Vandaag open van 09:30 - 18:00

De kerstster hoort er nog altijd helemaal bij!

De kerstster (Euphorbia pulcherrima) is nog altijd helemaal hip en niet weg te denken uit de Nederlandse kersttraditie! Niet voor niets verkopen we ieder jaar ook bijna net zoveel kerststerren als kerstbomen. 

De symbolische betekenis van de kerstster

Rond de kerstster hangt een mooie symbolische betekenis. De kerstster, die daadwerkelijk ook erg op een ster lijkt, staat voor veel mensen symbool voor de 'kerstster' die de wijzen uit het oosten de weg wees naar het kindje Jezus. Veel mensen kennen deze symbolische betekenis echter niet, maar vinden de kerstster er inmiddels wel helemaal bij horen.

De symbolische betekenis van de kerstster

De kerstster als kamerplant

Wat aan de kerstster het eerste opvalt, zijn de prachtig gekleurde bladeren. Die worden vaak aangezien voor de bloemen, maar staan als schutbladeren in een stervorm om de daadwerkelijke bloemen heen. De daadwerkelijke bloemen zijn klein en geel en staan in het hartje van de plant. Bekend is de klassieke rode Kerstster, maar ook populair zijn moderne pastelkleuren zoals: zalm, roze, lemon en abrikoos. Het is een instant sfeerbrenger voor de feestdagen én daarna, want deze winterbloeier biedt meteen een kleurrijk begin van het nieuwe jaar.

Vanaf november zijn de kerststerren dan ook weer volop verkrijgbaar op de kamerplanten afdeling in ons tuincentrum. Of je nu een heel schattig klein kerststerretje zoekt of juist een uitbundig stralende ster, we hebben het allemaal.

Kerstster kamerplant bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam

Herkomst

Kerstster (de botanische naam is Euphorbia pulcherrima, maar de plant is ook bekend als Poinsettia) komt uit Mexico en Midden-Amerika waar hij groeit als kruidachtige struik die wel 4 meter hoog kan worden. De plant bloeit buiten van november tot februari en in de zomer is de struik kaal. De plant werd door de Azteken als heilig beschouwd, ze noemden hem Cuitla-xochitl.

Kerstster

Kerstster is een ‘korte dag plant’ waarvan het stervormige scherm kleurt wanneer de dagen korter worden, wat mooi samenvalt met de kerstperiode op het noordelijk halfrond. Het assortiment wordt steeds groter en de kerstster wordt aangeboden van mini en stamplant tot hangplant en struikvorm. De hoofdkleuren zijn rood en wit, sterk in opkomst zijn nieuwe kleuren als lila, zalm, crème en tweekleurige kerststerren. De schermen worden ook vaker versierd met glitter, verfstof of andere decoratieve behandelingen. Door de aansprekende schutbladeren geeft de plant ongekende sfeerverhogende mogelijkheden voor de feestdagen.

Verzorgingstips

  • De kerstster staat graag licht, zonder felle zon.
  • De kluit mag altijd licht vochtig zijn.
  • De plant kan niet tegen tocht of heel warme plekken, zoals boven de verwarming of pal naast een knapperend haardvuur.
  • Elke twee weken wat plantenvoeding wordt gewaardeerd.
  • Wordt het blad van je kerstster geel en valt het af? Zet de plant dan op een koelere en lichtere plaats en verhoog de luchtvochtigheid, daar knapt hij van op.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Barbecueën op houtskool of toch brikketten? Dat hangt er maar net vanaf! Lees er alles over in dit blogitem!

Lees meer...
tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven