Black Friday 2023! Bekijk de kortingen >

Vandaag open van 09:30 - 18:00

Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Wil jij je dakterras of balkon opleuken? Dan begin je met de basis, het plaatsen van mooie balkontegels. Balkontegels zorgen voor een goede waterafvoer, bieden bescherming voor de ondergrond en geven je balkon of terras een stuk meer sfeer. Er zijn diverse mogelijkheden om je balkon of dakterras op te pimpen, zo kan er gekozen worden voor houten, composiet, stenen en rubberen balkontegels. Wil jij weten hoe je dit project moet aanvliegen? Wij hebben een eenvoudig stappenplan gemaakt, zodat jouw balkon of dakterras er binnen no-time sfeervol bijstaat!

In 5 stappen een mooi “betegeld” balkon of dakterras

Stap 1:  Laat je inspireren! Ga op zoek naar voorbeelden van balkons en dakterrassen die aansluiten bij jouw smaak. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze Pinterest pagina waar we voorbeelden van mooi aangeklede balkons met verschillende soorten tegels voor je hebben verzameld.

Laat je inspireren door mooi betegelde balkons op Pinterest

Stap 2:  Gaan je handen al jeuken om aan de slag te gaan? Dat is een goed teken! Maar voor je naar het tuincentrum rijdt om tegels uit te zoeken, is het verstandig om te controleren of het balkon of dakterras voldoende draagkracht heeft voor bijvoorbeeld stenen tegels. Daarnaast moet bij een dakterras ook de dakbedekking worden gecontroleerd op mogelijke scheuren of veroudering. Kan de dakbedekking nog jaren mee? Dan is het prima, zo niet, dan is het aan te raden om eerst nieuwe dakbedekking te plaatsen anders blijf je bezig!

Stap 3:  Nu je weet dat je balkon of dakterras draagkrachtig genoeg is voor je wensen én je hebt gecontroleerd of de dakbedekking nog goed is kan de grote schoonmaak beginnen. Haal alles van je terras of balkon en haal de bezem er eens overheen, zo voorkom je dat er vuil onder je tegels komt waardoor deze kunnen gaan "wippen". 

Stap 4:  Nu je de balkontegels hebt gekocht, de onderlaag is gecontroleerd en er is schoongemaakt kan het echte werk beginnen: het aanleggen van je nieuwe balkontegels. Balkon- of terrastegels worden gemaakt van verschillende materialen, zoals: steen, hout, rubber of composiet. We zullen nu per tegelsoort uitleggen hoe je deze het beste kunt leggen.

Stenen balkon- of terrastegels plaatsen:

Kies je voor stenen tegels dan kies je voor een stabiele ondergrond, een luxe uitstraling, weinig onderhoud en daarmee hoog comfort. Stenen tegels zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Voor je dakterras of balkon is het wenselijk om "lichtgewicht" tegels te gebruiken, kies daarom voor een tegel met een maximale dikte van 4,5 centimeter.

Volg de volgende stappen bij het plaatsen van stenen tegels op je dakterras of balkon en je kunt binnen no-time genieten van een mooi terras:

1. Bepaal het gewenste formaat tuintegels en bepaal vervolgens het gewenste legpatroon dat je wilt aanhouden, zoals: blokverband, wildverband, diagonaalverband, halfsteensverband of misschien het banenverband? Meet deze vervolgens goed uit om te zien of alles goed uitkomt.

2. Het leggen kan beginnen. Bepaal het juiste afschot voor je dakterras of balkon en leg de eerste rij in de richting waar je het water naartoe wilt laten weglopen, een afschot van ca. 1,5% is meestal voldoende.

Rekenvoorbeeld: Is je terras 300 cm diep dan doe je 300x1,5% en kom je uit op een afschot van 4,5 cm per 300 cm.

Plaats nu op ieder kruispunt en langs de randen tegeldragers en leg de eerste rij tegels op je balkon of terras, gebruik een waterpas om de tegels goed op afschot te leggen. Tegeldragers worden vaak op dakterrassen en balkons gebruikt om de ondergrond te beschermen, ervoor te zorgen dat het water goed wegloopt en om de tegels eenvoudig mee te kunnen stellen. Tegeldragers zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, van eenvoudige rubberen matjes tot in hoogte, breedte en hellingshoek verstelbare exemplaren.

3. Sluit nu de volgende rij aan en blijf je waterpas, zoals te zien in onderstaande video van Exclusieve dakterrassen, gebruiken om te zien of deze netjes aansluit bij de eerste rij tegels.

4. Richt je dakterras of balkon gezellig in en geniet samen met je vrienden en familie van een drankje op je mooie nieuwe terras!

Niet klikbare houten balkon- en terrastegels plaatsen:

Hebben stenen tegels niet jouw voorkeur? Dan zijn houten balkon- of terrastegels van acacia, bankirai of vurenhout misschien wel wat voor jou! Met houten tegels kies je voor een warme duurzame uitstraling en een eenvoudige manier om je terras te betegelen. In onderstaande stappen lees je hoe je eenvoudig houten tegels plaatst op je dakterras- of balkon:

1. Bepaal welk formaat tegels het best past op jouw dakterras of balkon, zoals 50x50 of 100x100 cm tegels. Bepaal ook of je het patroon in rechte lijnen of kruislings wilt laten lopen.

 Inspiratie voor je balkon of dakterras Inspiratie voor balkon Sfeer afbeelding balkon met houten tuintegels

Meet alles vervolgens goed uit om te zien of het mooi uitkomt, je wilt niet eindigen met een heel dun strookje hout.

2. Nu kan het leggen beginnen. Je kunt de houten tegels op ieder hoekpunt rechtstreeks op rubberen tegeldragers leggen, maar dan liggen ze los en dat kan, vooral op ongelijke ondergronden, niet wenselijk zijn. Het is beter om eerst houten regels(balkjes) aan te leggen waarop je de tegels vastschroeft met RVS schroeven (wel even voorboren). Om de ondergrond te beschermen leg je de houten regels op rubberen tegeldragers.

Wil je weten hoe het leggen precies in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande video over het leggen van houten tegels op een balkon of terras:

3. Richt je dakterras of balkon gezellig in en geniet samen met je vrienden en familie van een drankje op je mooie nieuwe terras!

Klikbare houten of composieten balkon- en terrastegels plaatsen:

Klikbare tegels bieden een innovatieve en makkelijke oplossing voor je balkon of dakterras en maken een snelle make-over mogelijk. Houten of kunststof (WPC) plankjes zijn gemonteerd op een kunststof matje welke door middel van een kliksysteem eenvoudig met elkaar kunnen worden verbonden

Kliksysteem houten tuintegels

Klikbare houten of composieten tegels zijn op een harde vlakke ondergrond, zoals een balkon direct te plaatsen, je gaat daarbij als volgt te werk:

1. Bepaal welk formaat kliktegels het beste past op jouw dakterras of balkon. Meet alles vervolgens goed uit om te zien of alles mooi uitkomt, je wilt niet eindigen met een heel dun strookje.

2. Nu je weet hoe de tegels uitkomen kan het leggen beginnen. Houd bij het leggen rondom 5 cm ruimte tussen de randen van je balkon of dakterras en de kliktegels aan, dit doe je om ruimte voor werking (het uitzetten en krimpen van de tegels) op te kunnen vangen. Als de kliktegels moeten worden gezaagd kan dat met een decoupeer-, hand- of cirkelzaag, voor de rest heb je eigenlijk geen gereedschap nodig.

Wil je weten hoe het leggen precies in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande (Engelstalige) video over het leggen van houten kliktegels op een dakterras of balkon

3. Richt je dakterras of balkon gezellig in en geniet samen met je vrienden en familie van een drankje op je mooie nieuwe terras!

Omdat sommige kliktegels kunnen uitzetten, raden we aan om ze 5 centimeter van de muur te leggen. Hierdoor hebben ze genoeg spelling mochten ze toch uitzetten. Om de tegels goed vlak en met elkaar verbonden te krijgen heb je een rubberen hamer nodig en eventueel een decoupeerzaag (of cirkelzaag) om ze bij de rand af te snijden. Binnen een handomdraai is jouw balkon of dakterras verzien van de mooiste tegels.

Stap 5 : Als het goed is ligt je vloer er gelikt bij en kan je beginnen met de aankleding. Laat je ook hiervoor inspireren op onze Pinterest pagina of kom langs bij ons in de winkel.

Op zoek naar de leukste aankleding voor je balkon of dakterras? Tuincentrum Osdorp heeft een ruim assortiment accessoires

Bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam vind je een zeer ruim aanbod aan alles wat je nodig heb voor een balkon of dakterras make-over. Van mooie tuinplanten, potterie tot accessoires om alles gezellig aan te kleden. Daarbij zijn bijna al onze producten direct uit voorraad leverbaar. Ook voorzien onze deskundige medewerkers je graag van een advies op maat. Tevens kunnen wij je bestelling, afhankelijk van het ordebedrag, gratis of tegen een aantrekkelijk tarief bij je thuisbezorgen. Kom langs en bekijk ons aanbod en laat je inspireren!

Gerelateerde items

tuintips
Tips tuincentrum Osdorp december

Buiten is het donker en de bomen hebben hun blad verloren. We zijn druk met de voorbereidingen voor de feestdagen en maken het binnen graag zo gezellig mogelijk. Tussendoor is er ook nog het een en ander te doen in de tuin, op het terras en balkon. We geven je graag tips voor de decembermaand.

Lees meer...
Alle blogs
Tips tuincentrum Osdorp november

Het herfstweer is als vanouds uitermate grillig, net als de temperatuur die dan weer piekt en dan weer daalt. Maar op een windstille, droge dag kun je nog allerlei praktische klusjes doen om de tuin, het terras en balkon herfstbestendig, fleurig en sfeervol te maken.

Lees meer...
kerstdorp
Efteling minidorp tuincentrum Osdorp 2023

Het LuVille Efteling minidorp staat ook dit jaar weer te stralen in tuincentrum Osdorp. Als jij een echte Efteling fan bent, dan wil je natuurlijk alle LuVille Efteling miniaturen verzamelen! In deze blog laten wij jou ons Efteling minidorp zien!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven