Kerstkoopavond: donderdag en vrijdag geopend tot 21:00 

Vandaag open van 09:30 - 21:00

Trend: Air plants, luchtplanten zonder water

Trend: Air plants, luchtplanten zonder water

Planten waar je echt bijna geen omkijken naar hebt, zijn airplanten. Oftewel planten die letterlijk van de lucht leven. Ze zijn mooi om naar
te kijken en ook nog eens super trendy! Heb jij geen groene vingers, maar wil je wel je kamer opfleuren met planten? Dan zijn luchtplanten echt wat voor jou!

Wat zijn luchtplanten?

Airplanten zijn planten die wel wortels hebben, maar deze enkel gebruiken om zich vast te klampen aan rotsen, bomen of de grond.
Voedsel halen ze uit de lucht, via hun bladeren. Je kunt ze dus in vazen leggen, in een terrarium met andere planten plaatsen, op schotels zetten of zelfs in de lucht hangen. Alles is mogelijk, zolang ze maar genoeg licht krijgen. Ze komen oorspronkelijk uit het regenwoud en de woestijn en hebben daardoor weinig verzorging nodig. Ideaal dus als kamerplant!

Hoe verzorg ik air plants?

De plant mag dan wel van lucht leven, het heeft wel wat verzorging nodig. Er zijn verschillende soorten luchtplanten, die onder te verdelen zijn in twee categorieën: regenwoud soorten en woestijnsoorten. Luchtplanten afkomstig uit het regenwoud groeien het liefst in een vochtig oerwoud en dat zijn onze cv-verwarmde woningen niet. Met deze tips komen je luchtplanten echt tot hun recht:

  • Je doet de luchtplanten uit het regenwoud een plezier door in de winter één of twee keer per week de plant te besproeien;

  • De woestijnsoorten kunnen wat beter tegen weinig water, dus let er bij het water geven van deze planten op dat de grond alweer opgedroogd is. Is de grond waarin de plant staat nog nat? Wacht dan nog even met water geven om rotting te voorkomen;

  • In de zomer mag je de planten wat vaker water geven: 3-4 keer per week voor woestijnplanten en elke dag voor regenwoud luchtplanten;

  • Zoek een lichte plek voor de luchtplanten, maar vermijd direct zonlicht;

  • Tillandsias (luchtplanten) groeien op bomen of rotsen, waar veel frisse lucht is. Zorg er dus voor dat de planten ook voldoende frisse lucht krijgen.

Populaire soorten luchtplanten

Het plantengeslacht van luchtplanten heet Tillandsia. Er zijn wel 400 (!) verschillende soorten van deze plant. Een van de bekendste Tillandsia-soorten is het Spaans mos. Daarnaast zijn er dunbladige groene tillansia’s, zoals de Tillandsia Brachycaulos Abdida. Deze soorten groeien oorspronkelijk in regenachtige gebieden. Dan zijn er ook nog dikkere, grijsbladige luchtplanten die uit drogere gebieden komen. Een voorbeeld hiervan is de excentrieke Tillandsia Tectorum snow. Kom langs in ons tuincentrum in Amsterdam om op je gemak al onze verschillende soorten luchtplanten te bekijken!

 Volg tuincentrum Osdorp op Facebook voor mooie aanbiedingen, leuke en inspirerende berichten en blijf altijd op de hoogte.

 Volg ons kamerplanten pinbord op Pinterest voor de leukste interieur-ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Gerelateerde items

kerstverlichting
Zoveel meter kerstverlichting moet er in een kerstboom!

Worstel jij ook altijd met de vraag hoeveel meter kerstverlichting er in je kerstboom moet? Wij hebben het getest en in dit artikel lees je de resultaten!

Lees meer...
kerstverlichting
Uitleg verschillende soorten (LED) kerstverlichting voor binnen en buiten

Na het lezen van dit blogitem weet jij welke soorten kerstverlichting er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van kerstverlichting. 

Lees meer...
kunstkerstbomen
Kunstkerstboom kopen? Dat doe je met deze handige tips!

Een mooie kunstkerstboom kopen? Lees dan eerst deze handige aankooptips en geniet snel van een mooie versierde kunstkerstboom!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven