Vandaag open van 10:00 - 17:00

Boek jouw tuinontwerp of beplantingsadvies nu online, meer info >

Planten op je balkon: welke planten doen het goed?

Heb je geen groene vingers, maar wil je wel graag een mooie oase van planten op je balkon? Het enige wat je nodig hebt is een plan en wat slimme trucjes om je balkon groen te maken én te houden. Meer weten? Lees dan verder!

Ga op je balkon met planten de hoogte in!

Of je nu kiest voor een kruiden- of bloementuin, voor elke balkontuin geldt: ga de hoogte in! Benut stukjes muur en ga verticaal tuinieren, zo kan je bijvoorbeeld verticaal tuinieren potten aanschaffen die je eenvoudig tegen een muur bevestigt of je kan een grote plantenbak kopen waarin je een klimplant laat opklimmen tegen een muur of trellis. Vul die potten en bakken vervolgens met bijvoorbeeld:

En voor je het weet geniet ook jij van een mooi groen balkon en daardoor ook meer privacy. 

Planten voor op je balkon - Tuincentrum Osdorp

Ga je voor klimplanten? Lees dan ook ons blog 'De beste klimpanten voor je balkon of terras' waarin we de beste klimmers voor je op een rij hebben gezet en tips geven over het aanplanten van een klimplant op je balkon of terras.  

Kleurrijke planten met goede effecten

Ook de kleuren van de planten hebben veel invloed op de uitstraling van je balkon. Zo geven paars, oranje, rood en geel energie, en zorgen witte, roze, blauwe, groene en grijze tinten voor rust. Mix niet alle kleuren door elkaar, je hebt dan weliswaar een kleurexplosie, maar niet de relaxte plek die je voor ogen had. Hoe zorg je dan wel voor rust op je balkon? Koop planten in maximaal drie tot vier tinten en laat je niet verleiden om alles te kopen wat je maar mooi vindt, hetzelfde geldt overigens voor de bloempotten en plantenbakken die je op je balkon gebruikt.

Goede planten voor op een schaduwbalkon

Ook op een balkon in de schaduw kunnen verschillende planten groeien, van prachtige bloeiers tot grote groene planten. Voorbeelden van eenjarige planten die het goed doen op een schaduwbalkon zijn:

 • Vlijtige liesjes: Deze mooie bloemetjes komen prachtig tot bloei en zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Daarnaast kun je ze ook goed zelf stekken, zodat je er elke zomer weer veel van hebt;

 • Knol- en hangbegonia’s: Begonia’s zijn ontzettend volle bloemen, die de hele zomer lang van jouw balkon een feest voor het oog maken.

 • Fuchsia's: Deze plant met hangende bloemen is weer terug van weggeweest en geeft jouw tuin of balkon een unieke uitstraling.

 • Browallia americana: Een eenjarige kruidenachtige tuinplant met prachtige blauwe of witte bloemen. 

Combineer deze eenjarige balkonplanten met vaste planten met grote bladeren zoals de Hosta en het Kaukasisch vergeet-mij-nietje voor een kleurrijk maar rustgevend eindresultaat.

Meer weten over planten voor je (half)schaduwbalkon? Bekijk dit filmpje:

Goede planten voor een zonnig balkon

Je hebt erg veel keuze in planten als je een zonnig balkon hebt, maar het betekent ook meer onderhoud. Kleurrijke bloeiers op een zonnig balkon krijgen graag dagelijks een goede slok water! En gebruik bij voorkeur ruime potten zodat de aarde daarin het water langer vast kan houden. Voorbeelden van planten die het goed doen op een zonnig balkon zijn:

 • Druiven;
 • Rozen;
 • Petunia's;
 • Afrikaantjes;
 • De ijsbloem;
 • Geraniums;
 • Lobelia's;
 • Lavendel.

Bekijk dit filmpje om te zien hoe je een balkon met planten op het zuiden tot een succes kunt maken!

De mooiste planten voor je balkon vind je bij tuincentrum Osdorp

De tuinplanten afdeling van tuincentrum Osdorp is meer dan twee voetbalvelden groot, je vindt er dan ook alles om van jouw balkon een echte jungle te maken! Van eenjarige bloeier tot Mediterane vaste plant, en van kruiden- tot rotsplant, wij hebben het allemaal. Naast het grote assortiment aan tuinplanten vind je er ook onze grondproducten en het grote buitenpotten assortiment zodat je na het shoppen gelijk kunt starten met het aanplanten van je eigen droombalkon! Woon jij in Haarlem, Zaandam, Amstelveen, Hoofddorp, Aalsmeer, Diemen of ergens anders nabij tuincentrum Osdorp in Amsterdam? Kom dan vooral langs en laat je inspireren door ons grote assortiment voor huis en tuin. Woon jij niet om de hoek of heb je geen tijd voor een bezoek aan ons tuincentrum? Shop een deel van ons assortiment dan veilig online hier in onze webshop!

Ontdek ons tuincentrum

Meer nieuws of inspiratie voor bloempotten?

 Bekijk ons inspiratie bord op Pinterest met mooie pot en plant combinaties voor buiten. 

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven