Vandaag open van 10:00 - 17:00

Wat moet je doen als je muizen in huis hebt?

Voor veel mensen is het schrikken: een muis in huis. Ze kunnen veel stank en overlast veroorzaken en zijn zelfs schadelijk voor je gezondheid. Daarnaast planten ze zich ook nog eens heel snel voort. Kortom: muizen in huis, weg ermee!

Waarom zijn muizen een probleem?

Sommige mensen houden ze als huisdier, maar de meeste vinden ze vies, eng of irritant. Een muis in huis is vaak dan ook flink schrikken. Ze planten zich ontzettend snel voort, waardoor een plaag al snel op de loer ligt. Daarnaast zorgen ze ook voor veel overlast in huis. Je kan urine en keutels ruiken en aantreffen, eten wordt aangevreten en spullen worden kapotgeknaagd.

Waar komen muizen op af?

Muizen komen met name af op voedsel of zoeken een warme plek in je huis om te schuilen, specifiek in de koudere seizoenen. Je komt muizen vervolgens letterlijk overal tegen waar voedsel te vinden is. Via de kleinste gaatjes in je muren en plafond kunnen ze binnenkomen. Ze zullen zich vooral in de muur, schouw of in het plafond verschuilen.

Zijn muizen schadelijk?

Muizen zijn om meerdere redenen schadelijk voor jou en je huis. Ze dragen namelijk veel verschillende ziektes bij zich, maar ook nog eens talloze parasieten zoals vlooien, luizen, teken en mijten. Als je ziet dat ze aan je voedselvoorraad hebben gezeten, moet je het dan ook onmiddellijk weggooien! Daarnaast knagen ze aan letterlijk alles wat los en vastzit. Zelfs aan elektriciteitskabels wat veel schade en zelfs kortsluiting of brand kan veroorzaken. Genoeg redenen om de muis in huis zo snel mogelijk te bestrijden!

Hoe kan ik muizen bestrijden?

Er zijn veel manieren om muizen in huis te bestrijden zoals de klassieke muizenvallen en lokdozen met gif. Jaarlijks worden er miljoenen muizen gedood in Nederland, maar gelukkig zijn er ook heel veel manieren om muizen te verjagen zonder ze te doden. 

Hoe kan ik muizen op een diervriendelijke manier bestrijden?

Er zijn dan grofweg twee manieren om muizen te bestrijden op een diervriendelijke manier. Allereerst zijn er verjagers die met ultrasone geluiden en eleketromagnetische velden. Deze verjagers werken met afwisselende frequenties zodat de muizen niet resistent worden. De geluiden en het elektromagnetische veld creëren een ondraaglijke leefomgeving voor de muizen waardoor ze elders hun heil zullen zoeken. Ultrasone verjagers zijn verkrijgbaar voor ruimtes met verschillende groottes. Deze ultrasone geluiden zijn niet hoorbaar en niet schadelijk voor jou of andere huisdieren zoals honden en katten. Houd je zelf knaagdieren of (dwerg)konijnen als huisdier, dan is deze methode niet geschikt.

Een andere manier om muizen te bestrijden is door ze te vangen. Er zijn verschillende soorten kooien waar je muizen mee kunt vangen. Zorg altijd dat je de muis minstens 10 kilometer van je huis uitzet om te voorkomen dat ze hun weg terug vinden.

Een diervriendelijke manier om muizen te vangen.

Hoe kan ik een muizenplaag voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan oplossen en daarom hebben we een aantal tips om een muizenplaag te voorkomen.

  • Muizen komen voornamelijk af op voedsel, zorg dus dat er geen voedsel te vinden is! Ruim voedselresten direct op en laat ook vuilniszakken niet staan.
  • Was vieze vaat direct af, of plaats het in de vaatwasser.
  • Zorg dat voedselverpakkingen in afsluitbare bussen en potten zitten, want muizen knagen moeiteloos door karton heen.
  • Dicht alle gaten en kieren van meer dan 0,5 centimeter af. Gebruik bijvoorbeeld een stootvoegrooster.
  • Neem een kat! De natuur heeft altijd zelf een oplossing en een kat in huis is de beste vorm van muizenverjaging.

Muizenbestrijding koop je in Tuincentrum Osdorp te Amsterdam

Volg tuincentrum Osdorp via Facebook, Instagram, Pinterest of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief om leuke aanbiedingen, tuintips en inspiratie te ontvangen. Heb je vragen over problemen in je tuin? Kom dan gerust langs voor advies en tips van onze medewerkers!

 Volg onze Pinterest pagina voor mooie tuin- en sfeerinspiratie.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Hier moet je op letten!

De echte barbecue-experts gaan voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er waar moet je op letten bij de aanschaf?

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven