Vandaag open van 09:30 - 18:00

Help de bij overleven

Help de bij overleven

April is de maand van de bij. Iedereen kent de honingbij, maar in Nederland zijn nog honderden soorten wilde bijen. Deze maand geven we deze bijen extra aandacht en kun je in ons tuincentrum in Amsterdam-Osdorp meer leren over deze bijen en hoe je ze kunt helpen. Eerder vertelden we je al wat de beste planten zijn waar bijen op af komen, maar er is nog meer te doen om de bijen te helpen.

Help de bij overleven

De wilde bijen hebben het moeilijk de laatste jaren. Dit heeft verschillende redenen; voedseltekort, te weinig nestgelegenheid en parasieten. Hierdoor zijn er steeds minder bijen en dat is een groot probleem. Vele groente- en fruitsoorten die wij eten kunnen niet groeien zonder bestuiving, welke gebeurt door bijen. Je begrijpt dus dat het verdwijnen van de bijen een groot probleem is. Daarom brengen wij deze bijzondere en belangrijke beestjes deze maand onder de aandacht en hopen wij mensen te inspireren om de bijen te helpen.

Hoe help je de bij?

  • Zorg voor voldoende voedsel voor bijen. We hebben je al verteld welke planten bijen aantrekken, maar er zijn nog wat dingen waar je op kunt letten. Kies het liefst voor planten die ook in het wild in Nederland voorkomen en vermijd planten met dubbele bloemen. Deze zijn vaak speciaal gekweekt en tijdens dit proces is nectar productie er vaak uitgeselecteerd. Bijen hebben dan niet zo veel aan de bloemen. Daarnaast kun je ook kiezen voor planten die extra stuifmeel produceren, zoals bijvoorbeeld composieten.
  • Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen. Veel chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor ongewenste beestjes, maar ook voor de bij. De kans is in ieder geval groot dat ze planten die zijn behandeld met deze middelen zullen vermijden. Probeer dan ook zo veel mogelijk te kiezen voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
  • Zorg voor nestgelegenheid in jouw tuin. Zonder nestgelegenheid kunnen de bijen hun eitjes niet leggen om zich voor te planten. Met een bijenhotel kun je ervoor zorgen dat de bijen een plek hebben om een nest te maken.

Kom inspiratie opdoen

Kom deze maand langs in ons tuincentrum in Amsterdam-Osdorp om inspiratie op te doen! Deze hele maand staat in het teken van de bij; er is daarom genoeg mogelijkheid om inspiratie op te doen, zodat ook jij de bij helpt. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven