Tuinmeubelen onderhouden? Zo doe je het goed!
Door op een goede manier met je tuinmeubelen om te gaan zal je er langer van genieten! Er zijn een aantal algemene tips die je kunnen helpen en enkele specifieke onderhouds- en schoonmaakadviezen voor bepaalde materialen zoals wicker, hout en textiel.
Algemene tips voor het onderhouden van tuinmeubelen:
Voorkomen is altijd beter dan repareren en daarom hebben wij een aantal basistips die je helpen in het gebruik en onderhoud van je nieuwe tuinmeubels. Met deze tips zorg je ervoor dat je tuinmeubel langer mee gaat!
- Wordt het meubel voor een langere tijd niet gebruikt dan kan deze het best onder een overkapping, in de schuur of binnenshuis worden opgeborgen. Is dat niet mogelijk? Dek je tuinmeubelen dan af met een tuinmeubelhoes. Houten tuinmeubelen, meubelen met houten onderdelen, all weather tuinmeubelen en tuinkussens kan je, in verband met schimmelvorming, beter niet afdekken.
- Gebruik geen hogedrukreiniger bij de reiniging van je tuinmeubelen want de hoge waterdruk kan je meubelen beschadigen.
- Til tuinmeubelen bij het verplaatsen op zodat de pootjes en verbindingen van het meubel niet beschadigen.
Tips het onderhouden van houten tuinmeubelen:
Hout is een prachtig natuurproduct dat leeft, het krimpt, zet uit en ook vergrijzing hoort bij dit materiaal. Door onderstaande onderhoudstips te volgen blijven jouw houten tuinmeubel heel lang mooi:
- Wordt het meubel voor een langere tijd niet gebruikt dan kan deze het best droog en in een goed geventileerde ruimte worden opgeborgen.
- Dek houten tuinmeubelen niet af met een hoes, hierdoor kunnen ze gaan schimmelen.
- Maak houten tuinmeubelen minimaal één keer per jaar schoon en behandel ze met een bijpassend verzorgingsproduct. Zijn ze bij aankoop nog niet behandeld, doe dit dan voordat je het meubel in de tuin of op je balkon zet.
- Laat decoratie nooit langer dan een paar dagen op het meubel staan waardoor verkleuring zal optreden en het hout onnodig lang nat zal blijven.
Zo maak je houten tuinmeubelen goed schoon:
- Schrob de meubelen met een borstel en tuinmeubelreiniger. Zijn de meubelen erg verweerd of hebben ze vlekken dan kan je er altijd voor kiezen om ze na het reinigen nog licht op te schuren.
- Spoel de meubelen af met water, maar gebruik hiervoor nooit een hogedrukreiniger.
- Laat de meubelen drogen.
- Behandel ze met een bijpassend verzorgingsproduct. Doe dit in een droge periode, zodat het verzorgingsproduct goed kan intrekken. Laat je over het te gebruiken onderhoudsproduct goed adviseren, kom daarvoor gerust langs in ons tuincentrum of neem contact op met onze klantenservice.
Tips voor het onderhouden van kunststof tuinmeubelen:
Kunststof tuinmeubelen vragen om weinig onderhoud, een enkele schoonmaakbeurt per jaar is voldoende.
- Dek kunststof tuinmeubelen af met een tuinmeubelhoes, vergeet echter niet de kussens ervanaf te halen voor je het meubel afdekt.
- Maak kunststof tuinmeubelen schoon met een mild, niet bijtend schoonmaakmiddel zoals groene zeep of wicker protector. Gebruik een zachte borstel en spoel af met de tuinslang, gebruik geen hogedrukreiniger.
- Ga niet op wicker (gevlochten kunststof) tuinmeubelen zitten zonder dat de kussens erop liggen, dit voorkomt piekbelasting waardoor er kuilen kunnen ontstaan.
Tips voor het onderhouden van aluminium en RVS tuinmeubelen
Aluminium en RVS tuinmeubelen vragen om weinig onderhoud. Een enkele schoonmaakbeurt per jaar is voldoende.
- Dek aluminium en RVS tuinmeubelen af met een tuinmeubelhoes, vergeet echter niet de kussens ervanaf te halen voor je het meubel afdekt.
- Maak aluminium tuinmeubelen schoon met een mild, niet bijtend schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Gebruik een zachte borstel en spoel af met de tuinslang. Gebruik geen hogedrukreiniger.
Onderhoudstips voor textiel en tuinkussens
Tuinmeubelkussens krijgen door weersinvloeden veel te verduren en daarom is het belangrijk om te weten hoe je ze het langst netjes kunt houden.
- Voorkom eenzijdige belasting van zit- en rugkussens door ze, indien mogelijk, regelmatig op een andere plek te leggen en/of om te draaien.
- Bewaar tuinmeubelkussens na elk gebruik in een niet vochtige ruimte, in de winter het liefst binnenshuis. Laat tuinmeubelkussens niet onder een tuinmeubelhoes liggen, door optrekkend vocht zullen ze gaan schimmelen.
- Spray kussenhoezen voor het eerste gebruik en na iedere schoonmaak- of wasbeurt in met een water- en vuilafstotende spray. Doe dit niet bij vieze kussens, want dan kapsel je het vuil alleen maar in.
Reinigen van tuinkussens
Tijd om de kussens te wassen? Volg indien aanwezig de wasvoorschriften op het etiket. Geen wasvoorschriften, dan hebben wij deze tips:
- Was kussenshoezen op maximaal 30 graden.
- Kunnen de hoezen niet van de kussens? Was ze dan op de hand en laat ze niet te lang in het sopje liggen. Spoel ze na het wassen goed uit.
- Gebruik een wasmiddel geschikt voor fijne stoffen, zonder bleek.
- Laat kussenhoezen en kussens drogen aan de waslijn, gebruik geen droger en hang ze i.v.m. verkleuring niet in de zon.
- Behandel ze na het wassen met een water- en vuilafstotende spray.
Tips voor parasols
- Een parasol vangt veel uv-straling waardoor deze op termijn zal verkleuren. Gebruik een beschermhoes om de verkleuring zoveel mogelijk te beperken.
Let op: gebruik een parasolhoes alleen als de parasol droog is. Als een parasol nat wordt opgeborgen kan deze gaan schimmelen. Laat een natte parasol in geopende positie drogen voordat de parasolhoes eromheen gaat. Moet de parasol toch worden opgeborgen i.v.m. aantrekkende wind, zorg er dan voor dat deze zo snel als mogelijk weer wordt opengeklapt om te drogen.
- Parasols vangen veel wind en valschade valt niet onder de fabrieksgarantie. Gebruik daarom een parasolvoet van een bijpassend gewicht en klap de parasol in bij windkracht vier en hoger. Klap een parasol ook in als je van huis gaat. De wind kan snel aantrekken waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
- Maak een parasol eventueel schoon met een mild schoonmaakmiddel en een zachte spons, spuit hem daarna af met een tuinslang en laat hem goed drogen. Als de parasol droog is kan deze met een water- en vuilafstotende spray worden behandeld.
- Wordt de parasol voor langere tijd niet gebruikt dan kan deze het best onder een overkapping, in de schuur of binnenshuis worden opgeborgen.
Bij tuincentrum Osdorp krijg je altijd een goede garantie op je aankopen!
Bij ons ontvang je minimaal 2 jaar garantie op tuinmeubelen, maar als anders vermeld bij de aankoop, het artikel op onze website of de productinformatie van de leverancier dan kan dit ook langer zijn! Garantie is niet van toepassing bij onjuist gebruik of slecht onderhoud, zoals:
- Bij de aankoop besproken defecten.
- Schades ontstaan door onjuist gebruik of extreme belasting (zoals horeca gebruik).
- Schades ontstaan door onjuiste montage.
- Schades ontstaan door verkeerd of geen onderhoud aan de tuinmeubelen.
- Vlekken of schades ontstaan door artikelen te lang op het meubel te laten staan.
- Normale verkleuring door weersomstandigheden.
- Kleine scheurtjes in hout ontstaan door de werking tot een dikte van ongeveer een één euromunt.
- Krommingen van houten tafelbladen minder dan 8 mm.
Vragen over je mooie tuinmeubel? Wij staan altijd voor je klaar!
Ben je er nog niet helemaal over uit en wil je graag persoonlijk advies? Kom dan vooral eens langs in onze grote showroom in Amsterdam. Laat je inspireren en adviseren in het leukste tuincentrum van Nederland. Bij ons vind je tuinmeubels en parasols van allerlei hoogwaardige merken zoals Hartman, Tierra Outdoor, Platinum en Own Living.