Vandaag open van 09:30 - 18:00

Hoe kom je van ratten af?

Ratten kunnen een serieuze plaag vormen. Ze kunnen veel stank en overlast veroorzaken en zijn zelfs schadelijk voor je gezondheid door bacteriën, virussen en parasieten die ze meedragen. Daarnaast planten ze zich ook nog eens heel snel voort. Kortom: ratten in huis, weg ermee!

Waarom zijn ratten een probleem?

Sommige mensen houden ze als huisdier, maar de meeste vinden ze vies, eng of irritant. Een rat in huis is vaak dan ook flink schrikken. Ze planten zich ontzettend snel voort, waardoor een plaag al snel op de loer ligt. Daarnaast zorgen ze ook voor veel overlast in huis. Je kan urine en keutels ruiken en aantreffen, eten wordt aangevreten en spullen worden kapotgeknaagd.

Waar komen ratten op af?

Ratten komen met name af op voedsel of zoeken een warme plek in je huis om te schuilen, vooral in de koudere seizoenen. Je komt ratten vervolgens letterlijk overal tegen waar voedsel te vinden is. Via de kleinste gaatjes in je muren en plafond kunnen ze binnenkomen. Bruine ratten houden daarnaast van vochtige plaatsen zoals kelders, schuren en dakgoten.

Zijn ratten schadelijk?

Ratten zijn om meerdere redenen schadelijk voor jou en je huis. Ze dragen namelijk veel verschillende ziektes bij zich, maar ook nog eens talloze parasieten zoals vlooien, luizen, teken en mijten. Als je ziet dat ze aan je voedselvoorraad hebben gezeten, moet je het dan ook onmiddellijk weggooien! Daarnaast knagen ze aan letterlijk alles wat los en vastzit. Zelfs aan elektriciteitskabels wat veel schade en zelfs kortsluiting of brand kan veroorzaken. Genoeg redenen om de rat zo snel mogelijk te bestrijden!

Hoe kan ik muizen bestrijden?

Er zijn veel manieren om ratten in huis te bestrijden zoals de klassieke muizenvallen en lokdozen met gif, maar gelukkig zijn er ook heel veel manieren om ze te verjagen zonder ze te doden.

Hoe kan ik ratten op een diervriendelijke manier bestrijden?

Er zijn dan grofweg twee manieren om ratten te bestrijden op een diervriendelijke manier. Allereerst zijn er verjagers die met ultrasone geluiden en eleketromagnetische velden. Deze verjagers werken met afwisselende frequenties zodat de ratten niet resistent worden. De geluiden en het elektromagnetische veld creëren een ondraaglijke leefomgeving voor de ratten waardoor ze elders hun heil zullen zoeken. Ultrasone verjagers zijn verkrijgbaar voor ruimtes met verschillende groottes. Deze ultrasone geluiden zijn niet hoorbaar en niet schadelijk voor jou of andere huisdieren zoals honden en katten. Houd je zelf knaagdieren of (dwerg)konijnen als huisdier, dan is deze methode niet geschikt.

Ultrasone dierverjagers voor je tuin

Een andere manier om ratten te bestrijden is door ze te vangen. Er zijn verschillende soorten kooien waar je ratten mee kunt vangen. Zorg altijd dat je de rat minstens 10 kilometer van je huis uitzet om te voorkomen dat ze hun weg terug vinden.

Een diervriendelijke manier om ratten te vangen.

Hoe kan ik een rattenplaag voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan oplossen en daarom hebben we een aantal tips om een muizenplaag te voorkomen.

  • Ratten komen voornamelijk af op voedsel, zorg dus dat er geen voedsel te vinden is! Ruim voedselresten direct op en laat ook vuilniszakken niet staan.
  • Was vieze vaat direct af, of plaats het in de vaatwasser.
  • Bruine ratten houden van vochtige plekken dus zorg dat lekkages in huis snel gerepareerd worden.
  • Zorg dat voedselverpakkingen in afsluitbare bussen en potten zitten, want ratten knagen moeiteloos door karton heen.
  • Dicht alle gaten en kieren van meer dan 0,5 centimeter af. Gebruik bijvoorbeeld een stootvoegrooster.
  • Neem een kat! De natuur heeft altijd zelf een oplossing en een kat in huis is de beste vorm van verjaging.

Rattenbestrijding koop je in Tuincentrum Osdorp te Amsterdam

Volg tuincentrum Osdorp via Facebook, Instagram, Pinterest of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief om leuke aanbiedingen, tuintips en inspiratie te ontvangen. Heb je vragen over problemen in je tuin? Kom dan gerust langs voor advies en tips van onze medewerkers!

 Volg onze Pinterest pagina voor mooie tuin- en sfeerinspiratie.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven