Vandaag open van 10:00 - 17:00

Blog: Wat te doen tegen groen water in de vijver: zes stappen

Blog: Wat te doen tegen groen water in de vijver: zes stappen

Draadalgen in je vijver? Of is het water in je vijver veranderd in groene soep? Deze zes stappen helpen je om de vijver weer kraakhelder te krijgen! Draadalgen worden ook wel slijmalgen genoemd. Het zijn lange groene slierten die vanaf de bodem naar het oppervlakte groeien en daar grote bossen vormen. Hoewel het water wel helder blijft, zijn het geen fijne planten om teveel van te hebben in je vijver. Zweefalgen zijn eencellige plantjes, dol op zon. Ze groeien explosief bij teveel voedingstoffen. Voor je het weet zit je met een vijver vol groene ‘soep’.

  1. Heb je last van draadalgen? Haal deze er dan met de hand uit. Zorg er ook voor dat de bodem niet vervuild is door bladafval of waterplantenresten. Zo’n bodem kan verzuren en daardoor groeien de waterplanten niet meer.
  2. Zorg ervoor dat de bodem van de vijver voor het grootste deel bedekt is met ‘vijversubstraat’, een vijvervoedingsbodem.
  3. Ververs het water regelmatig. Heb je zweefalgen, dan is het zinvol om vooral de bovenste deel van waterige alg eruit te halen.
  4. Blijft de vijver redelijk schoon? Plaats dan meer zuurstofplanten in je vijver.
  5. Temper het zonlicht in de vijver met drijfplanten en waterlelies.
  6. Het kan wel een paar maanden duren voordat je resultaat ziet. Wil je eerder een schone vijver? Koop dan in ons tuincentrum Colombo algisin (tegen draadalg) en Velda crystal clear (tegen zweefalg).

Wist je trouwens dat je in ons tuincentrum terecht kunt met al je vragen over je vijver? Een gezonde vijver krijg je pas als je ook let op de ‘waterwaarden’. We adviseren je daar natuurlijk graag over!

Gerelateerde items

tuintips
Tips tuincentrum Osdorp februari

Februari, kamerplanten en interieur staan nog volop in de spotlights, maar het is hoog tijd om na te denken over je tuinplannen voor het komende jaar. Ook kunnen/moeten er alvast wat kleine klusjes worden opgepakt voor een goede start van het nieuwe tuinseizoen, zoals het strooien van tuinkalk en het snoeien van heesters. 

Lees meer...
tuintips
Je tuin ontwerpen? Met deze tips bereik je het beste resultaat :)

Wil jij komend jaar je tuin opknappen? Volg dan onze tips en voor je het weet heb je een prachtig tuinontwerp en kan je aan de slag!

Lees meer...
tuintips
Tips tuincentrum Osdorp januari

Januari, de kerstboom is de deur uit maar met een mooie kamerplant vul je de lege ruimte snel weer op. Daarnaast is januari bij uitstek de maand om nieuwe tuinplannen te maken en zaden te bestellen. Dit en nog veel meer handige tuin- en interieurtips lees je hier in de tips van tuincentrum Osdorp! Sommige tips zijn in diepte voor je uitgewerkt, klikt erop om er meer over te lezen! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven