Vandaag open van 10:00 - 17:00

Indirect grillen: wat is het en hoe werkt het precies?

Indirect grillen: wat is het en hoe werkt het precies?

Indirect grillen: hoe werkt dat?Weer een hamburger of een zwartgeblakerd stukje vlees? Door indirect te grillen krijg je heerlijk mals vlees en verklein je de kans op zwartgeblakerde hamburgers. Maar wat is indirect grillen nu eigenlijk en hoe doe je dat?

Het enige wat je nodig hebt om indirect te grillen is een barbecue met deksel. Daarmee kun je de warmte in je barbecue vasthouden. Indirect grillen gaat uit van het principe dat je het vlees niet rechtstreeks boven het vuur bakt, maar dat je het vlees op temperatuur laat komen náást de hittebron. Bijna alle soorten vlees kan je indirect grillen en het is bij uitstek geschikt voor grote stukken vlees met een lange gaartijd, zoals rollade, een hele kip, pulled pork en spare-ribs. De grilltijd varieert van een half uur tot wel een hele werkdag, afhankelijk van het vlees. 

Langzaam garen

Indirect grillen is niet ingewikkeld. Je zorgt ervoor dat je de barbecue verdeelt in twee of drie zones en zet een (aluminium) lekbakje of ovenschaal gevuld met bier of water in het midden van de barbecue voor een stabiele temperatuur, that’s it! De lekbak heeft twee functies, want ook de vleessappen kunnen zo goed worden opgevangen. 

De zones in de barbecue creëer je door aan weerszijden van de barbecue, bijvoorbeeld in een metalen mandje, de gloeiende kooltjes of briketten te plaatsen. Door de kolen zo te plaatsen, creëer je warme en minder warme zones. Begin met tien kooltjes en bouw het aantal langzaam op tot je de temperatuur bereikt die nodig is voor het stuk vlees dat je indirect wilt gaan grillen. Zodra de barbecue de gewenste temperatuur heeft bereikt en deze minimaal 10 minuten vasthoudt leg je het vlees op het rooster boven de lekbak. Zorg er wel voor dat het vlees niet uitdroogt tijdens het indirect grillen, draai het vlees daarom regelmatig om en bestrijk het met olie of een lekker sausje.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe indirect grillen werkt.

Luchttoevoer regelen

Ook de luchttoevoer vraagt wat aandacht bij indirect grillen. Voor indirect grillen zet je de luchttoevoer niet maximaal open, maar zorg je voor een stabiele temperatuur. Met indirect grillen kun je het vlees nog steeds lekker bruin grillen, dat doe je door het vlees kort boven de hete zone van de barbecue te grillen. Op deze manier wordt de binnenkant vanje vlees heerlijk sappig en ziet de buitenkant er toch smakelijk gegrilld uit!  

Temperatuur op je smartphone

Met een kernthermometer meet je de temperatuur (en dus de gaarheid) van het vlees. Met de iGrill thermometer van Weber kun je de temperatuur zelfs eenvoudig aflezen op je smartphone, zodra het vlees de ingestelde temperatuur heeft bereikt krijg je een melding op je telefoon. Super handig! 

Gas of elektra, wat nu? 

Ook met een elektrische of gasbarbecue kan je indirect grillen, de ene barbecue is hier echter wel beter geschikt voor dan de ander. Het aantal branders en de opbouw van de barbecue kunnen het indirect grillen zowel positief als negatief beïnvloeden. Wil je een dergelijke barbecue kopen? Zeker doen, maar denk goed na over wat je met de barbecue wilt kunnen en laat je vervolgens goed informeren over de mogelijkheden! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven