Vandaag open van 09:30 - 18:00

Houtskoolbarbecue kopen? Lees eerst de aankooptips!

De houtskoolbarbecue is een goede keuze! Het is de meest klassieke en pure vorm van barbecueën. Met gloeiendhete kolen en veel rook sta jij de heerlijkste gerechten te maken. Je kan makkelijk direct en indirect grillen en soms zelfs de slow-cooking techniek toepassen. Nu je keuze is gevallen op een houtskoolbarbecue is het tijd om te kijken welke variant dan het beste bij je past. In dit blog zullen we alles uitleggen over de veelzijdige houtskoolbarbecue!

Houtskool bbq kopen bij tuincentrum osdorp

Wat verwacht je van je houtskoolbarbecue?

De keuze is gemaakt, je wilt een houtskool bbq aanschaffen. Maar, hoe kies je het juiste model? Wij adviseren om eerst te bepalen wat je precies verwacht van je nieuwe barbecue. Wat voor type barbecueër ben je? Simpelweg gezegd: hoe ga jij de barbecue gebruiken? Wij maken onderscheid tussen verschillende soorten barbecueërs.

 • De gezelligheidsgriller: jij wilt gewoon lekker hamburgers, worsten en speklappen grillen en ondertussen van een drankje genieten in de zon. Slow-cooking? Daar heb jij geen tijd voor!
 • De experiment-griller: doordeweeks ben jij een gezelligheids-griller, maar op een mooie zondag ben jij wel in voor wat bijzondere grilltechnieken, zoals slow-cooking en roken met houtsnippers!
 • De grill-expert: doordeweeks en het weekend maken voor jou geen verschil, jij wilt altijd de beschikking hebben over de beste grilltechnieken en sluit geen compromissen. 

Welke soorten houtskoolbarbecues zijn er?

Je hebt de keuze uit verschillende soorten houtskoolbarbecues. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen en daarom is het goed om eerst na te denken over de soort houtskool bbq die je nodig hebt. We zullen kijken naar de kogelbarbecue en verschillende draagbare barbecues. De Kamado houtskoolbarbecue zullen we in een apart blog behandelen.

De kogelbarbecue

Weber kogelbarbecue op houtskool

De kogelbarbecue is de meest herkenbare houtskoolbarbecue. Deze houtskoolbarbecues hebben altijd een deksel en daardoor de ronde vorm van een kogel. Door de aanwezigheid van het deksel kan je makkelijker de luchttoevoer regelen en daardoor de temperatuur beter beheersen. Een rooster boven gloeiendhete houtskool of briketten met veel rook geven jou het authentieke bbq-gevoel. Het vet lekt op de hittebron of flavorizer bar en hierdoor ontstaat de heerlijke bbq-smaak.

Kogelbarbecue score op grilltechniek:Weber Master Touch kogelbarbecue

 • Direct grillen: +++
 • Indirect grillen: +++
 • Slow-cooking: ++

De voordelen van kogelbarbecue

 • Klassieke rooksmaak en echte bbq-gevoel
 • Voordelig in de aanschaf
 • Door wielen en het lichte gewicht vaak makkelijk te verplaatsen

De nadelen van houtskoolbarbecues

 • Komt langzamer op temperatuur dan gasbarbecues.
 • Temperatuur lastiger te reguleren
 • Veel rookvorming
 • Schoonmaken kost tijd

Dr. Grill adviseert jou de volgende kogelbarbecues!

Om je een handje te helpen met de keuze voor een nieuwe houtskoolbarbecue hebben wij onze eigen expert-griller Michel de volgende vraag gesteld:

Welke buitenkeuken zou jij kopen als je een gezelligheidsgriller, experiment-griller of expert griller bent?   

Beste kogelbarbecues voor de gezelligheidsgriller

Er zijn verschillende kogelbarbecues te vinden voor de gezelligheidsgriller. Deze modellen zijn wat minder uitgebreid dan de grotere varianten en daardoor ook een stuk voordeliger.

Beste kogelbarbecues voor de experiment-griller

Als experiment-griller zoek je net dat beetje extra vergeleken met de gezelligheidsgriller. Wij adviseren dan een kogelbarbecue die een maatje groter is en meer opties biedt.

Beste kogelbarbecues voor de expert-griller

De expert-griller neemt alleen genoegen met het beste van het beste. Qua kogelbarbecues kan je dan alleen maar gaan voor de Weber Performer serie.

Draagbare houtskoolbarbecues

Draagbare houtskoolbarbecues kopen bij tuincentrum osdorp

Ben je meer mobiel en wil je meer vrijheid over de plek waar je gaat barbecueën? Kijk dan eens naar een draagbare houtskoolbarbecue. Deze compacte bbq's neem je eenvoudig mee als je op pad gaat naar een park of strand. Ideaal voor mensen die van buitenleven en kamperen houden. Let wel op dat je niet overal in het openbaar mag barbecueën!

Draagbare houtskoolbarbecue score op grilltechniek: Weber Smokey Joe draagbare houtskool bbq

 • Direct grillen: +++
 • Indirect grillen: ++
 • Slow-cooking: +

De voordelen van draagbare houtskoolbarbecue

 • Klassieke rooksmaak en echte bbq-gevoel
 • Voordelig in de aanschaf
 • Neemt weinig ruimte in beslag

De nadelen van draagbare houtskoolbarbecue

 • Komt langzamer op temperatuur dan gasbarbecues.
 • Temperatuur lastiger te reguleren
 • Klein grill-oppervlak
 • Schoonmaken kost tijd

Dr. Grill adviseert jou de volgende draagbare houtskoolbarbecues!

Om je een handje te helpen met de keuze voor een nieuwe draagbare houtskoolbarbecue hebben wij onze eigen expert-griller Michel de volgende vraag gesteld:

Welke draagbare houtskoolbarbecue zou jij kopen als je een gezelligheidsgriller, experiment-griller of expert griller bent?   

Beste draagbare houtskoolbarbecues voor de gezelligheidsgriller

Er zijn verschillende kogelbarbecues te vinden voor de gezelligheidsgriller. Deze modellen zijn wat minder uitgebreid dan de grotere varianten en daardoor ook een stuk voordeliger.

Ben je een experiment- of expert-griller dan raden wij je niet aan een draagbare houtskoolbarbecue te kopen. Je bent beter af met een kogelbarbecue of kamado houtskoolbarbecue zoals hierboven is besproken.

Verschillende grill-technieken toepassen op een houtskoolbarbecue

De meest bekende technieken om te grillen zijn direct grillen, indirect grillen en slow-cooking. De direct grill methode is het eenvoudigste toe te passen op een houtskoolbarbecue. Bij een houtskoolbarbecue plaats je het gerecht recht boven de gloeiende kolen. Direct grillen doe je op temperaturen van 170 - 230 graden.

Direct grillen op een houtskool bbq

Bij indirect grillen maak je een soort heteluchtoven van je houtskoolbarbecue. Het is daarbij van belang dat je barbecue een deksel heeft, en een ingebouwde thermometer zodat je de temperatuur goed kan controleren. Bij indirect grillen gaat het om grotere stukken vlees die je langzaam laat garen op een lagere temperatuur (120 - 175 graden). Vandaar dat een deksel en thermometer vereist is voor deze manier van grillen. Indirect grillen is geen probleem met een houtskoolbarbecue. Je creëert dit effect door de houtskool te verspreiden over verschillende zones om het vlees heen. Plaats een lekbakje direct onder het vlees om de sappen op te vangen.

Indirect grillen op een houtskool bbq

Slow-cooking is een soort ultieme vorm van indirect grillen. Je verlengt het proces en verlaagt de temperatuur naar 80 - 110 graden. Het controleren van de temperatuur wordt hier nog belangrijker dan bij de andere technieken. Gelukkig kun je de temperatuur met een houtskoolbarbecue makkelijk beheersen met de luchtroosters.

Weber houtskool bbq luchtinvoer

Ben je er nog niet helemaal over uit en wil je graag persoonlijk advies? Vaak kun je met de juiste accessoires alsnog het gewenste resultaat bereiken. Kom dus vooral eens langs in onze grote showroom in Amsterdam. Laat je inspireren en adviseren in de grootste bbq showroom van Nederland. Bij ons vind je houtskoolbarbecues van de bekende merken Weber, Boretti en Barbecook.

Ontdek ons tuincentrum

Online of in Amsterdam houtskoolbarbecues kopen

Barbecues of BBQ accessoires kopen in onze webwinkel? Dat is een goede keuze, want bij ons vind je een zeer groot assortiment gasbarbecues en barbecue accessoires! Online is het aanbod kleiner dan in onze barbecue showroom in Amsterdam, dus woon jij in Haarlem, Zaandam, Hoofddorp, Amstelveen, Badhoevedorp of ergens anders in de buurt van Amsterdam? Kom dan zeker een keer bij ons langs en bekijk ons aanbod barbecues en barbecueaccessoires.

Volg tuincentrum Osdorp op Instagram Volg tuincentrum Osdorp op Instagram voor leuke inspirerende foto's en berichten.

 Volg tuincentrum Osdorp op Facebook voor mooie aanbiedingen, leuke en inspirerende berichten en blijf altijd op de hoogte.

 Volg ons barbecue pinbord op Pinterest voor de leukste barbecue-ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

barbecues
Barbecue kopen? Deze aankooptips wil je niet missen! Natuurlijk van Osdorp!

Ben je op zoek naar een barbecue, maar heb je geen idee waar je naar moet kijken? Wij nemen je mee langs alle soorten bbq's die er zijn!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Hier moet je op letten!

De echte barbecue-experts gaan voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er waar moet je op letten bij de aanschaf?

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
barbecues
Elektrische barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Elektrisch barbecueën is een toegankelijke vorm van bbq. Maar hoe gaat dat precies en welke soorten heb je?

Lees meer...
barbecues
Pizza maken op de barbecue? Dat doe je zo!

Pizza's maken die de smaak van een in pizza oven gebakken pizza evenaren? In dit blogitem lees je hoe je een pizza bakt op de BBQ.

Lees meer...
barbecues
Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Welke soorten brandstof zijn er voor de houtskoolbarbecue en de kamado en welke kan je het beste gebruiken? Lees verder voor onze tips en & advies!

Lees meer...

Aanbevolen producten

Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven