Vandaag open van 09:30 - 18:00

Onkruiden, hoe kom je van die gasten af?

Onkruiden, hoe kom je van die gasten af?

Wat te doen tegen onkruidOnkruid. De planten duiken op tussen de stoeptegels, in bloembakken en het gazon, onkruidplantjes. Ze groeien met ongekend enthousiasme. Maar wat kun je doen tegen deze woekeraars?

 

Onkruid is niet de mooiste naam voor soms best mooie planten. Denk aan de paardenbloem, vogelmuur, kamille, fluitenkruid en zelfs het madeliefje. Maar je hebt ook fanatieke onkruiden die niets liever doen dan je tuin overwoekeren, zoals zevenblad, brandnetel en haagwinde. Hoe kom je van die gasten af?

Jurgen Smit legt het uit in het filmpje!

 

 

 

Zevenblad onkruid bestrijden 

Zevenblad is een fanatieke woekeraar die nooit van ‘stop’ heeft gehoord. De plant verstikt niet alleen boven de grond, ondergronds gebeurt dat ook door de wortels. De strijd tegen zevenblad win je alleen door telkens de plant met wortel en al eruit te trekken. Bekijk hier hoe je dat doet. 

 

De haagwinde klimt met liefde naar andere planten. De bloemen zijn best mooi – het zijn de bekende ‘pispotjes’. Helaas beschadigt deze plant andere planten. Voor het verwijderen moet je alle wortels uitgraven. Deze tactiek helpt ook bij het bestrijden van brandnetels. 

Straatgras onkruid bestrijden

Heb je je grasveld mooi op orde, je tuintegels gelegd, duikt opeens straatgras op! Het goede nieuws is dat straatgras een eenjarig gras is. Zorg ervoor dat het gras niet tot bloei komt en je binnen afzienbare tijd een heel grasveldje hebt met straatgras. Maak straatgras kort en trek het met wortel en al eruit. Straatgras tussen de tegels verwijder je met kokend water. 

Hier zijn nog wat meer tips voor het bestrijden van straatgras onkruid in je tuin:

 

Niet schoffelen bij wortelonkruid

Zijn er ook gouden regels voor het bestrijden van onkruid in je tuin, zonder dat je meteen naar bestrijdingsmiddelen hoeft te grijpen? Zeker! Je tuin nauwkeurig in de gaten houden is al een belangrijk uitgangspunt. Jong onkruid trek je er gemakkelijk uit, zo voorkom je dat je straks lange en dikke wortels moet uitgraven. Kom je paardenbloem of zevenblad tegen? Zorg er dan voor dat je deze meteen met wortel en al uitgraaft, anders komen ze meteen weer terug. Schoffelen is bij wortelonkruid, zoals zevenblad en paardenbloem, niet aan te raden, want dan ben je ze aan het verspreiden! Een andere tip is het bedekken van perken, potten en bloembakken met boomschors, cacaodoppen of bodembedekkers. Weinig zon is ook voor onkruid funest. 

Bestrijdingsmiddelen tegen onrkuid

Heb je de strijd tegen onkruid bijna opgegeven en zie je bestrijdingsmiddelen als de laatste oplossing? Lees dan goed op het etiket hoe je het middel moet toepassen. Op internet staan ook veel ‘huishoudelijke oplossingen’, zoals azijn. azijnzuur is echter, als je het niet in de juiste verhouding gebruikt, schadelijk voor bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en hommels. Liever geen bestrijdingsmiddelen? Dan is er nog één alternatief om onkruid te lijf te gaan. Zet de planten op het menu. Zo kun je pesto maken van zevenblad en met brandnetel geef je boter wat extra smaak. En wist je dat de bladeren van de paardenbloem smaken naar andijvie? Net even wat anders.

Tips nodig? Kom langs in ons tuincentrum en we helpen je graag verder!

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven