Gasbarbecue kopen? Lees eerst de aankooptips!
Sta jij op het punt om een nieuwe gasbarbecue te kopen, maar weet je niet waar je op moet letten bij de aanschaf van een gasbarbecue? Na het lezen van dit blogitem met handige aankooptips ben je helemaal op de hoogte!
Ontdek ons tuincentrum
Waarom een gasbarbecue kopen?
Gasbarbecue zijn populair omdat ze eenvoudig te gebruiken én ook nog eens heel veelzijdig zijn, afhankelijk van de gekozen gasbarbecue kan je er namelijk alle grilltechnieken wel op toepassen. Toch moet je goed opletten voor je overgaat tot de aanschaf, want niet op alle gasbarbeuces kan je alle grilltechnieken toepassen. Daarover straks meer!
Bepaald eerst hoe jij je gasbarbecue gaat gebruiken!
Om een miskoop te voorkomen is het goed om eerst te bepalen wat voor type barbecueër jij bent? Wij maken onderscheid tussen verschillende soorten barbecueërs.
- De gezelligheidsgriller: jij wilt gewoon lekker hamburgers, worsten en speklappen grillen en ondertussen van een drankje genieten in de zon. Slow-cooking? Daar heb jij geen tijd voor!
- De experiment-griller: doordeweeks ben jij een gezelligheids-griller, maar op een mooie zondag ben jij wel in voor wat bijzondere grilltechnieken, zoals slow-cooking en roken met houtsnippers!
- De grill-expert: doordeweeks en het weekend maken voor jou geen verschil, jij wilt altijd de beschikking hebben over de beste grilltechnieken en sluit geen compromissen.
Het type barbecueër dat je bent, of wilt worden, is belangrijk om in gedachten te houden bij het kopen van een nieuwe gasbarbecue, de barbecue moet de gewenste grilltechnieken namelijk wel ondersteunen.
Welke soorten gasbarbecues zijn er?
Gasbarbecues zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, wij onderscheiden er @@:
- Buitenkeukens zijn de wat grotere gasbarbecues met meerdere branders en soms ook grillzones waarop tegelijkertijd verschillende temperaturen en grilltechnieken kunnen worden gebruikt. Daarnaast bieden ze vaak de mogelijkheid om je barbecuegereedschap en gasfles er netjes in op te bergen.
- Inbouwbarbecues zijn buitenkeukens zonder onderstel met wielen en opbergmogelijkheden. Ze worden daarom veelal gebruikt om in te bouwen in zelfgemaakt barbecuetafels of tuinkeukens in bijvoorbeeld een overkapping.
- Kleine en draagbare gasbarbecues zijn kleiner dan buitenkeukens, hebben vaak maar één of soms twee branders en zijn daarom makkelijker op te bergen en/of mee te nemen.
We zullen alle soorten gasbarbecues nu beoordelen op de meest gebruikte grilltechnieken en de beste gasbarbecue voor de gezelligheidsgriller, expiriment-grillen en grill-expert adviseren.
Buitenkeuken, veelzijdige gasbarbecues met opbergruimte
Het bekendste type gas bbq is het buitenkeuken model. Deze bbq's staan vaak op een frame met wielen en kunnen uitschuifbare of inklapbare zijtafeltjes hebben voor extra werkruimte. Onder de grill is vaak ruimte voor de gasfles gemaakt. Buitenkeukens hebben doorgaans een groot grill-oppervlak en zijn daardoor ook geschikt voor grotere gezelschappen, zeker wanneer er ook zijbranders aanwezig zijn. De temperatuur is eenvoudig te regelen met de draaiknoppen en via de thermostaat op het deksel zie je precies hoe heet de grill is. De buitenkeuken is bij uitstek een bbq voor mensen die van koken en grillen houden. Met een buitenkeuken heb je tal van opties om verschillende gerechten te bereiden. Hier raak je gegarandeerd niet op uitgekeken!
Buitenkeuken score op grilltechniek:
- Direct grillen: +++
- Indirect grillen: +++
- Slow-cooking: ++
De voordelen van buitenkeukens
- Snel op temperatuur
- Temperatuur is makkelijk te regelen met draaiknop
- Weinig last van rook dus geschikt voor balkons
- Weinig onderhoud
- Groot grill-oppervlak dus geschikt voor grotere groepen
De nadelen van buitenkeukens
- Vaak lastig te verplaatsen door gewicht en formaat
- Buitenkeukens zijn relatief duur
- Gasfles neemt veel ruimte in beslag
Dr. Grill adviseert jou de volgende buitenkeuken!
Om je een handje te helpen met de keuze voor een nieuwe gasbarbecue hebben wij onze eigen expert-griller Michel de volgende vraag gesteld:
Welke buitenkeuken zou jij kopen als je een gezelligheidsgriller, experiment-griller of expert griller bent?
De inbouw gasbarbecue
Als je al een keukenmeubel hebt in je tuin, is de inbouw bbq een uitstekende keuze. Deze gasbarbecues kun je namelijk in het meubel plaatsen waardoor hij een vaste plek in je tuin krijgt. Je hoeft dan dus niet meer elke keer je gasbarbecue tevoorschijn te halen om te barbecueën. De inbouw bbq heeft verder alle functionaliteiten van de buitenkeuken, alleen wordt deze variant dus in een meubel ingebouwd en staat de buitenkeuken op zichzelf. De meeste inbouwbarbecues kunnen uitgebreid worden met een losse zijbrander. Dit geeft je de vrijheid om extra bereidingsopties toe te voegen aan je barbecue.
Inbouw barbecue score op grilltechniek:
- Direct grillen: +++
- Indirect grillen: +++
- Slow-cooking: ++
De voordelen van inbouw barbecues
- Snel op temperatuur
- Temperatuur is makkelijk te regelen met draaiknop
- Weinig last van rook dus geschikt voor balkons
- Weinig onderhoud
- Groot grill-oppervlak dus geschikt voor grotere groepen
- Voordeliger in aanschaf dan de buitenkeuken
De nadelen van inbouw barbecues
- Kan alleen gebruikt worden op de plek waar hij ingebouwd is
- Gasfles neemt veel ruimte in beslag
Dr. Grill adviseert jou de volgende inbouw gasbarbecues!
Om je een handje te helpen met de keuze voor een nieuwe gasbarbecue hebben wij onze eigen expert-griller Michel de volgende vraag gesteld:
Welke inbouw gasbarbecue zou jij kopen als je een gezelligheidsgriller, experiment-griller of expert griller bent?
Kleine en draagbare gasbarbecues
Uiteraard zijn er ook "normale" kleine en draagbare gasbarbecues. Deze gasbarbecues zijn vaak makkelijker op te bergen, passen beter in een kleine tuin of op een balkon en zijn ook nog eens beter mee te nemen op vakantie of naar het park.
Kleine gasbarbecue score op grilltechniek:
- Direct grillen: +++
- Indirect grillen: ++
- Slow-cooking: +
De voordelen van kleine gasbarbecues
- Snel op temperatuur
- Temperatuur is makkelijk te regelen met draaiknop
- Weinig last van rook dus geschikt voor balkons
- Weinig onderhoud
- Makkelijk op te bergen of mee te nemen
- Voordeliger in aanschaf dan grote gasbarbecues
De nadelen van draagbare gasbarbecues
- Kleiner grill-oppervlak dus minder geschikt voor groepen
- Minder opties om uitgebreid te koken
Dr. Grill adviseert jou de volgende kleine gasbarbecues!
Om je een handje te helpen met de keuze voor een nieuwe gasbarbecue hebben wij onze eigen expert-griller Michel de volgende vraag gesteld:
Welke kleine gasbarbecue zou jij kopen als je een gezelligheidsgriller, experiment-griller of expert griller bent?
Verschillende grill-technieken toepassen op een gasbarbecue
De meest bekende technieken om te grillen zijn direct grillen, indirect grillen en slow-cooking.
Direct grillen
De directe grillmethode is op alle gasbarbecue toe te passen. Je plaatst het gerecht recht boven de hittebron en gaart het bij een temperatuur van rond de 170 - 230 graden.
Indirect grillen
Bij indirect grillen maak je een soort heteluchtoven van je gasbarbecue. Het is daarbij van belang dat je barbecue een deksel en een ingebouwde thermometer heeft, zodat je de temperatuur goed kan controleren. Bij indirect grillen laat je het gerecht langzaam gaar worden bij een temperatuur tussen de 120 en 175 graden. Indirect grillen is een fluitje van een cent op een gasbarbecue met een "koude zone" waar je gerecht niet direct boven een brander hangt. De koude zone kan je bijvoorbeeld creëren door niet alle branders tegelijk te gebruiken.
- Bij een gasbarbecue met 2 branders gebruik je slechts één brander en plaats je het vlees boven de brander die niet in gebruik is.
- Bij een gasbarbecue met 3 of meer branders gebruik je de buitenste twee branders en plaats je het vlees in het midden boven de brander(s) die niet gebruik zijn.
Slow-cooking
Slow-cooking is een soort ultieme vorm van indirect grillen. Je verlengt het proces en verlaagt de temperatuur naar 80 tot 110 graden. Hierbij is het kunnen aanhouden van zo'n lage temperatuur een vereiste. Bij gasbarbecues met slechts één grote brander is dit niet mogelijk, de barbecue wordt ook op de laagste stand dan al te heet. Om te kunnen slow-cooken heeft de gasbarbecue in ieder geval een kleine brander nodig die de barbecue niet te heet opstookt. Ook hierbij mogen een deksel en thermometer natuurlijk niet ontbreken.
De beste deal én het beste advies krijg je bij Osdorp!
Zoals gezegd vind je bij tuincentrum Osdorp de grootste barbecueshowroom van Nederland, dat komt omdat barbecueën onze passie is! Wij hebben een eigen barbecue wedstrijd team, naast een enorme collectie gangbare barbecue accessoires ook de meer specialistische accessoires en verkopen zelfs het heerlijke barbecuevlees van Beef & Steak. Dat had je vast niet bij een tuincentrum verwacht, of wel?
Ben jij er dus nog niet helemaal over uit en wil je graag persoonlijk advies? Kom dan vooral eens langs in Amsterdam of neem contact met ons op, we helpen je graag verder. Twijfel je omdat je de gewenste barbecue ergens anders goedkoper hebt gezien? Ga er gerust met ons over in gesprek, want wij zijn de beroerdste niet :)
Ben je op zoek naar een barbecue, maar heb je geen idee waar je naar moet kijken? Wij nemen je mee langs alle soorten bbq's die er zijn!
Lees meer...De houtskoolbarbecue is de meest traditionele keuze, maar hoe weet je welke houtskool bbq je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!
Lees meer...Elektrisch barbecueën is een toegankelijke vorm van bbq. Maar hoe gaat dat precies en welke soorten heb je?
Lees meer...De echte barbecue-experts gaan voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er waar moet je op letten bij de aanschaf?
Lees meer...Barbecueën op houtskool of toch brikketten? Dat hangt er maar net vanaf! Lees er alles over in dit blogitem!
Lees meer...Pizza's maken die de smaak van een in pizza oven gebakken pizza evenaren? In dit blogitem lees je hoe je een pizza bakt op de BBQ.
Lees meer...