Vandaag open van 09:30 - 18:00

Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Wil jij je dakterras of balkon opleuken? Dan begin je met de basis, het plaatsen van mooie balkontegels. Balkontegels zorgen voor een goede waterafvoer, bieden bescherming voor de ondergrond en geven je balkon of terras een stuk meer sfeer. Er zijn diverse mogelijkheden om je balkon of dakterras op te pimpen, zo kan er gekozen worden voor houten, composiet, stenen en rubberen balkontegels. Wil jij weten hoe je dit project moet aanvliegen? Hieronder hebben wij een eenvoudig stappenplan, zodat jouw balkon of dakterras er binnen no-time sfeervol bijstaat!

In 5 stappen een mooi “betegeld” balkon of dakterras

Stap 1:  Laat je inspireren! Ga op zoek naar voorbeelden van balkons en dakterrassen die aansluiten bij jouw smaak. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze Pinterest pagina waar we voorbeelden van mooi aangeklede balkons met verschillende soorten tegels voor je hebben verzameld. Zo zou je kunnen kiezen voor een botanische balkontuin of toch liever een moderne uitstraling? Bij ons in het tuincentrum vind je onder andere de volgende artikelen om je balkon of dakterras mee te “bestraten”:

Stenen balkon- en terrastegelsKlikbare houten en composieten terrastegelsVlonderplanken hardhout en composietKunstgrastegelsNiet klikbare terrastegels

Verderop in dit artikel zullen we van al deze opties uitleggen hoe je te werk gaat bij het plaatsen van deze artikelen op je balkon of dakterras.

Stap 2:  Gaan je handen al jeuken om aan de slag te gaan? Dat is een goed teken! Maar voor je naar het tuincentrum rijdt om tegels uit te komen zoeken, is het verstandig om te controleren of het balkon of dakterras voldoende draagkracht heeft voor bijvoorbeeld stenen tegels. Daarnaast moet bij een dakterrassen ook de dakbedekking worden gecontroleerd op mogelijke scheuren of veroudering. Kan de dakbedekking nog jaren mee? Dan is het prima, zo niet, dan is het aan te raden om eerst nieuwe dakbedekking te plaatsen anders blijf je bezig!

Stap 3:  Nu je weet of je balkon of dakterras draagkrachtig genoeg is voor de wensen die je hebt en je hebt gecontroleerd of de dakbedekking nog van goede kwaliteit is, kan de grote schoonmaak beginnen. Om ervoor te zorgen dat je start met een schone basis om je stenen, houten, composieten of rubberen balkontegels te plaatsen verplaats je alle objecten die op je balkon of terras hebt staan en bezem je het geheel goed aan.

Stap 4:  Nu je de balkontegels hebt gekocht, de onderlaag is gecontroleerd en schoon is gemaakt kan het echte werk beginnen, het aanleggen van je nieuwe balkontegels. Hoe je dit precies doet zullen we hieronder per optie uitleggen.

Stenen balkon- of terrastegels plaatsen:

Stenen tegels zijn duurzaam en verkrijgbaar in vele formaten, kleuren, motieven en diktes. Voor je dakterras of balkon is het wenselijk om lichtgewicht tegels toe te gebruiken. Kies daarom voor een tegel met een maximale dikte van 4,5 centimeter, niet alle tuintegels zijn dus geschikt. Kies je voor stenen tegels dan kies je voor een stabiele ondergrond met een luxe uitstraling, weinig onderhoud en daarmee hoog comfort.

Volg de volgende stappen bij het plaatsen van stenen tegels op je dakterras of balkon en je kunt binnen no-time genieten van een mooi terras:

1. Bepaal het gewenste formaat tuintegels en bepaald vervolgens het gewenste legpatroon dat je wilt aanhouden, zoals: blokverband, wildverband, diagonaalverband, halfsteensverband of misschien het banenverband? Meet deze vervolgens goed uit om te zien of alles mooi uitkomt.

2. Vervolgens kan het leggen beginnen, plaats op ieder kruispunt een tegeldrager. Tegeldragers gebruik je om te voorkomen dat de ondergrond beschadigd, ze zorgen ervoor dat het water goed weg kan lopen en je kunt de tegels eenvoudig verwijderen als er onderhoud aan het dakterras of je balkon moet worden gepleegd. Tegeldragers zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, van eenvoudige rubberen matjes tot in hoogte verstelbare varianten.

3. Richt je dakterras of balkon gezellig in en geniet samen met je vrienden en familie van een drankje op je mooie nieuwe terras!

Niet klikbare houten balkon- en terrastegels plaatsen:

Hebben stenen tegels niet jouw voorkeur? Dan zijn houten balkon- of terrastegels van acacia, bankirai of vurenhout misschien wel wat voor jou! Met houten tegels kies je voor een warme duurzame uitstraling en een eenvoudige manier om je terras te betegelen. In onderstaande stappen lees je hoe je eenvoudig houten tegels plaatst op je dakterras- of balkon:

1. Bepaal welk formaat tegels het best past op jouw dakterras of balkon, zoals 50x50 of 100x100 cm tegels. Bepaal ook of je het patroon in rechte lijnen of kruislinks wilt laten lopen.

 Inspiratie voor je balkon of dakterras Inspiratie voor balkon Sfeer afbeelding balkon met houten tuintegels

Meet alles vervolgens goed uit om te zien of alles mooi uitkomt, je wilt niet eindigen met een heel dun strookje hout.

2. Nu kan het leggen beginnen. Je kunt de houten tegels op ieder hoekpunt direct op rubberen  tegeldragers leggen, maar dan liggen ze wel los en dat kan, vooral op ongelijke ondergronden, niet wenselijk zijn. Beter leg je eerst houten regels(balkjes) waarop je de tegels vastschroeft met RVS schroeven (wel even voorboren). Om de ondergrond te beschermen leg je de houten regels op rubberen tegeldragers.

Wil je weten hoe het leggen precies in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande video over het leggen van houten tegels op een balkon of terras:

3. Richt je dakterras of balkon gezellig in en geniet samen met je vrienden en familie van een drankje op je mooie nieuwe terras!

Klikbare houten of composieten balkon- en terrastegels plaatsen:

Klikbare tegels bieden een innovatieve en makkelijke oplossing voor je balkon of dakterras en maken een snelle make-over mogelijk. Houten of kunststof (WPC) plankjes zijn gemonteerd op een kunststof matje welke door middel van een kliksysteem eenvoudig met elkaar kunnen worden verbonden

Kliksysteem houten tuintegels

Klikbare houten of composieten tegels zijn op een harde vlakke ondergrond, zoals een balkon direct te plaatsen, je gaat daarbij als volgt te werk:

1. Bepaal welk formaat kliktegels het beste passen op jouw dakterras of balkon. Meet alles vervolgens goed uit om te zien of alles mooi uitkomt, je wilt niet eindigen met een heel dun strookje.

2. Nu je weet hoe de tegels uitkomen kan het leggen beginnen. Houd bij het leggen rondom 5 cm ruimte tussen de randen van je balkon of dakterras en de kliktegels aan, dit doe je om ruimte voor werking (het uitzetten en krimpen van de tegels) op te kunnen vangen. Als de kliktegels moeten worden gezaagd kan dat met een decoupeer-, hand- of cirkelzaag, voor de rest heb je eigenlijk geen gereedschap nodig.

Wil je weten hoe het leggen precies in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande (Engelstalige) video over het leggen van houten kliktegels op een dakterras of balkon

3. Richt je dakterras of balkon gezellig in en geniet samen met je vrienden en familie van een drankje op je mooie nieuwe terras!

Omdat sommige kliktegels kunnen uitzetten, raden we aan om ze 10 centimeter van de muur te leggen. Hierdoor hebben ze genoeg spelling mochten ze toch uitzetten. Om de tegels goed vlak en met elkaar verbonden te krijgen heb je een rubber hamer nodig en eventueel een decoupeerzaag (of cirkelzaag) om ze bij de rand af te snijden. Binnen een handomdraai is jouw balkon of dakterras verzien van de mooiste tegels.

Stap 5 : Als het goed is ligt je vloer er gelikt bij en kan je beginnen met de aankleding. Laat je ook hiervoor inspireren op onze Pinterest pagina of kom langs bij ons in de winkel.

Op zoek naar de leukste aankleding voor je balkon of dakterras? Tuincentrum Osdorp heeft een ruim assortiment accessoires

Bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam vind je een zeer ruim aanbod aan alles wat je nodig heb voor een balkon of dakterras make-over. Van mooie tuinplanten, potterie tot accessoires om alles gezellig aan te kleden. Daarbij zijn bijna al onze producten direct uit voorraad leverbaar. Ook voorzien onze deskundige medewerkers je graag van een advies op maat. Tevens kunnen wij je bestelling, afhankelijk van het ordebedrag, gratis of tegen een aantrekkelijk tarief bij je thuisbezorgen. Kom langs en bekijk ons aanbod en laat je inspireren!

Gerelateerde items

tuintips
Maak je tuin regenbestendig

Opeens kampten veel West-Europese landen met enorme wateroverlast. Zware regenbuien, rivieren die flink buiten hun oevers traden. Ellende voor velen, met letterlijk zandzakken voor de deur en zelfs dodelijke slachtoffers.

Lees meer...
bestrijding
Toptips tegen muggen en wespen

Ja hoor, ze zijn er weer! Zit je lekker in de tuin of ben je aan het kokkerellen met de ramen open, en dan duikt er een mug of een wesp op. Deze snel vliegende insecten kunnen je lelijk bijten of steken.

Lees meer...
tuinplanten
Haal de Méditerranée naar huis

Weer of geen weer, corona of geen corona, vakantie of geen vakantie. Wie houdt er nu niet van de ontspannen sfeer van Zuid-Frankrijk?

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven