Vandaag open van 09:30 - 18:00

Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Als je gekozen hebt voor een houtskoolbarbecue of kamado barbecue dan is de volgende stap het vinden van de juiste brandstof. Je kan kiezen uit verschillende soorten houtskool en briketten. Maar wat heb je nodig en wat zijn de verschillen?

Houtskool en briketten, wat is het verschil?

Houtskool is een natuurproduct wat van hout wordt gemaakt. Zo zijn er houtskoolsoorten met FSC keurmerk waardoor je weet dat het op verantwoorde manier wordt geproduceerd. Houtskool kan heel erg verschillen in formaat en hardheid, afhankelijk van de boomsoort waar het vandaan komt. Briketten lijken erg op houtskool maar wordt gemaakt van restanten bij de productie van houtskool. Dit wordt vervolgens in een vaste vorm geperst. Bij goedkope briketten kunnen er ook chemicaliën of bindmiddelen in de blokjes zitten. De keuze voor houtskool of briketten is sterk afhankelijk van je barbecue en de manier van grillen.

Wanneer kies je voor briketten?

Waarom kies je voor briketten?

Briketten hebben meer tijd nodig om op gang te komen, maar blijven daarna wel voor lange tijd op een constante temperatuur branden. Dit maakt briketten bij uitstek geschikt voor indirect grillen, slow cooking en het bereiden van pulled pork. Ze bereiken wel minder hoge temperaturen dan houtskool, waardoor ze minder geschikt zijn om direct op te grillen.

Wat zijn de voordelen van briketten?

 • Branden langdurig
 • Temperatuur is constant
 • Geschikt voor indirect grillen en slow cooking

Wat zijn de nadelen van briketten?

 • Duurt lang voor ze op temperatuur zijn
 • Bereiken minder hoge temperaturen dan houtskool
 • Kan chemicaliën of houtrestafval bevatten
 • Niet geschikt voor de kamado barbecue

Wanneer kies je voor houtskool?

Waarom kies je voor houtskool?

Houtskool brandt erg snel en heter dan briketten. Je kan hierdoor met houtskool perfect direct grillen. Doordat de blokken zo snel en intens heet worden, branden ze ook relatief snel op. Ze zijn dus minder geschikt om langdurig indirect te grillen. Heb je een kamado barbecue, dan moet je altijd voor houtskool gaan. De kamado is zuurstofarm aan de binnenkant en de keramieken laag neemt alle smaken op die vrij komen. Omdat (goedkope) briketten van afvalproducten gemaakt worden, kan er letterlijk troep in zitten of behandeld hout en die smaken wil je absoluut niet in je gerecht krijgen. Doordat de kamado bbq een uitstekende isolerende werking heeft, kan je ook met houtskool perfect de temperatuur beheren en gaan de houtskoolblokken langer mee dan op een standaard houtskoolbarbecue (zonder deksel).

Wat zijn de voordelen van houtskool?

 • Sneller op temperatuur
 • Bereikt hogere temperaturen dan briketten
 • Geschikt voor kort grillen
 • Natuurlijk product
 • Geschikt voor de kamado barbecue

Wat zijn de nadelen van houtskool?

 • Houtskool brandt sneller op dan briketten
 • Temperatuur is minder constant dan bij briketten

Hoe steek je de barbecue aan?

BBQ starten met een brikettenstarter

Je hebt de juiste brandstof gevonden en je wilt gaan beginnen. Maar wat is de beste manier om je houtskool barbecue aan te steken? Gemak en veiligheid zijn het belangrijkste wanneer je met brandende kolen gaat werken, dus de juiste accessoires zijn erg belangrijk! Kies voor een brikettenstarter of kolenstarter om je brandstof snel op temperatuur te krijgen. Een andere goede manier om je bbq te starten is door een barbecue aansteker te gebruiken. Deze zijn met name erg geschikt voor het starten van je kamado barbecue. Kies bijvoorbeeld de mooie groene EGGniter of de One Minute Lighter van The Bastard.

Steek je bbq aan met een aansteker zoals de eggniter

Online of in Amsterdam bbq accessoires kopen

Barbecues of BBQ accessoires kopen in onze webwinkel? Dat is een goede keuze, want bij ons vind je een zeer groot assortiment barbecues en barbecue accessoires! Online is het aanbod kleiner dan in onze barbecue showroom in Amsterdam, dus woon jij in Haarlem, Zaandam, Hoofddorp, Amstelveen, Badhoevedorp of ergens anders in de buurt van Amsterdam? Kom dan zeker een keer bij ons langs en bekijk ons aanbod barbecues en barbecueaccessoires.

Volg tuincentrum Osdorp op Instagram Volg tuincentrum Osdorp op Instagram voor leuke inspirerende foto's en berichten.

 Volg tuincentrum Osdorp op Facebook voor mooie aanbiedingen, leuke en inspirerende berichten en blijf altijd op de hoogte.

 Volg ons barbecue pinbord op Pinterest voor de leukste barbecue-ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

barbecues
Altijd de perfecte bereiding met een vleesthermometer!

Of het nu gaat om grillen of slow cooking, als je er zeker van wilt zijn dat je gerecht gaar is kun je niet zonder deze barbecue thermometers.

Lees meer...
barbecues
RVS of gietijzeren barbecue rooster? Dit zijn de voor- en nadelen.

Heb je een RVS of gietijzeren bbq rooster nodig? We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn van beide materialen, zo weet jij precies wat je moet hebben!

Lees meer...
barbecues
Barbecuerooster schoonmaken? Dat doe je zo!

Bij de echte barbecue liefhebber krijgt het barbecue-rooster een hoop te verduren. Gelukkig kan je het rooster eenvoudig reinigen en onderhouden zodat je er lang van kan genieten!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
barbecues
Pizza maken op de barbecue? Dat doe je zo!

Pizza's maken die de smaak van een in pizza oven gebakken pizza evenaren? In dit blogitem lees je hoe je een pizza bakt op de BBQ.

Lees meer...
barbecues
Dit zijn de 'must have' barbecue accessoires voor bij een kamado barbecue!

Wist je dat je met een paar accessoires het barbecueën op een kamado nog prettiger en beter kan maken? Wij geven in dit blog een lijst met must haves die je altijd kan gebruiken! 

Lees meer...

Aanbevolen producten

Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven