Vandaag open van 09:30 - 18:00

RVS of gietijzeren barbecue rooster? Dit zijn de voor- en nadelen.

Er zijn veel verschillende soorten barbecue roosters. Maar wat heb je nu eigenlijk voor bbq rooster nodig? De twee belangrijkste materialen die gebruikt worden zijn RVS (roestvast staal) en gietijzer. We leggen je hier uit wat de voor- en nadelen zijn van beide materialen, zo weet jij precies wat je moet hebben!

Wat zijn de voor- en nadelen van een rvs bbq rooster?

Wat zijn de voor- en nadelen van RVS?

De meeste barbecues worden standaard geleverd met een een RVS barbecue rooster. RVS staat voor roestvast staal en wordt in de volksmond ook wel (incorrect) roestvrij staal genoemd. Het is een ijzerlegering dat door de toevoeging van chroom een zekere vastheid biedt tegen roest. Vandaar dat het roestvast staal wordt genoemd. En deze eigenschap is meteen het belangrijkste voordeel! Een barbecue rooster van rvs zal niet gaan roesten waardoor je er erg weinig onderhoud aan hebt. Vergeleken met een gietijzeren barbecue rooster wordt de warmte bij een rvs rooster iets beter verdeeld. Dit maakt een rvs rooster perfect voor low en slow cooking.

Wat zijn de voor- en nadelen van gietijzer?

Wat zijn de voor- en nadelen van een gietijzer bbq rooster?

Gietijzer is een legering van ruw ijzer en koolstof, mangaan en silicium wat in vloerbare vorm in een mal gegoten wordt. Je kan gietijzer goed herkennen aan het ruwe oppervlak en het zware gewicht, zeker vergeleken met een rooster van rvs. Een barbecue rooster van gietijzer heeft als grote voordeel dat het bestand is tegen veel hogere temperaturen dan een normaal barbecue rooster. Het gietijzeren rooster zal deze warmte ook beter vasthouden. Dit maakt een gietijzeren rooster perfect voor het grillen en searen (dichtschroeien) van vlees. Met een gietijzer rooster krijg je de herkenbare grill-strepen op je vlees. Een nadeel van gietijzer is dat het kan roesten en daardoor iets meer onderhoud vereist.

Kies een rooster dat bij je gerecht past

Zowel rvs als gietijzeren barbecue roosters hebben dus hun eigen sterke punten. Het is dan ook afhankelijk van wat je wilt bereiden, welk rooster het meest geschikt is. Gelukkig kun je altijd losse barbecueroosters vinden die bij jouw barbecue passen. Met de juiste accessoires kun je elk gerecht op je barbecue klaarmaken. Daarom zijn er ook veel halve barbecue roosters zodat je twee verschillende types tegelijk kunt gebruiken. Elk merk barbecue heeft hier zijn eigen opties voor.

Big Green Egg barbecue roosters

Ben jij in het bezit van een Big Green Egg kamado barbecue? Dan kan je met verschillende losse roosters de mogelijkheden van je bbq uitbreiden. Je begint met een Conveggtor basket in de maat van je barbecue en deze breid je vervolgens uit met losse roosters van rvs, gietijzer of zelfs met pizzastenen en bakplaten.

Combineer roosters bij een Big Green Egg bbq

Weber Grill BBQ System roosters

Weber heeft een serie uitwisselbare roosters ontwikkeld onder de naam Grill BBQ System (GBS). Met deze roosters kun je ook naar wens dingen toevoegen en vervangen. Zo heb je ook de optie om een gietijzeren sear grate, bakplaat of zelfs losse wokpan in het midden van je rvs rooster te plaatsen. Dit geeft je de vrijheid die je zoekt als je veel diverse gerechten wilt klaarmaken.

Weber BBQ rooster gbs sear grateWeber BBQ rooster gbs bakplaat

Kamado Joe BBQ roosters

De productontwerpers bij Kamado Joe hebben ook niet stil gezeten. Zij leveren hun kamado bbq's standaard met het handige Divide & Conquer systeem. Met dit 2-laags flexibele systeem krijgt het grill rooster veel extra opties. Zo kan je tegelijk direct grillen en indirect grillen en kun je losse roosters toevoegen van rvs, gietijzer of zelfs een speksteen om mee te steengrillen.

Kamado Joe Divide & Conquer cooking systemKamado Joe soapstone bbq plaat

The Bastard barbecue roosters

Ook bij The Bastard werken ze met een soortgelijk systeem. Hier krijg je standaard de plate setter bij je kamado geleverd. De plate setter heeft heat deflectors waardoor je gelijk indirect kunt grillen. Daarnaast kun je ook hier zelf weer losse accessoires toevoegen zoals gietijzeren roosters, verhoogde roosters en pizza stenen.

The Bastard kamado rvs bbq roosterThe Bastard kamado bbq rooster voor indirect grillen

Twijfel je nog, of weet je niet precies wat je nodig hebt voor jouw barbecue? Vaak kun je met de juiste accessoires alsnog het gewenste resultaat bereiken. Kom dus vooral eens langs in onze grote showroom in Amsterdam. Laat je inspireren en adviseren in de grootste bbq showroom van Nederland. Bij ons vind je alle benodigde accessoires voor je barbecue van alle bekende merken Big Green EggKamado JoeThe Bastard en Weber.

Zoek je tips of producten voor het schoonmaken van je barbecue rooster? Lees dan verder in dit blog-artikel!

Ontdek ons tuincentrum

Online of in Amsterdam bbq accessoires kopen

Barbecues of BBQ accessoires kopen in onze webwinkel? Dat is een goede keuze, want bij ons vind je een zeer groot assortiment kamado barbecues en barbecue accessoires! Online is het aanbod kleiner dan in onze barbecue showroom in Amsterdam, dus woon jij in Haarlem, Zaandam, Hoofddorp, Amstelveen, Badhoevedorp of ergens anders in de buurt van Amsterdam? Kom dan zeker een keer bij ons langs en bekijk ons aanbod barbecues en barbecueaccessoires.

Volg tuincentrum Osdorp op Instagram Volg tuincentrum Osdorp op Instagram voor leuke inspirerende foto's en berichten.

 Volg tuincentrum Osdorp op Facebook voor mooie aanbiedingen, leuke en inspirerende berichten en blijf altijd op de hoogte.

 Volg ons barbecue pinbord op Pinterest voor de leukste barbecue-ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven