Deze hippe en stoere planten mag je niet missen!
Met deze stoere en hippe kamerplanten ben jij straks weer helemaal het "mannetje"! Bijkomend voordeel, de meeste van deze 'stamgasten' hebben maar weinig verzorging nodig. We hebben de stoerste grote én kleine kamerplanten voor je op een rij gezet!
Stoere grote groene kamerplanten
We beginnen met de stoerste grote groene kamerplanten. In onze webshop maken we een onderscheid tussen grote en kleine groene kamerplanten. De grote kamerplanten zijn dan tenminste groter dan 50 centimeter en de kleine groene kamerplanten zitten daaronder.
1. Strelitzia nicolai (paradijsvogelplant)
De Strelitzia nicolai of Witte Paradijsvogelbloem is een van de meest luxe kamerplanten die er is. Deze grote weelderige plant komt uit Zuid-Afrika en hoort bij de Bananenfamilie. In de natuur kunnen ze enorm groot worden en zelfs prachtig bloeien waar de naam vandaan komt. Met zijn grote bladeren maakt hij veel zuurstof aan, dus het is een goede plant om in huis te hebben. Er zijn Strelitzia's in talloze maten, variërend van 100 tot ruim 180 centimeter hoog.
2. Beaucarnea (olifantspoot)
Meer wortel en stam dan groen, dus een heus kunstwerkje in je huis. De Beaucarnea is een gemakkelijke plant, die weinig eisen stelt. In de knol en de stronk slaat deze bijzondere plant water op. Een keer vergeten water te geven is dus niet erg. De Beaucarnea groeit langzaam, maar heeft een bol prachtige sprieten om de show mee te stelen.
3. Yucca elephantipes (palmlelie)
De Yucca elephantipes komt oorspronkelijk uit Midden- en Noord-Amerika. In Nederland staat hij ook wel bekend als de Palmlelie. In de natuur is hij gewend aan de droge klimaten van Mexico en Texas. Hij heeft dus niet veel water nodig. Het makkelijkste is om hem regelmatig kleine beetjes water te geven. In de winter is eens in de paar weken voldoende. De Yucca houdt van de zon, dus zoek een plek met minstens 3 tot 5 uur direct zonlicht per dag.
4. Ficus robusta elastica (rubberplant)
De Ficus elastica robusta is een van de bekendste kamerplanten in Nederland. Hij staat ook bekend als de Rubberplant omdat de boom vroeger gebruikt werd om rubber van te maken. Hij komt oorspronkelijk uit de regenwouden van zuidoost Azië. Hij houdt er dus wel van om lekker veel water te drinken. Zorg er daarom voor dat de grond altijd licht vochtig is.
5. Zamioculcas (ZZ plant)
De Zamioculcas komt oorspronkelijk uit Afrika en staat in Nederland bekend als de Emeraldpalm. Door het Afrikaanse klimaat is het een van de sterkste en makkelijkst te verzorgen kamerplanten die je in huis kan halen. De Emeraldpalm heeft erg weinig water nodig. Officieel gezien hoort de Zamioculcas tot de vetplanten. Het grootste gevaar bij deze plant is dat je te veel water geeft, hij kan namelijk erg slecht tegen natte voeten. Laat de grond dus eerst goed uitdrogen voor je opnieuw water geeft. Dit kan je controleren door je vinger een stuk in de grond te steken. Qua standplaats is de Emeraldpalm ook erg makkelijk. Alles behalve een plek in de schaduw vindt hij namelijk prima. Hoe meer licht hij krijgt, hoe sneller hij zal groeien.
6. Dracaena marginata (drakenbloedboom)
De Dracaena komt oorspronkelijk uit Afrika en is daar gewend aan een ruig klimaat. Zo heeft hij niet veel water nodig en kan hij ook makkelijk zonder zonlicht. Een plek met halfschaduw heeft hij het liefste. In Nederland staat de Dracaena ook bekend als de Drakenbloedboom. Dat komt de roodkleurige hars die de plant afscheidt als er een snee in de stam gemaakt wordt. De Dracaena is een goede luchtzuiveraar. Niet alleen maakt hij veel zuurstof aan, maar hij verwijdert ook schadelijke stoffen.
Stoere kleine groene kamerplanten
Zoek je toch liever een kleine groene kamerplant voor op de vensterbank of op een bijzettafeltje? Ook dan zit je goed bij tuincentrum Osdorp. Op onze afdeling kamerplanten vind je tientallen verschillende kleine kamerplanten om je huis mee op te vrolijken. Hier vast een paar favorieten op een rijtje.
1. Monstera minima (gatenplant)
De botanische naam van deze plant is de Rhapidophora tetrasperma, maar hij wordt doorgaans mini monstera of Monstera minima genoemd. Eigenlijk is de plant dus geen Monstera, maar wel behoren ze net als de Rhapidophora tot de familie Aracaea.
2. Begonia maculata (stippenplant)
De Begonia maculata, ook wel Stippenplant of Polka Dot genoemd, is een aantrekkelijke plant. Deze mooie bladplant heeft, zoals de naam al verklapt, allemaal stippen op het blad. Ontelbaar veel, heb jij ze al geteld? De onderzijde van deze plant is rood/paars, wat samen met de groene bovenkant een geweldig contrast vormt. Zet de Begonia op een lichte plaats maar niet in de zon, hij verdraagt beter schaduw dan volle zon.
3. Sanseveria
Niet alleen een uitstekende plant voor in de woonkamer. Omdat deze topper vooral ‘s nachts koolstof omzet in zuurstof, is een plek in de slaapkamer een prima keuze. De Vrouwentong is ab-so-luut een gemakkelijke plant – als je maar spaarzaam bent met water. In de winter overleeft deze plant zelfs vier weken zonder water. Wil je meer planten? Trek dan een paar stelen met wortels voorzichtig los. Daarna zet je de losgescheurde plant weer in een nieuwe pot met aarde.
4. Tradescantia zebrina (vaderplant)
De Tradescantia zebrina is een bijzondere kamerplant door haar kleurrijke bladeren. Het blad is van binnen groenzilver van kleur en wordt omgeven door een paarse rand. Hierdoor valt de plant goed op tussen de andere groene kamerplanten. Deze plant is erg sterk en kan goed in de zon staan. Geef regelmatig een beetje water.
5. Phlebodium (zinkvaren)
De Phlebodium komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en staat in Nederland bekend als de Blauwvaren of Zinkvaren. Deze varensoort heeft een herkenbare blauwe gloed en kronkelende bladeren. Hij is erg geschikt als hangplant. De Blauwvaren houdt van water dus zorg dat de grond altijd licht vochtig is. Plaats deze plant op een lichte plek, maar pas op voor direct zonlicht.
6. Pilea Peperomioides (pannenkoekplant)
Deze typische retroplant is weer helemaal terug. De Pilea Peperomioides –ook wel ‘Chinese money plant’ genoemd– herken je aan de opvallende groene ronde bladeren, die op pannenkoeken lijken. Zelf stekken is gemakkeiljk met deze eye-catcher: de stekjes groeien aan de wortels. Zijn ze iets groter, knip ze af en zet de jonge Pilea’s in stekaarde. Binnen no-time verovert deze prachtige plant je vensterbank.
7. Asplenium op lava steen (streepvaren)
Deze Asplenium groeit niet in potgrond maar op een lava steen. De plant ‘omarmt’ de lava met zijn wortels. De lavasteen biedt houvast en geeft vocht en voeding. De plant haalt water uit de poreuze lava-steen en het waterdichte sierbakje. Vul het bakje tot 2/3e van de hoogte en zorg ervoor dat er altijd een bodempje water in zit, anders droogt Lova uit. Leidingwater bevat vaak kalk waardoor de steen uiteindelijk wit kan uitslaan. Geef daarom bij voorkeur regenwater. De plant haalt zijn voeding in het begin uit de lava-steen. Geef van april tot oktober slechts een kwart van de aanbevolen dosering vloeibare kamerplantenvoeding mee tijdens het water geven.
Kamerplanten bij tuincentrum Osdorp
Bekijk onze afdeling met kamerplanten in het tuincentrum in Amsterdam. We hebben een zeer ruim opgezette afdeling met honderden kamerplanten. Van grote groene kamerplanten tot hangende kamerplanten en zelfs cactussen. Kijk naar ons fotoalbum hieronder voor een beeld van de afdeling.
Ontdek ons tuincentrum
Wil je meer nieuws of inspiratie?
Volg ons op Pinterest voor de mooiste inspiratie voor planten binnen en buiten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.