Vandaag open van 09:30 - 18:00

Een gazon, groener dan die van de buurman

Een gazon, groener dan die van de buurman

Iedereen wil het wel: een mooi strak groen grasveld, en het liefst ook nog een veldje dat groener is dan die van de buurman. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Een grasveld kan je het best vergelijken met een zorgenkindje. Sta je in het voorjaar te kijken naar de sprietjes die enthousiast omhoog schieten, een volgend moment verkleurt je gras van frisgroen naar lamlendig geel, of het gras raakt goed vermengd met plakken mos. Niet om blij van te worden, dus.

Een dag per seizoen

Wat is nou dé manier om je grasveld in topconditie te houden? Ecostyle belooft dat je maar één dag per seizoen aan je gazon hoeft te werken. In de lente verwijder je mos en een viltlaag. Die viltlaag is de laag afgestorven gras en ander groen.

Dit doe je met een verticuteerhark. Dat betekent dat je met een soort ‘grove kam’ (maar dan voor het gazon) je grasveld ontdoet van mos en vilt. Het voordeel van een verticuteerhark is dat je zorgt voor meer lucht in de bodem. Ook is het goed voor je eigen conditie, want verticuteren is een intensief karwei. Wie dat niet zo ziet zitten, kan ook een verticuteermachine huren.

Bekijk alvast dit filmpje waarin precies wordt uitgelegd hoe je je gazon goed kunt verticuteren.

En wat je kunt doen tegen mos in het gazon!

Graszaad

De kale plekken die nu zijn ontstaan, zaai je in met graszaad. Zaai pas als het een tijdje tussen de tien en vijftien graden is. Het zaad geef je regelmatig water. Vervolgens strooi je kalk om je grond wat gezonder te maken voor je gras.  Hierdoor groeit je gras beter. De laatste stap is het bemesten van de grond. Wees niet te enthousiast bij het strooien van mest, want dat kan je grasveld niet verwerken en krijg je gele vlekken. Met een strooiwagen voorkom je dat. Na het bemesten is het verstandig om het veld goed te besproeien. De mest zakt dan naar de bodem en blijft niet op de grassprietjes liggen.

In dit filmpje zie je hoe je je gazon mooier kunt maken met graszaad.

Gelukt? Dan ben je weer klaar voor de lente. In de zomer hoef je dan alleen maar je gazon opnieuw te bemesten, in de herfst strooi je wat ‘actisol’ voor een sterk gazon in de winter (en minder mos!).

Gele plekken in het gras

Dit betekent niet dat je de rest van het jaar achterover kunt leunen en kunt chillen. Een gazon moet je namelijk elke week maaien. Heb je een veldje waar vooral gespeeld wordt? Dan is de maaihoogte 4 centimeter. Voor een siergazon geldt 3 centimeter.

Als je te kort maait, of de messen zijn bot, dan kan het gras namelijk beschadigd raken en het loodje leggen. Met gele plekken als resultaat. Wordt het dit jaar een fijne warme zomer? Sproei dan water in de vroege ochend of ’s avonds laat, om te voorkomen dat het gras verdort waar je bij staat.

Is je gazon is zo’n beroerde staat dat je alleen maar geel gras ziet? Het aanleggen van een nieuwe grasmat is dan een optie. Maar zo lang dat niet het geval is: met dit  onderhoudsplan heb jij straks een groen gazon waar je buurman alleen maar van kan dromen.

Meer vragen over je gazon?

Kom langs in ons tuincentrum en we helpen je graag verder!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven