Vandaag open van 09:30 - 18:00

Krulziekte? Schimmel? Pak de fruitboomziektes aan

Krulziekte? Schimmel? Pak de fruitboomziektes aan

Bobbelig blad: krulziekteEen zieke fruitboom herken je meteen: de boom ziet er ongelukkig uit met zwarte vlekken, bobbelig blad of juist grijze uitslag. Enkele veelvoorkomende ziektes én oplossingen.

Krulziekte

De krulziekte is een merkwaardige ziekte: blaadjes van de perzik-, abrikoos of amandelboom krullen vreemd op en lijken zelfs op te zwellen.

Deze schimmelziekte tast in het voorjaar de jonge blaadjes aan. De boom kan eroverheen groeien, maar als de schimmel elk jaar terugkeert, wordt je fruitboompje steeds zwakker. Wat te doen? Pluk de aangetaste bladeren en gooi ze weg. Versterk de boom door mest te geven, bijvoorbeeld de meststof van Ecostyle Mediterrane planten (AZ). Met ‘AZ’ sterken de wortels beter aan en wordt de plant weerbaarder tegen ziekten. Zorg verder voor een warme, beschutte plek, daar houdt deze schimmel niet van. Ook kun je de fruitbomen preventief behandelen met Vital van Ecostyle. Tip: kies in het vervolg voor de iets sterkere perzikrassen: ‘Revita’, ‘Avalon’ en ‘Reinde des Vergers’.

 

Meeldauw

Meeldauw herken je aan meelachtige vlekken op de blaadjes, die je eraf kunt vegen. Deze schimmel houdt van warm en vochtig weer en verzwakt de appelboom, perenboom, pruim en kers. Om meeldauw te voorkomen is het slim om fruitbomen niet te dicht bij elkaar te zetten, zodat de blaadjes snel kunnen drogen na een regenbui. Een andere ziekte is valse meeldauw, met vlekken aan de onderkant van het blad. Deze kun je niet wegvegen.

Heeft je fruitboom last van meeldauw? Knip dan de aangetaste bladeren weg en gooi deze weg. Vergeet ook de bladeren die al zijn afgevallen niet, om te voorkomen dat de schimmel toch blijft leven. Rosacur van Bayer Garden helpt tegen meeldauw.

Appel- en perenschurft

Blad- en takschurft herken je aan donkere vlekjes op het blad van een appel- of perenboom. Het blad gaat bobbelen. Deze vlekjes, kleine blaren op het blad of tak, springen later open. Daarna ontstaat er een korst (schurft). Bij de fruitboom sterven de twijgjes af en krijg je dus geen vrucht. De schurft leeft dankzij een natte periode, zorg er dus voor dat je de kroon –de top van de boom- luchtig houdt, zodat er niet veel vocht blijft ‘hangen’ en de wind en zon er gemakkelijk bij kunnen komen. Haal de aangetaste takken en twijgen weg. Appelbomen die hier minder last van hebben zijn ‘ James Grieve’, ‘Discovery’, ‘Alkmene’ en ‘Topaz’.

Bekijk het filmpje voor meer tips tegen schimmel. 

Zwartvruchtrot

Met warm en broeierig weer kan vruchtrot optreden, een typische perenziekte. De eerste signalen: donkerbruine, zwarte plekken op de blaadjes van je perenboom. Daarna worden het vlekken die een V-vorm krijgen. Uiteindelijk vallen deze blaadjes af. De vrucht krijgt diepliggende zwarte plekjes. De meest gevoelige rassen zijn de Conference en Doyenné du Comice. Haal de aangetaste bladeren weg om verdere besmetting te voorkomen.

Heeft je fruitboom last van een plaag? Of zoek je sterke rassen? Kom langs in ons tuincentrum en we helpen je graag verder!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven