Vandaag open van 09:30 - 18:00

Zomerbollen planten

Zomerbollen planten

Mei, zeker na IJsheiligen (11 t/m 14 mei), is de ideale maand om zomerbollen te planten. Straks fleuren ze uw balkon, terras en tuin nog tot diep in het najaar op met hun vrolijk gekleurde bloemen. Veel ervan zijn bovendien goede snijbloemen, zodat u er ook binnenshuis van kunt genieten. Zomerbollen zijn er in allerlei soorten en maten en nu volop verkrijgbaar in ons tuincentrum in Amsterdam-Osdorp.

Top zomerbollen

Er zijn heel bekende zomerbollen en -knollen, zoals dahlia’s en begonia’s, maar ook veel minder bekende soorten. Onze top tien:

 1. Dahlia
 2. Begonia
 3. Calla
 4. Lelie
 5. Agapanthus (Afrikaanse lelie)
 6. Eucomis (Ananasplant of Kuiflelie)
 7. Oxalis (Geluksklaver)
 8. Crocosmia (Montbretia)
 9. (Abessijnse) gladiool

Plant- en verzorgingstips

 • Zomerbollen houden van een zonnige plek
 • Plant ze tweemaal zo diep als de bol hoog is. Uitzonderingen hierop zijn de dahlia en begonia; die plant u heel oppervlakkig
 • Voor het planten in de volle grond is een bollenpoter heel handig. Die kunt u straks ook goed gebruiken voor het planten van voorjaarsbollen
 • Geef ze alleen water als het langere tijd droog blijft
 • Extra plantenvoeding of mest is voor de meeste zomerbollen niet nodig
 • Knip uitgebloeide bloemen regelmatig weg, zodat ze geen energie steken in het vormen van zaden maar in het vormen van nieuwe bloemen
 • Niet winterharde soorten, zoals de dahlia en begonia, moet u na de bloei en vóór de eerste vorst opgraven (‘rooien’) en op een koele, donkere plaats laten overwinteren, op een bedje van zand, turfstrooisel of zaagsel. Of zet ze met pot en al in de garage. 

Meer plant- en verzorgingstips? Bezoek ons tuincentrum in Amsterdam-Osdorp. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven