Vandaag open van 09:30 - 18:00

Amsterdam BBQ Battle 2015

Amsterdam BBQ Battle 2015 - Het verslag

Bekijk het fotoverslag van de Amsterdam BBQ Battle

Het terrein van tuincentrum Osdorp was 9 en 10 mei veranderd in een heus BBQ-walhalla. De prachtige barbecues die hier zijn neergezet, trokken mannen aan als een magneet. Wie denkt dat barbecue vooral een kwestie is van hete kolen en wat vlees op de gril, heeft het mis. De echte tools om heerlijk vlees te bereiden waren natuurlijk de ‘big green egg’, of Osdorps eigen Teddy-Q (barbecue is nu in de aanbieding!). Of denk eens aan de Weber Mountain.

Recept voor de beste hamburger
Terwijl het publiek allerlei soorten gegrild vlees kwam proeven, waren een paar fanatieke barbecue-liefhebbers bezig om de beste hamburger of steak te bereiden. Dat bleek niet uitsluitend een hobby te zijn voor mannen. Corina Belt is een van de weinige vrouwen die de uitdaging met beide handen aanpakte. Ze was druk bezig het gehakt te mengen met een eigen speciaal mengsel van kruiden. “Mijn hamburgers zijn lekkerder dan die van mijn man”, zei ze lachend. En ja, ze wilde ook wel verklappen wat ze gebruikt: “Kruiden voor ham­burger­mix, een fijn uitje, ketjap, Knorr tuin­kruiden­mix, knoflook en paprika­poeder.”

Bier en kip
Een wit jasje is niet echt de perfecte outfit om te barbecueën, maar ook Caroline Bax was enthousiast bezig met het bereiden van de perfecte hamburger. “Spaanse kruiden, cayenne peper, mediterane kruiden en peper en zout”, verklapte ze over haar favoriete recept. “En vergeet knoflookkruiden niet, dat is heerlijk. Ook over de aardappels.” Thuis is ze met de familie ook regelmatig aan het barbecueën. Tussen de kooltjes wordt soms een bak met water of met bier geplaatst voor een goede luchtvochtigheid voor bijvoorbeeld kip. Versgeknipte kruiden uit de tuin legt ze op de briquettes voor extra smaak. Ze hoopte met de bbq-battle het prijzengeld van 500 euro te winnen. “Wat ik daarmee ga doen? Dan koop ik de Big Green Egg. Dat is toch een dure barbecue, maar dan heb ik een deel van het bedrag al binnen!”

Keramische barbecue op het balkon
Deelnemer Arjan de Kruijf hoefde niet eens te vertellen dat hij een echte barbecue-fanaat is. Uit zijn blauwe tas met bbq-tools haalde hij twee bakjes vlees. “Thuis grill ik natuurlijk ook”, zei hij. “Ik heb twee keramische barbecues op mijn balkon staan. Gelukkig hebben de buren nog niet geklaagd.”

Toen de jury de hamburgers kwamen proeven, droop het jus eruit. “Sappig”, concludeerde de jury en leek onder de indruk. De Kruijf was tevreden. “Het geheim? Runderschouder en een staartstuk.” Vlees dat je niet in een supermarkt en zelfs niet bij een gewone slager kunt krijgen, vertelde hij. Een speciale slager op de Amsterdamse Zeedijk maakt het wel.

Lang garen voor het lekkerste vlees
De keramische barbecue bleek bij veel bbq-liefhebbers bovenaan het wensenlijstje te staan. Een barbecue waarmee je veel verschillende gerechten kunt klaar maken, maar waarvoor ook geduld nodig is. Het lekkerste vlees krijg je namelijk door het lang te garen op een specifieke temperatuur.

Terwijl de ene hamburger naar de andere op de grill werd gelegd, waren de Teddy-Q’s al een paar uur geleden op temperatuur gebracht. Fred, medewerker van Tuincentrum Osdorp, had net een rollade van de keramische barbecue gehaald. “Er liggen er nog twee te garen. Zeven kilo vlees”, vertelde hij. In zijn rollades zat deze keer serranoham en mangochutney. “Het vlees moet zo’n 8 uur lang op honderd graden bereid worden. Dat betekent dat je wel moet plannen. Wil je bij het avondeten een stuk heerlijk vlees, dan moet je in de ochtend al beginnen.” Maar dan heb je ook wat.

Barbecue voor als je minder tijd hebt
Wie minder tijd heeft, vond op de bbq-battle ook genoeg inspiratie. Ed de Vries van barbecue-fabrikant Weber legde uit dat je de barbecue ook op andere manieren kunt gebruiken. “Met een pizzasteen op de barbecue kun je sowieso eenvoudig pizza’s bakken. Je kunt de steen ook gebruiken voor het maken van snelle wraps. Beleg een wrap bijvoorbeeld met pesto, gegaarde paprika, tomaat en blauwe aderkaas. Binnen twee minuten klaar!” Wat natuurlijk heel handig is, als je een tijdje bezig bent met het bereiden van een mals stukje biefstuk, hamburger of steak.

De winnaars
Burger Battle:
Arjan de Kruijf - 1e prijs: Osdorp Cadeaukaart t.w.v.: €500,-
Corina Belt - 2e prijs: Osdorp Cadeaukaart t.w.v.: €250,-

Steak Battle:
Martin Slemmer - 1e prijs: Osdorp Cadeaukaart t.w.v.: €500,-
Vincent de Klerk - 2e prijs: Osdorp Cadeaukaart t.w.v.: €250,-

Daarnaast hebben alle battle-deelnemers een Osdorp Cadeaukaart t.w.v.: €20,- ontvangen als dank voor hun enthousiasme.

 

 

Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven