Vandaag open van 10:00 - 17:00

Help tuindieren de hete zomerdagen door

Wanneer de tropische temperaturen ook in ons kikkerlandje om de hoek komen kijken, is het belangrijk dat wij onze tuindieren een handje helpen. Vogels, egels, vlinders, bijen en hommels kunnen erg veel last hebben van de hitte. In deze blog vertellen wij hoe je deze tuindieren kunt helpen.

De signalen van oververhitting bij vogels

Vogels kunnen erg veel last hebben van het hete zomerweer. Ze kunnen een zonnesteek oplopen, maar ook bacteriële infecties, gistinfectie of een metabolische ziekte. Dit gebeurt vooral bij zwakke vogels. Als eerst is het handig om te weten wat de signalen zijn van een oververhitte vogel:

  • De vogel vertoont lusteloos gedrag
  • De vogel heeft een snelle ademhaling
  • De vogel hijgt met snavel open
  • De vogel spreid zijn veren

Help tuindieren de hete zomerdagen door

Tips om vogels te helpen met heet zomerweer

  • Zet een waterschaal neer. Zorg voor een platte waterschaal waar vogels uit kunnen drinken en badderen. Het liefst op een schaduwrijke, hoge plek en niet op de grond. Op deze manier zijn de vogels minder kwetsbaar voor vijanden. Je kunt ook kiezen voor een hangschaal. Deze kun je in een boom of een stevige struik hangen. Dit zorgt ook meteen voor beschutting. Zet geen diepe waterschaal neer, vogels zijn bang voor diep water! Een diepte tot 5 cm is goed.
  • Ververs het water. Zorg ervoor dat er altijd voldoende en vers water in de waterschaal zit. Door het oude water te laten staan hopen bacteriën zich op en kunnen vogels ziektes oplopen en doorgeven.
  • Zorg voor schaduw. Zeker voor nestkasten is schaduw heel belangrijk. Wanneer een nestkast in de volle zon hangt met jonge vogels erin kunnen de jonge vogels snel uitdrogen en kan dit zelfs een fatale afloop hebben. Als je de nestkast niet in de schaduw hebt hangen kun je schaduw creëren door er een parasol boven te zetten of je spant er een schaduwdoek overheen. Verplaats in ieder geval nooit de nestkast tijdens het nestseizoen. Dit kan voor verwarring zorgen voor de ouders en dan vinden ze hun jongen niet meer terug. in het najaar kun je de nestkast wel verplaatsen nadat je hem hebt schoongemaakt.
  • Voer meelwormen bij. Vogels en vooral broedende vogels zullen je dankbaar zijn. Meelwormen bevatten dezelfde eiwitten als insecten in je tuin. Meelwormen zijn perfect voor jonge vogels. Op deze manier help je de ouders met het voeden van hun jongen en hoeven ze minder hard te werken om insecten te vangen in de zomerse hitte.

Help tuindieren de hete zomerdagen door

Help de egel aan water en voedsel

Egels kunnen heel slecht tegen extreem warm weer. Egels gaan vaak pas met schemer op pad, maar als het zo warm is kunnen ze ook op klaar lichte dag hun schuilplaats uitkomen om water en voedsel te zoeken. Helaas loopt dit niet altijd even goed af. Egels moeten soms drukke wegen oversteken en ze proberen uit sloten te drinken. Dit kan een egel fataal worden. Hier een aantal tips om egels te helpen bij heet zomerweer:

  • Zet een schaal water neer. Zet een laag schaaltje met water neer. Zorg ervoor dat er elke dag een verse laag water in komt. Het is stilstaand water en kan een broeiplaats worden voor bacteriën.
  • Zorg voor schaduw. Creëer een schaduwrijke plek voor egels. Hier kunnen ze afkoelen en op ademkomen. Zet hier ook het schaaltje met water neer.
  • Geef egelvoer. Bij een tuincentrum kun je speciale egelbrokken en natvoer vinden. Maar het liefst eten ze kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en rupsen.

Een extra tip: geef een egel nooit koemelk. Egels hebben een lactose intolerantie en kunnen koemelk dus slecht verdragen!

Help tuindieren de hete zomerdagen door

Help vlinders, bijen en hommels aan zoetigheid

Vlinders vinden warmte heerlijk! Vlinders komen met een graad of 13 al uit hun schuilplaats, maar dan kunnen ze nog niet vliegen. Vlinders hebben een temperatuur nodig van 20 gaden Celsius om hun vleugels op te warmen. De perfecte temperatuur voor een vlinder zit tussen de 20 en 30 graden Celsius. Maar er zijn periodes dat vlinders, bijen en hommels ook last hebben van de hitte. Door hitte kunnen bloemen en struiken uitdrogen en dus geen nectar meer produceren. Dit betekent dat er geen voedsel meer is. Wij geven je een aantal tips om deze kleine beestjes een handje te helpen:

  • Zet een schaal met suikerwater neer. Door een schaal met suikerwater neer te zetten hebben vlinders, bijen en hommels de kans om te drinken en verkoeling te zoeken om uitdroging tegen te gaan. Om verdrinking tegen te gaan kun je platte stenen in de waterschaal leggen. Ook helpen de stenen voor een makkelijkere landing. Zorg ervoor dat de schaal een schuine rand heeft, zodat de vlinders, bijen en hommels er makkelijk uit kunnen klimmen. Kies voor een gele schaal, dat trekt deze mooie insecten aan.
  • Geef fruit. Leg fruit op een schaal neer en zet de schaal op een beschutte plek. Dit beschermt de vlinders tegen vijanden en wind. Vlinders kun je appels, peren, sinaasappels, pruimen, druiven, bananen, meloenen en vijgen geven. Gaat het fruit rotten? Geen probleem, dit vinden vlinders het lekkerst. Ook bijen en hommels houden van fruit.

Let op: zet het fruit niet dicht aan huis. Fruit trekt ook wespen aan!

Help tuindieren de hete zomerdagen door

Ruim assortiment in ons tuincentrum in Amsterdam

Zorg voor een fijne en veilige omgeving voor de tuindieren. Zij zullen je erg dankbaar zijn. In ons tuincentrum in Amsterdam hebben wij een ruim assortiment voor deze dieren, zoals waterschalen, meelwormen en schaduwdoeken. Kom langs in ons gezellige tuincentrum in Amsterdam!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerstdorp
Het Lemax, Luville en Efteling kerstdorp bij tuincentrum Osdorp in 2024

Bekijk dit fotoverslag van de kerstdorpen in ons tuincentrum en kom vooral langs om ze in het echt te bewonderen.

 

Lees meer...
barbecues
Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Barbecueën op houtskool of toch brikketten? Dat hangt er maar net vanaf! Lees er alles over in dit blogitem!

Lees meer...
tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven