Houtskool of briketten, wat heb je nodig?
Wat is het verschil tussen houtskool en briketten? Na het lezen van dit blogitem weet je het precies! Geen zin om te lezen? Scrol dan vooral verder en bekijk de video.
Ontdek ons tuincentrum
Houtskool en briketten, wat is het verschil?
Houtskool wordt gemaakt van enkel hout en is daarmee voor 100% een natuurproduct. Zo zijn er houtskoolsoorten met het FSC keurmerk, waardoor je zeker weet dat deze op een verantwoorde manier zijn geproduceerd. Houtskool heeft geen vaste vorm en ook de hardheid verschilt per boomsoort. Briketten hebben daarentegen een vaste vorm en worden gemaakt van de restanten die overblijven na de productie van houtskool. De keuze voor houtskool of briketten is sterk afhankelijk van je barbecue en de manier van grillen.
Spoiler: gebruik geen briketten in een kamado barbecue
Wanneer gebruik je houtskool en wanneer briketten bij het barbecueën?
De keuze voor houtskool of briketten hangt af van de te grillen stukken vlees en de duur van je barbecue sessie. Met houtskool is je barbecue snel op temperatuur en bereik je hogere temperasturen met als gevolg dat ze ook sneller opbranden. Handig voor direct grillen (vlees direct boven de hete kolen) van vlees, vis en groente.
Wat zijn de voordelen van houtskool?
- Sneller op temperatuur
- Bereikt hogere temperaturen dan briketten
- Geschikt voor kort grillen van kleine stukken vlees
- Natuurlijk product
- Altijd gebruiken als je een kamado hebt
Wat zijn de nadelen van houtskool?
- Houtskool brandt sneller op dan briketten
- Temperatuur is minder constant dan bij briketten
Heb jij een kamado barbecue? Gebruik dan uitsluitend houtskool. Briketten hebben veel zuurstof nodig om goed te kunnen branden, een kamado is veel meer afgesloten dan een traditionele houtskool barbecue waardoor briketten minder goed branden en tevens minder snel afkoelen. Het voordeel van een kamado is juist dat de luchttoevoer erg goed kan worden gereguleerd waarmee ook de temperatuur eenvoudig kan worden bijgesteld. Bijkomen voordeel hiervan is dat ook houtskool veel langer meegaat en briketten dus overbodig worden. .
Met briketten komt je barbecue minder snel op temperatuur en wordt je barbecue ook minder warm, maar profiteer je wel van een stabiele warmtebron die lang meegaat. Ideaal voor indirect barbecueën (niet direct boven de hete kolen) en lange barbecue sessies, zoals het slow cooken van vlees.
Wat zijn de voordelen van briketten?
- Branden langdurig
- Temperatuur is constant
- Ideaal voor indirect grillen en slow cooking van grotere stukken vlees
Wat zijn de nadelen van briketten?
- Briketten komen wat langzamer op temperatuur
- Briketten bereiken minder hoge temperaturen dan houtskool
- Goedkope briketten kunnen chemicaliën bevatten (bindmiddel)
- Niet gebruiken als je een kamado hebt
Waar op letten bij de aanschaf van houtskool of briketten?
Houtskool en briketten zijn in verschillende (hout)soorten verkrijgbaar. De hardheid van het hout waarvan het product is gemaakt bepaalt de brandduur, hoe harder het hout, hoe langer het brandt. Over het algemeen kan je stellen dat duurdere houtskool soorten langer branden en dat is wel zo prettig als je niet elke keer je barbecue opnieuw wilt bijvullen.
Ook is het leuk om te experimenteren met verschillende soorten, want iedere houtsoort laat zo zijn eigen kenmerkende smaak achter op je vlees, vis of groente. Ga dus vooral lekker experimenteren!
Hoe steek je de barbecue aan?
Je hebt de juiste brandstof gevonden en je wilt gaan barbecueën, maar wat is eigenlijk de beste manier om je barbecue aan te steken? Gemak en veiligheid zijn het belangrijkste wanneer je met brandende kolen gaat werken. De juiste accessoires zijn dan je beste vriend! Kies voor een briketten- of kolenstarter om kolen snel op temperatuur te krijgen. Een andere goede manier om je barbecue op te starten is door een barbecue aansteker te gebruiken.
Of het nu gaat om grillen of slow cooking, als je er zeker van wilt zijn dat je gerecht gaar is kun je niet zonder deze barbecue thermometers.
Lees meer...Heb je een RVS of gietijzeren bbq rooster nodig? We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn van beide materialen, zo weet jij precies wat je moet hebben!
Lees meer...Bij de echte barbecue liefhebber krijgt het barbecue-rooster een hoop te verduren. Gelukkig kan je het rooster eenvoudig reinigen en onderhouden zodat je er lang van kan genieten!
Lees meer...Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!
Lees meer...De echte barbecue-experts gaan voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er waar moet je op letten bij de aanschaf?
Lees meer...Pizza's maken die de smaak van een in pizza oven gebakken pizza evenaren? In dit blogitem lees je hoe je een pizza bakt op de BBQ.
Lees meer...