

Hoe kan ik slakken bestrijden?

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke en biologische bestrijdingsmiddelen waarmee je slakken kunt bestrijden:

  • Een handig middel om bomen en planten in pot te beschermen tegen slakken is het aanbrengen van een koperband. Dit is een soort zelfklevende tape die als schrikdraad fungeert. Het koper heeft een elektrische lading waardoor de slak een schokje krijgt en niet verder kruipt,

Een koperband helpt goed tegen slakken

  • Je kan ook natuurlijke slakkenkorrels gebruiken. Deze bevatten ijzersulfaat en zijn alleen werkzaam voor slakken. Als een slak zo'n korrel eet zal hij denken vol te zitten en zich terugtrekken naar zijn schuilplaats. Het middel is niet schadelijk voor andere dieren dus als een vogel de slak opeet zal hij er geen last van ondervinden.
  • Heb je echt last van een grote plaag? Dan kan je het bestrijden met aaltjes. Aaltjes lijken op minuscule ‘wormpjes’. Je kunt ze met het blote oog niet zien. Ze zijn onschadelijk voor mensen, honden, katten en andere zoogdieren. Ook zijn ze onschadelijk voor je planten. Je mengt de aaltjes met wat water en giet ze met een gieter over je tuingrond. Daarna hoef je niets meer te doen. De aaltjes gaan op zoek naar slakken waarin ze zich zullen vermenigvuldigen. De slak sterft binnen een paar dagen. Aaltjes kun je alleen toepassen bij een bodemtemperatuur boven de 5 graden (doorgaans tussen maart en oktober). Je kunt aaltjes niet kant-en-klaar in de winkel kopen, maar we kunnen ze wel voor je bestellen. Je kunt kiezen uit aaltjes voor 20, 40 of 80 vierkante meter. Vervolgens geef je aan of je de aaltjes direct thuis wilt ontvangen (past door de brievenbus), of dat je ze wilt ophalen in het tuincentrum. 
  • Of gebruik een slakkenval, gevuld met een speciale lokstof. Daarmee kun je tot twintig slakken per dag vangen.
  • Kies je liever voor een 100% diervriendelijke oplossing? Dan kun je het beste kiezen voor planten die niet op het menu staan van de slakken, zo heb je met de bladplant Heuchera, verkrijgbaar in diverse bladkeuren, veel minder last van slakken. En wat dacht je van begonia’s? Mooi om te zien, maar niet te eten – volgens slakken, die doorgaans niet bepaald kieskeurig zijn.

Bekijk ook dit filmpje over andere handige oplossingen tegen een slakkenplaag

Hoe kan ik een slakkenplaag voorkomen?

Het is natuurlijk nog beter om de komst van slakken te voorkomen zodat je ze niet hoeft te bestrijden. Met deze tips kun je alvast zelf aan de slag:

  • Door regelmatig de grond in je tuin te schoffelen droogt de toplaag uit. Dit heeft een afwerende werking voor slakken die juist van vochtige grond houden. Ook zal je op deze manier slakkeneitjes in de grond beschadigen.
  • Er zijn een aantal planten met een sterke geur waar de slak absoluut niet van houdt, denk dan bijvoorbeeld aan lavendel, salie, tijm en geraniums.
  • Probeer natuurlijke vijanden van de slak naar je tuin te lokken. De merel is bijvoorbeeld dol op slakken. Ook kan je met een vijver in je tuin kikkers en padden lokken die dan de slakken voor jou bestrijden. De beste bestrijding is een ecosysteem dat in balans is.

Ook slakkenbestrijding koop je bij tuincentrum Osdorp te Amsterdam

Op de bestrijdingsmiddelen afdeling van ons tuincentrum vind je al deze oplossingen om van je slakkenplaag of andere plagen af te komen. Woon je niet in de buurt? Geen probleem, ook online vind je bij ons een ruim aanbod bestrijdingsmiddelen tegen slakken.

Aanbevolen producten

Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven