Vandaag open van 10:00 - 17:00

Dit zijn de duurzaamheidsklassen van (tuin)hout

Dit zijn de duurzaamheidsklassen van (tuin)hout

De levensduur van een houtsoort wordt bepaald aan de hand van de duurzaamheidsklasse waarin het hout zit. Om de duurzaamheidsklasse van een houtsoort vast te stellen wordt het kernhout blootgesteld aan bacteriën en schimmels om zo te kunnen zien hoe goed deze hiertegen bestand is. De duurzaamheidsklassen van hout gaan van klasse één t/m klasse vijf, hoe lagere de duurzaamheidsklasse hoe langer de te verwachte levensduur van het hout is. Bij het aanschaffen van een nieuwe schutting, tuinpalen voor je overkapping of planken voor je nieuwe vlonder geeft de duurzaamheidsklasse van het hout je een goede indicatie of deze geschikt is voor het bouwproject dat jij in gedachten hebt. 

Een overzicht van de duurzaamheidsklassen van hout

De duurzaamheidsklasse van tuinhout varieert van één tot vijf, klasse één is het meest duurzaam en klasse vijf het minst. Bij duurzaamheidsklasse één heeft het hout een te verwachte levensduur van 25 jaar of langer en bij duurzaamheidsklasse vijf is dat minder dan 5 jaar. Hieronder tref je een beknopt overzicht van veel gebruikte houtsoorten en de duurzaamheidsklasse waarin ze vallen:  

De duurzaamheidsklassen van verschillende soorten (tuin)hout

Duurzaamheidsklasse

Levensduur

Houtsoorten

Toepassingen

Duurzaamheidsklasse 1

25 jaar of langer

Ipé, Mukulungu, Massaranduba, Azobé, Thermisch gemodificeerd Fraké en Ayous, Accoya, Angelim Vermelho.

Aan/in het water:

Vlonders, schuttingen,  damwanden gevelbekleding, aanlegsteiger en meubelhout.

Duurzaamheidsklasse 2

15 - 25  jaar

Thermisch gemodificeerd grenen/vurenhout, Purperhart,Garapa, Almendrillo, Kastanje hout, Western Red Cedar, Eiken hout, Robinia.

Voor in de tuin:

Vlonders, schuttingen, meubelhout, hekwerk en pergola’s.

Duurzaamheidsklasse 3

10-15 jaar

Siberisch Lariks, Thermisch gemodificeerd bamboe , Geïmpregneerd tuinhout (vuren/grenen), Douglas hout, Tigerwood.

Overdekt in de tuin:

Vlonders, schuttingen, overkappingen, pergola’s en hekwerk..

Duurzaamheidsklasse 4

5 - 10 jaar

Onbehandeld grenen en vurenhout.

Niet voor buitentoepassingen, wel voor vloer van bijvoorbeeld een blokhut of als constructiehout (binnen).

Duurzaamheidsklasse 5

5 jaar

Beukenhout, populier,berken. 

Niet voor buitentoepassingen, wel voor binnenvloeren of plaatmateriaal.

De duurzaamheidsklasse van tuinhout verlegen? Dat kan!

De levensduur van tuinhout kan op verschillende manieren worden verlegd, bijvoorbeeld door een juiste verwerking van het hout, door deze jaarlijks te onderhouden met de daarvoor bestemde onderhoudsmiddelen, door deze te impregneren of door het hout thermische te modificeren. 

De duurzaamheid van hout verlengen door een goede verwerking van het hout

De postsaver van Woodvision

Als je een schutting plaats kun je liever voorkomen dat er geen grondcontact is. Houtenpalen rotten het snelst op de scheiding tussen de grond en lucht. Doordat het hout nat blijft gaat deze sneller rotten. Om het rotten van houten palen tegen te gaan kun je de Postsaver paalbeschermer van Woodvision gebruiken. De Postsaver paalbeschermer voorkomt dit probleem en verdubbelt de levensduur van geimpregneerde palen. Hieronder vindt je een stappenplan voor het gebruik van de postsaver van Woodvision

Snelbeton van Nomix Beamix

Er zijn verschillende middeltjes die je kunt gebruiken om snel en eenvoudig het deel van de tuinpaal in de grond gaat te beschermen. Bekijk het onderstaande filmpje waarin het product Nomix Beamix beton wordt gebruikt voor het vastzetten van tuinpalen. 

https://www.youtube.com/watch?v=La8_12LY_Ww

Wil je meer tips voor het plaatsen van tuinpalen in de grond? Bekijk dan het artikel Zo plaats je tuinpalen stevig in de grond en blijven ze jarenlang goed

Betonpoeren gebruiken voor prielen of overkappingen

BetoBetonpoer / poer 18 x 18 / 30 x 30 / 45 cm hoog met schroefhuls M16 in het middennpoeren bieden bescherming en stevigheid voor je tuinpalen, doordat deze boven de grond blijven staan. Dit zijn kant en klare voeten van beton die je gebruikt bij het bouwen van een overkapping als fundering. Deze betonpoeren zijn beschikbaar in verschillende maten en kleuren. Voor extra stevigheid van de betonpoer kun je beste snel cement gebruiken.  

 

 

De duurzaamheid van hout verlegen door deze jaarlijks te onderhouden

Je k/var/folders/m9/spkgsrfn7txd2pqs0jhvb3d00000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/steigerhoutbeits3.jpgan er ook voor kiezen om zelf het hout weerbestendiger te maken. Bij tuincentrum Osdorp werken wij met de onderhoudsproducten van Hermadix. Hermadix heeft onderhoudsproducten gecreëerd voor de verschillende houtsoorten, zoals hardhout, Steigerhout, Douglashout, Geïmpregneerd hout, Vuren, Grenen en overig hout.

 

 

Verven

Elk houtsoort kan lang mee, mits het goed behandeld wordt. De meest voorkomende manier om hout te duurzamer te maken is door het te verven. De voordelen van veren zijn dat het hout makkelijk te bewerken is en oneffenheden niet meer zichtbaar zijn. De grootste nadeel aan verven is dat de verf niet intrekt dus op den duur kan afbladeren.

Beitsen 

Beits wordt vaak gebruikt op schuttingen en tuinmeubelen en zorgt ervoor dat hout beschermd wordt tegen de weersinvloeden. Je hebt de keuze uit dekkende en transparante buitenbeits. Een voordeel van beits is dat er geen grondverf aangebracht hoeft te worden. Verf is een dekkende laag die met de jaren afbladdert. Door het hout te beitsen zorg je ervoor dat er een laagje overheen komt. Dit laagje wordt op den duur steeds dunner, maar zal niet afbladderen. 

Oliën

Hout dat behandeld is met olie krijgt een diepe kleur en voelt natuurlijk aan. Typisch aan olie is dat het product vaak snel droog aan voelt maar dat de volledige droging in sommige gevallen dagen kan duren.Een nadeel is echter dat de olie geen weerstand biedt tegen uv-stralen waardoor je hout er op termijn donkerder zal gaan uitzien. Daarnaast breng je met olie altijd een gelig kleur aan op het hout.

Wil je meer te weten komen over het onderhouden van tuinhout? Lees dan het artikel zo onderhoud jij je tuinhout op een goede manier

De duurzaamheid van tuinhout verlegen door deze te impregneren: 

Bij de methode impregneren wordt er een chemische stof toegevoegd aan het hout waardoor het duurzamer wordt.  Door producten te impregneren worden de producten behandeld tegen rot en schimmel.Het grote voordeel hiervan is dat bij impregnatie alle delen geheel behandeld worden en er geen plekjes worden overgeslagen.

Impregneren onder hoge druk

 

/var/folders/m9/spkgsrfn7txd2pqs0jhvb3d00000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/tuindecoratiebeits.jpgEen van de manieren om tuinhout te impregneren is door middel van het onder druk en vacuüm impregneren. Deze methode van impregneren hout het hout beter bestand tegen schimmel, water en houtrot. Hierdoor neemt de levensduur enorm toe ten opzichte van onbehandeld hout. De gebruikte conserveringsmiddelen verlengen de levensduur, maar voorkomen niet dat deze houtsoort na verloop van tijd grijs uitslaat en vies wordt. Door het hout te beitsen kun je dit voorkomen. De tuindecoratiebeits van Hermadix is speciaal ontwikkeld voor het snel beitsen van nieuw en oud geïmpregneerd tuinhout.

 

Impregneren door middel van dompelen

Een andere manier van het verduurzamen van hout is dompelen. Het hout wordt enkele minuten in een bad onderdompelt, zodat er zoveel mogelijk impregneermiddel wort opgenomen. De kwaliteit en het resultaat van dit dompelen is afhankelijk van het vochtgehalte van het tuinhout.

Wat zijn de voordelen van geïmpregneerd hout?

Waarom zou je kiezen voor het impregneren van hout? Wat zijn nou echt de voordelen ten op zichtte van andere methodes? Wij hebben er voor het gemak even een aantal op een rijtje voor je gezet:

  • Geïmpregneerd hout is beschermd tegen aantasting
  • Het hout is beschikbaar in verschillende kleuren
  • Overschilderbaar in iedere de gewenste kleur, zolang je gebruikt maakt van beits

De duurzaamheid van tuinhout verlegen door thermische modificatie:

Bij de methode modificeren wordt het hout onder grote druk verhit in een zuurstofarme ruimte. Als het ware wordt het hout gebakken en ontstaat er hierdoor een donkerdere kleur en wordt het hout compacter. Hierdoor wordt het hout duurzamer en is het langer bestand tegen weer en wind. Daarnaast is thermisch gemodificeerd hout.Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor thermische modificatie. Houtsoorten die zich goed voor deze behandeling lenen zijn onder andere grenen en vurenhout. Deze methode van het verduurzamen van hout zorgt ervoor dat hout met duurzaamheidsklasse 4 of 5 naar duurzaamheidsklasse 1 of 2 gaat. Hierdoor kan het hout met gemak 25 tot 30 jaar meegaan en heb je lang plezier van thermisch gemodificeerd hout.

Wat zijn de voordelen van gemodificeerd hout?

  • Milieuvriendelijk
  • Lange levensduur
  • Vormvast en lichtgewicht
  • Het hout krijgt een warme mooie kleur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarop letten bij tuinhout?

Door je vooraf te verdiepen in de verschillende duurzaamheidsklassen van hout wordt het maken van een keuze gemakkelijker. Er zijn namelijk ontzettend voldoende houtsoorten om uit te kiezen. Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je het hout voor wilt gebruiken. Vind je het belangrijk dat het hout goed bestendig is tegen water? Kies dan een houtsoort uit duurzaamheidsklasse 1. Vind je de prijs/kwaliteit verhouding van het houtproduct cruciaal? Dan is een houtsoort in duurzaamheidsklasse 3 misschien meer iets voor je. Heb je nog onbeantwoorde vragen over duurzaamheidsklassen van hout? Neem dan contact met ons op,of kom langs in onze showroom in Amsterdam.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerstdorp
Het Lemax, Luville en Efteling kerstdorp bij tuincentrum Osdorp in 2024

Bekijk dit fotoverslag van de kerstdorpen in ons tuincentrum en kom vooral langs om ze in het echt te bewonderen.

 

Lees meer...
barbecues
Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Barbecueën op houtskool of toch brikketten? Dat hangt er maar net vanaf! Lees er alles over in dit blogitem!

Lees meer...
tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven