Bijen in je tuin
Bijen in de tuin, loom vliegend van bloem naar bloem. Gonzend op zoek naar lekkere nectar. Het geeft een echt zomers gevoel! Het doet denken aan lange, warme tijdloze dagen. En aan heerlijke honing…
Maar het gaat niet goed met de bij: wereldwijd is ze een bedreigde diersoort. Zowel honingbijen als wilde bijen verdwijnen. Een duidelijke reden lijkt daar niet voor te zijn. Vooral de honingbijen verdwijnen massaal, soms sterft wel 70% van een volk. Van de ruim 350 soorten wilde bijen, staat meer dan de helft op de ‘rode lijst’ van bedreigde soorten.
Dat raakt ons mensen ook, want met hun vluchten van bloem naar bloem zijn bijen de belangrijkste bestuivers van de bomen en planten waar wij van eten. Het tekort aan bijen brengt de bestuiving van productiegewassen in gevaar. Ook in de natuur zijn wilde bijen erg belangrijk. Ze zorgen voor de bestuiving van meidoorn, sleedoorn en andere struiken en bomen met vruchten. Zonder vruchten ontstaan er geen zaden en zonder zaden komen er geen nieuwe planten. Wie een tuin of balkon heeft, kan helpen om het voor bijen gemakkelijker te maken om voldoende voedsel en schuilplekken te vinden.
Verdwenen paradijs
Voor het verdwijnen van de bijen zijn vier belangrijke oorzaken te noemen, die elkaar ook versterken:
♦ Onze tuinen zijn vaak verhard: er liggen tegels in plaats van open grond, waardoor er minder ruimte voor bloemen is. Bijen vinden daarom minder stuifmeel en vinden ook moeilijker een plek om te nestelen.
♦ Het boerenlandschap van vroeger was een paradijs voor bijen. De natuurlijke graslanden met hun bloemenrijkdom vormden het perfecte leefgebied voor bijen. Met de komst van kunstmest en door intensiever landgebruik is veel van dit leefgebied verdwenen.
♦ Bestrijdingsmiddelen met de stof neonicotinoiden worden verkeerd gebruikt. In deze middelen zitten stoffen die inwerken op het zenuwsysteem van bijen. Het maakt dat ze verzwakt raken.
♦ Parasieten zoals de varroamijt krijgen meer kans als bijen verzwakt zijn; ze kunnen hele bijenvolken laten sterven.
Ook goed nieuws
♦ Natuurbeheerders houden steeds meer rekening met wilde bijen. Door een gevarieerder beheer ontstaat er meer nestgelegenheid en een rijker bloemaanbod.
♦ Meer en meer gemeenten leggen ‘bijenlinten’ aan binnen de bebouwde kom: groenstroken waarin veel wilde bloemen groeien en waar bijen van profiteren.
♦ Steeds meer mensen met tuinen vinden het leuk om natuurlijk te tuinieren: met meer variatie in bloemen en planten in de tuin en zonder gif te gebruiken. Ook bijenhotels zijn steeds populairder.
Bijen leven van stuifmeel en nectar. Zorg daarom voor bloeiende planten vanaf het prille voorjaar tot de late herfst. En daar doet u niet alleen de bezige beestjes, maar ook uzelf een groot plezier mee!
1. Longkruid (Pulmonaria)
bloeit al vroeg in het voorjaar (maart-april) met roze, witte, blauwe of meerkleurige bloempjes
2. Klokjesbloem (Campanula)
bestaat uit een grote, gevariëerde familie van hoge en lage soorten die over het algemeen rijk en lang bloeien met bloemen in verschillende kleuren
3. Lupine
is een nog veel te weinig toegepaste borderplant, die van mei tot in juli bloeit met toortsen die in kleur variëren van wit en geel tot blauw, paars en rood en alle tinten ertussenin
4. Lavendel
is een sterke, heerlijk geurende vaste plant die in geen tuin mag ontbreken
5. Schildpadbloem (Penstemon)
is een vaste, elegante en delicate plant waarvan de Engelsen allang de meerwaarde hebben ontdekt, maar hier ‘op het vasteland’ lopen we wat dat betreft een beetje achter. Bloeit tot diep in de zomer in de meest prachtige tinten, waaronder parelmoer
6. Vlinderstruik (Buddleja)
een vaste struik die behoorlijk hoog kan worden, bloeit met zoetgeurende witte, lila of paarse aren, een lust voor het oog en een ware traktatie voor vlinders en bijen
7. Duizendblad (Achillea)
bloeit van juni tot augustus, een vaste plant met bloemschermen in alle mogelijke kleuren, waarvan sommige ook geuren
8. Kogeldistel (Echinops)
is een vaste, architecturale plant met opvallend, sterk gekarteld blad en lila of staalblauwe kogelvormige bloemen, bloeit in juni-juli-augustus
9. Dahlia
dit knolgewas is helemaal terug van weggeweest. Bloeit lang, tot laat in het najaar, in de volle grond of in pot, met cactus-, anemoon- of pompom-achtige bloemen
10. Zonnekruid (Helenium)
zorgt voor vuurwerk in de najaarsborder en is zowel geliefd bij bijen als bij vlinders
Meer bijenvriendelijke tips
Gebruik geen chemicaliën en pesticiden in de tuin
Kom voor meer informatie en tips langs bij ons tuincentrum in Amsterdam-Osdorp.