Vandaag open van 09:30 - 18:00

Boek jouw tuinontwerp of beplantingsadvies nu online, meer info >

Slim water geven, hoe doe je dat?

Slim water geven, hoe doe je dat?

Planten water geven? Lees deze slimme tipsPlanten water geven: een must tijdens warme dagen. Wat is de beste manier van water geven? En hoe kan het slimmer, zodat jij meer tijd hebt om van het weer te genieten?

 

Heb je potten of bloembakken? Kies allereerst voor potgrond die goed water weet vast te houden. Kokospotgrond is hiervoor heel geschikt. Turfstrooisel, tuinturf en houtvezel zuigen het water op, waardoor de wortels langer kunnen teren op elke gietbeurt. Of kiest voor potgrond van DCM met waterkristallen (Aquaterra), deze kristallen houden het water vast en geven het af aan de wortels. De grond doe je in een bak met eerst een laagje hydrokorrels, voor een goede drainage.

Het beste moment

Het beste kun je vroeg in de ochtend je planten een flinke scheut water geven. Dan schijnt de zon nog niet maximaal en kunnen de planten rustig het water opnemen en droogt de aarde niet snel uit. Een ander goed moment is in de namiddag, als het minder warm is.

Bekijk alvast dit filmpje voor meer tips!

Til de blaadjes voorzichtig op en giet het water bij de voet –de stengel, zo adviseert Wim Lybaert in het boek 'Mijn Moestuin'. Giet je water op de bladeren, dan kunnen de bladeren verbranden door de zon. Heb je jonge plantjes? Als je de planten water geeft met een gieter is het verstandig om niet al te koud water te gebruiken, je doet ze geen plezier met een koude douche.

Druppelsysteem

Dan een oplossing voor als je weinig tijd hebt, of als je planten op een heel zonnige plek staan. Laat dan een druppelsysteem (Gardena of Hozelock) het werk voor je doen! Het systeem zorgt ervoor dat je planten precies zoveel water krijgen als ze nodig hebben. Hoe werkt een druppelsysteem voor je tuin?

Het lijkt misschien een beetje ingewikkeld om zo’n bewateringssysteem in je tuin of op je balkon aan te leggen, maar dat valt reuze mee. Denk voordat je aan de slag gaat waar de hoofdleiding neergelegd moet worden. Vaak is dat achter de planten of struiken, omdat je zo’n leiding niet in het zicht wilt hebben. De koppelstukjes bevestig je hieraan vast, in de buurt van elke plant.

Bekijk hier hoe je een druppelsysteem kunt aanleggen! 

Sluit je bloembakken aan

Vervolgens zet je een dunner rubberen slangetje op dit koppelstukje, zodat het water bij  de planten terechtkomt. Over een lengte van vijf meter kun je bijvoorbeeld een startset gebruiken (van Gardena) of Hozelock (voor 15 potplanten). Ook voor je groentetuin is deze Startset geschikt! De set sluit je aan op een kraan.

Heb je geen buitenkraan? Dan kun je de Gardena dompelpomp in combinatie met het Micro-drip-systeem gebruiken, deze pompt water uit een (grote) bak met water of een regenton.

Watercomputer

Een watercomputer zorgt voor nog meer gemak. Er zijn verschillende soorten watercomputers verkrijgbaar, met eenvoudig in te stellen programma’s. Je monteert de watercomputer aan de buitenkraan en koppelt daaronder het druppelsysteem. Vervolgens kun je bijvoorbeeld aangeven dat je tuin om vijf uur ’s ochtends een half uur water moet krijgen en ’s avonds laat ook nog een half uurtje. Voilà, laat die zon maar schijnen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven