Vandaag open van 09:30 - 18:00

Pizza maken op de barbecue? Dat doe je zo!

Op de barbecue kan je pizza's maken die de smaak van een in pizza over gebakken pizza evenaart! In dit blogitem lees je hoe je te werk gaat bij het maken van pizza's op de BBQ. 

Hai bisogno di questo (Dit heb je nodig)

Pizza's bakken op de barbecue is leuk om te doen, kost weinig tijd en het resultaat is een verrukkelijke pizza! Om te kunnen starten heb je minimaal een barbecue met deksel en een pizzasteen nodig. Als je de smaak te pakken hebt raad ik je aan om jezelf een plezier te doen door ook een pizzaspatel aan te schaffen.

Een pizzasteen kan hoge temperaturen aan en zorgt ervoor dat het vocht in het deeg snel verdampt waardoor je een knapperige bodem krijgt. Met een pizzaspatel haal je de pizza eenvoudig van je werkblad en leg je hem zonder gedoe op de barbecue.

1. Het pizzadeeg maken

Je kunt pizzadeeg maken die binnen 1 tot 3 uur klaar is (korte rijs pizzadeeg), maar wil je als een pro te werk gaan dan heb je wel een dagje nodig (lange rijs pizzadeeg). Het tijdsverschil zit hem dus in het rijzen en niet in de bereiding, je kunt dus eenvoudig de "pro techniek" gebruiken als je het deeg maar de dag ervoor klaarmaakt en in de koelkast legt. Omdat het internet al vol staat met mooie recepten en ik te lui ben om deze hier over te gaan zitten typen hieronder twee goede recepten:

Ik wil snel pizzadeeg hebben recept > 

Ik heb geen haast, doe mij de pro methode maar >

Uiteindelijk wil je in ieder geval dat het deeg op kamertemperatuur is voordat je start met het beleggen van je pizza. 

2. De barbecue en pizzasteen op temperatuur laten komen

Pizza's worden gebakken op een hoge temperatuur van zo'n 300 graden waarbij een pizza in ongeveer 5 minuten al gaar is. Wat je niet wilt is dat die temperatuur direct de onderkant van je pizzasteen raakt want dan verbrandt je pizzabodem met een lege maag tot gevolg. Je gaat de pizza dus indirect bakken, wat zoveel betekent als dat je de pizzasteen niet direct boven de hete kolen of je barbecuevuur legt. 

Wat de beste manier is om indirect te bakken hangt van je barbecue af, maar bij een gasbarbecue met meerdere branders kan je de pizzasteen bijvoorbeeld boven een brander leggen die je uit laat, bij een kamado gebruik je een heat deflector en bij een houtskoolbarbecue plaats je de kooltjes op zo'n manier dat de warmte via de zijkant langs de pizzasteen omhoog kan.

De pizzasteen mag op de barbecue terwijl je deze opstookt tot de gewenste temperatuur van plusminus 300 graden.

3. De pizzabodem maken

Heb jij een pizzaschep? Strooi dan wat semola of bloem direct op je werkblad. Geen pizzaschep? Leg dan eerst wat bakpapier op je werkblad en strooi daar de semola of bloem op. Afhankelijk van wat je lekker vindt maak je een dikke of dunne pizzabodem. Druk de deegbol plat met je hand en druk het deeg vervolgens vanuit het midden meer naar buiten met je vingers. De randen laat je wat dikker voor een luchtige en mooie korts. Zien hoe dat moet? Bekijk deze video:

4. De pizza beleggen

Het beste is het als ik mij hier zo min mogelijk mee bemoei, want dit is natuurlijk heel persoonlijk. In principe kan je alles op een pizza doen als het maar gaar wordt binnen dezelfde tijd als dat de pizza van de barbecue moet. Snijd vlees, kip en groente daarom in mooie kleine stukjes. Daarnaast is het belangrijk dat je niet teveel saus en nat beleg gebruikt. Als de pizzabodem te nat is wordt deze niet lekker knapperig en dat wil je natuurlijk wel! Door vochtige producten af te deppen met keukenpapier of uit te laten lekken in een vergiet kan je het risico op een kleffe pizzabodem aanzienlijk verkleinen. 

5. De pizza bakken op de barbecue

Als alles volgens plan is verlopen is de barbecue nu indirect voorbereid en heeft hij een temperatuur van rond de 300 graden. Tijd om je pizza op de barbecue te leggen, uitdaging..... 

Als het goed is heb je bij het vormen van de pizzabodem semola of bloem op je werkblad gestrooid die nu goed van pas komt bij het opscheppen van de pizza. Schuif de pizzaschep met een snelle beweging onder je pizza en laat hem daarna voorzichtig van je schep de pizzasteen op schuiven. Als je de pizza op bakpapier hebt liggen dan kan je deze van je werkblad op een snijplank schuiven om hem vervolgens met bakpapier en al op de pizzasteen te schuiven. Bak de pizza ongeveer één minuut en kijk of je het bakpapier er onderuit kunt trekken zodat deze niet verbandt. 

Als de pizza eenmaal goed en wel op de barbecue ligt doe je de deksel dicht en bak je hem  in 3-5 minuten gaar. De bodem is gaar als de rand een mooie bruine kleur heeft en de kaas goed is gesmolten. Laat de pizza tot slot heel even afkoelen zodat deze makkelijker, bij voorkeur met een pizzasnijder, in stukken kan worden gesneden.

Osdorp dé barbecuewinkel van Nederland

Ben jij een echte barebcuefanaat en woon je nabij tuincentrum Osdorp in Amsterdam? Kom dan eens een kijkje nemen bij de grootste barbecueshowroom van Nederland met alle grote merken, specialistische accessoires, BBQ-vlees van Beef & Steak en het beste advies van ons BBQ-wedstrijdteam.

Ontdek ons tuincentrum

Aanbevolen producten

Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven