Vandaag open van 10:00 - 17:00

Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Wil jij je dakterras of balkon opleuken? Met houten, composiet, stenen of rubberen balkontegels geef jij je balkon snel meer sfeer. Met dit stappenplan heb ook jij dit klusje binnen no-time geklaard!

In vijf stappen een mooi “betegeld” balkon of dakterras

Stap 1, laat je inspireren: Ga op zoek naar voorbeelden van balkons en dakterrassen die aansluiten bij jouw smaak. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze Pinterest pagina waar we voorbeelden van mooi aangeklede balkons met verschillende soorten tegels voor je hebben verzameld.

Laat je inspireren door mooi betegelde balkons op Pinterest

Stap 2, een kleine controle: Voor je naar het tuincentrum rijdt om balkontegels uit te zoeken, is het verstandig om te controleren of het balkon of dakterras voldoende draagkracht heeft voor bijvoorbeeld stenen tegels. Daarnaast moet bij een dakterras ook de dakbedekking worden gecontroleerd op mogelijke scheuren of veroudering. Kan de dakbedekking nog jaren mee? Dan is het prima, zo niet, dan is het aan te raden om eerst nieuwe dakbedekking te plaatsen anders blijf je bezig!

Stap 3, de grote schoonmaak: Haal alles van je terras of balkon en haal de bezem er eens overheen, zo voorkom je dat er vuil onder je tegels blijft liggen waardoor deze kunnen gaan "wippen" en dat je dakbedekking beschadigt.

Stap 4, balkontegels plaatsen: Balkon- of terrastegels zijn verkrijgbaar in het steen, hout, rubber en composiet. We zullen nu per tegelsoort uitleggen hoe je deze het beste kunt leggen.

Klikbare houten of composieten balkon- en terrastegels plaatsen:

Klikbare tegels voor je balkon of dakterras maken een snelle make-over mogelijk. Houten of kunststof (WPC) plankjes zijn gemonteerd op een kunststof matje met een kliksysteem waardoor je ze eenvoudig met elkaar kunt verbinden.

Kliksysteem houten tuintegels

Klikbare houten of composieten tegels zijn op een harde vlakke ondergrond, zoals een balkon direct te plaatsen, je gaat daarbij als volgt te werk:

1. Ga op zoek naar een mooie kliktegel en bepaal hoe je deze qua maat mooi op je dakterras of balkon kunt leggen. Ze zijn eenvoudig te zagen, maar het is niet mooi om ergens met een heel dun randje te eindigen.  

2. Nu kan het leggen beginnen. Houd bij het leggen rondom 2 tot 5 cm ruimte tussen de randen van je balkon of dakterras en de kliktegels, zodat er ruimte is voor het uitzetten en krimpen van de tegels. Als de kliktegels moeten worden gezaagd kan dat met een decoupeer-, hand- of cirkelzaag, voor de rest heb je eigenlijk geen gereedschap nodig.

Wil je weten hoe het leggen precies in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande (Engelstalige) video over het leggen van houten kliktegels op een dakterras of balkon

3. Richt je dakterras of balkon gezellig in en geniet samen met je vrienden en familie van een drankje op je mooie nieuwe terras!

Niet klikbare houten balkon- en terrastegels plaatsen:

Met houten balkontegels kies je voor een warme duurzame uitstraling en een eenvoudige manier om je terras te betegelen. In onderstaande stappen lees je hoe je eenvoudig houten tegels plaatst op je dakterras- of balkon:

1. Bepaal welk formaat tegels het best past op jouw dakterras of balkon, zoals 50x50 of 100x100 cm tegels. Bepaal ook of je de plankjes in rechte lijnen door wilt laten lopen of dat je ze kruislings wilt plaatsen (elke tegel een kwart slag gedraaid).

 Inspiratie voor je balkon of dakterras Inspiratie voor balkon Sfeer afbeelding balkon met houten tuintegels

Meet alles vervolgens goed uit om te zien of het mooi uitkomt, je wilt niet eindigen met een heel dun strookje hout.

2. Nu kan het leggen beginnen. Je kunt de houten tegels op ieder hoekpunt rechtstreeks op rubberen tegeldragers leggen, maar dan liggen ze los en dat kan, vooral op ongelijke ondergronden, niet wenselijk zijn. Het is beter om eerst houten regels(balkjes) aan te leggen waarop je de tegels vastschroeft met RVS schroeven (wel even voorboren). Om de ondergrond te beschermen leg je de houten regels op rubberen tegeldragers.

Wil je weten hoe het leggen precies in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande video over het leggen van houten tegels op een balkon of terras:

3. Richt je dakterras of balkon gezellig in en geniet samen met je vrienden en familie van een drankje op je mooie nieuwe terras!

Stenen balkon- of terrastegels plaatsen:

Stenen balkontegels geven je terras een luxe uitstraling en vragen om weinig onderhoud. Voor je dakterras of balkon is het vaak wenselijk om "lichtgewicht" tegels te gebruiken, kies daarom bij voorkeur een tegel van twee of drie cm dik, maar zoek altijd goed uit wat het draagvermogen is van jouw balkon of dakterras!.

Volg de volgende stappen bij het plaatsen van stenen tegels op je dakterras of balkon en je kunt binnen no-time genieten van een mooi terras:

1. Bepaal het gewenste formaat tuintegels en het gewenste legpatroon, zoals: blokverband, wildverband, diagonaalverband, halfsteensverband of het banenverband. Meet deze vervolgens goed uit om te zien of alles mooi uitkomt en je bij voorkeur zo min mogelijk op maat hoeft te slijpen. 

2. Bepaal het juiste afschot voor je dakterras of balkon en leg de eerste rij in de richting waar je het water naartoe wilt laten weglopen, een afschot van ca. 1 % ( 1 cm per strekkende meter) is meestal voldoende.

Rekenvoorbeeld: het afschot moet verlopen over een lengte van 3,5 meter, dan doe je: 350 x 0,01 = 3,5 cm

Plaats nu op ieder kruispunt en langs de randen tegeldragers en leg de eerste rij tegels op je balkon of terras, gebruik een waterpas om de tegels goed op afschot te leggen. Tegeldragers worden vaak op dakterrassen en balkons gebruikt om de ondergrond te beschermen en om tegels eenvoudig mee te kunnen stellen. Tegeldragers zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, van eenvoudige rubberen matjes tot in hoogte, breedte en hellingshoek verstelbare exemplaren.

3. Sluit nu de volgende rij aan en blijf je waterpas, zoals te zien in onderstaande video van Exclusieve dakterrassen, gebruiken om te zien of deze netjes aansluit bij de eerste rij tegels.

4. Richt je dakterras of balkon gezellig in en geniet samen met je vrienden en familie van een drankje op je mooie nieuwe terras!

Kom voor meer advies en mooie balkontegels naar tuincentrum Osdorp :)

Bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam vind je een zeer ruim aanbod aan alles wat je nodig hebt om van je dakterras of balkon een fijne plek te maken. Kom langs voor meer advies en inspiratie of shop hier eenvoudig online! 

Ontdek ons tuincentrum

Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven