Vandaag open van 09:30 - 18:00

Wat moet je doen als je bladluizen in de tuin hebt?

Bladluizen moet je snel bestrijden, ze verspreiden zich namelijk razendsnel en kunnen vanuit de tuin ook je kamerplanten besmetten. Als je niet ingrijpt, kunnen je planten zelfs uiteindelijk afsterven. In dit blogitem vertellen we hoe je bladluizen het best kunt bestrijden! 

Hoe herken je bladluis?

Bladluizen komen voor in veel verschillende vormen en kleuren maar meestal zijn ze wit, groen of zwart. Ze zijn zo'n halve millimeter groot en hebben twee buisvormige organen aan het achterlijf waarmee ze honingdauw achterlaten. Ze zitten vaak in de nieuwe groeipunten van planten of op bladstelen en onder bladeren. Bladluizen prikken kleine gaatjes in de plant en zuigen dan de sapstroom (de voedingsstoffen van de plant) op. Hierdoor kan je plant niet meer groeien en zelfs afsterven. De kleine gaatjes in de plant zijn ook een soort open wondjes waardoor de plant kwetsbaar is voor virussen.

Hoe herken je bladluis?

Waar komen bladluizen op af?

Bladluizen verspreiden zich door te vliegen of springen maar laten zich ook meevoeren door de wind. Zo kan het dat je van de een of de andere dag ineens last van bladluis kan krijgen. Ze verspreiden zich ook makkelijk door kleding of tocht. Luizen komen op de geur van planten af. Wanneer een plant al in slechte staat verkeert, zal deze een sterkere geur afgeven en wordt hij interessanter voor de bladluis. Eenmaal aanwezig planten ze zich razendsnel voort.

Zijn bladluizen schadelijk?

Bladluizen zijn schadelijk voor je planten, zowel voor je tuinplanten als je kamerplanten in huis. Het grootste gevaar dat ze meebrengen is dat ze planten kwetsbaar maken voor virussen die ze al dan niet zelf meedragen. Ze zuigen de voedingsstoffen uit de plant die uiteindelijk zal sterven wegens een gebrek aan voeding als de bladluis zijn gang kan blijven gaan.

Hoe kan ik bladluizen bestrijden?

Gelukkig kan je bladluizen op verschillende manieren eenvoudig bestrijden. Om te beginnen is het belangrijk dat je geïnfecteerde bladeren direct verwijderd. De planten regelmatig met koud water besproeien is ook een goede manier om de bladluis van je planten te verwijderen. Helpt dit nog steeds niet, dan moet je rigoureuzer te werk gaan.

Bestrijd bladluis met een anti-luizen spray.

Gebruik bijvoorbeeld een anti-luizen spray of concentraat om bladluizen te bestrijden. Dit zijn biologische middelen die niet schadelijk zijn voor andere dieren of planten. 

Een ander 100% biologisch middel is het uitzetten van adalia, dat zijn de larven van lieveheersbeestjes. Deze larven en ook volgroeide lieveheersbeestjes kunnen makkelijk meer dan 100 bladluizen per dag eten. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van bladluizen, dus zo laat de natuur het werk voor je doen.

Bestrijd bladluis met anti-insecten spray.

Aanbevolen producten

Hoe voorkom ik bladluis?

Als je preventief aan de slag wilt gaan, zijn er verschillende tips waar je mee aan de slag kan gaan.

  • Besproei regelmatig je planten met koud water.
  • Zorg dat je planten gezond blijven. Plant ze in hoogwaardige potgrond en voorzie ze van voedingstoffen. Let ook op dat de grond en meststoffen zijn afgestemd op jouw planten.
  • Plant sterk geuren kruiden in je tuin zoals lavendel, dille en rozemarijn. Hier houden bladluizen absoluut niet van.
  • Lok natuurlijke vijanden naar je tuin met insectenlokkende planten zoals Afrikaantjes.

Last van andere luizen op je planten?

Heb je last van andere luizen, maar is het geen bladluis? Geen paniek! De bestrjiding en voorkoming van andere type luizen zijn allemaal hetzelfde. Het kan zijn dat je last hebt van wolluizen, schildluizen of dopluizen. De wolluis heeft een wollige laag en is veel te vinden op bepaalde kamerplanten zoals de bromelia, ananasplant of orchidee. De schildluis lijkt erg op de wolluis maar is iets platter, langwerpiger en kleiner. De dopluis heeft een schild dat met het lichaam is vergroeid. Deze is veel te vinden op palmsoorten en orchideeën. Voor al deze luizen gebruik je dezelfde producten als voor het bestrijden van de bladluis.

Bladluis bestrijding koop je bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam

Woon jij in de buurt van ons tuincentrum in Amsterdam en kan je wel wat hulp bij het bestrijden van luizen gebruiken? Kom dan langs voor een goed advies en vindt de juiste producten die je nodig hebt om de luizen op jouw plant te lijf te gaan. Shop jij liever online? Bekijk de aanbevolen bestrijdingsmiddelen hier beneden of bekijk hier alle insecten bestrijdingsmiddelen

bestrijding
Hoe kom je van ratten af?

Als je last hebt van ratten, moet je snel ingrijpen. Ze planten zich snel voort en veroorzaken talloze problemen en brengen zelfs ziektes met zich mee. Lees verder voor onze tips en advies.

Lees meer...
bestrijding
Wat moet je doen als je muizen in huis hebt?

Help, een muis in huis! We snappen dat het even schrikken is, maar geen paniek. Wij hebben alle tips over (diervriendelijke) bestrijding en verjaging!

Lees meer...
bestrijding
Slakkenplaag? Geen zin in 400 slakkeneitjes in je tuin? Tuincentrum Osdorp

Tips tegen slakkenplaag nodig? Als een magneet worden naaktslakken aangetrokken tot de smakelijke plantjes in je (moes)tuin. Hoe stop je hen? 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven