Vandaag open van 09:30 - 18:00

Blog: Wat te doen tegen groen water in de vijver: zes stappen

Blog: Wat te doen tegen groen water in de vijver: zes stappen

Draadalgen in je vijver? Of is het water in je vijver veranderd in groene soep? Deze zes stappen helpen je om de vijver weer kraakhelder te krijgen! Draadalgen worden ook wel slijmalgen genoemd. Het zijn lange groene slierten die vanaf de bodem naar het oppervlakte groeien en daar grote bossen vormen. Hoewel het water wel helder blijft, zijn het geen fijne planten om teveel van te hebben in je vijver. Zweefalgen zijn eencellige plantjes, dol op zon. Ze groeien explosief bij teveel voedingstoffen. Voor je het weet zit je met een vijver vol groene ‘soep’.

  1. Heb je last van draadalgen? Haal deze er dan met de hand uit. Zorg er ook voor dat de bodem niet vervuild is door bladafval of waterplantenresten. Zo’n bodem kan verzuren en daardoor groeien de waterplanten niet meer.
  2. Zorg ervoor dat de bodem van de vijver voor het grootste deel bedekt is met ‘vijversubstraat’, een vijvervoedingsbodem.
  3. Ververs het water regelmatig. Heb je zweefalgen, dan is het zinvol om vooral de bovenste deel van waterige alg eruit te halen.
  4. Blijft de vijver redelijk schoon? Plaats dan meer zuurstofplanten in je vijver.
  5. Temper het zonlicht in de vijver met drijfplanten en waterlelies.
  6. Het kan wel een paar maanden duren voordat je resultaat ziet. Wil je eerder een schone vijver? Koop dan in ons tuincentrum Colombo algisin (tegen draadalg) en Velda crystal clear (tegen zweefalg).

Wist je trouwens dat je in ons tuincentrum terecht kunt met al je vragen over je vijver? Een gezonde vijver krijg je pas als je ook let op de ‘waterwaarden’. We adviseren je daar natuurlijk graag over!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven