Vandaag open van 09:30 - 18:00

Tips tuincentrum Osdorp maart

Tips tuincentrum Osdorp maart

Maart, de dagen worden langer en het tuinseizoen gaat nu echt beginnen! In maart zijn er dan ook genoeg tuinklussen te doen, zoals het snoeien van struik- en klimrozen en het verticuteren van je gazon! Ook je interieur kan in de voorjaarsstemming worden gebracht met vrolijke paasversiering, bollen op pot en frisse zomerse kleuren. Kortom, genoeg te doen!

Interieurtips maart

Tuintips maart

 • Heb jij klim- of struikrozen in je tuin? In maart mogen deze worden gesnoeid! Jonge struikrozen mag je terugsnoeien tot zo’n 20 cm afstand van de hoofdstam, oude rozen die je wilt verjongen mag je in maart tot 25 cm boven de grond afknippen. In beide gevallen zal je deze zomer nog genieten van een mooie bloeiende roos! Meer weten over rozen snoeien in het voorjaar? Bekijk dan onderstaande video’s van Jurgen Smit waarin hij laat zien hoe je een roos snoeit in het voorjaar!

- Bekijk de video van Jurgen Smit over het snoeien van struikrozen.
- Bekijk de video van Jurgen Smit over het snoeien van klimrozen.

 • Ook de grootbloemige clematis kan in maart tot zo’n 25 cm boven de grond worden teruggesnoeid waarna deze dit jaar nog rijkelijk zal gaan bloeien.
 • De hortensia en de hortensia annabelle kunnen in maart ook wel een snoeibeurt gebruiken! Je knipt de uitgebloeide bloemen van de hortensia eruit en bent eigenlijk al klaar. Is de hortensia je echter te groot geworden of buigen de takken van je hortensia annabelle door het gewicht door? Dan kan je ook wat rigoureuzer te werk gaan! Bekijk onderstaande video’s van Jurgen Smit waarin hij laat zien hoe je de hortensia en de horensia annabelle snoeit in het voorjaar! 

Bekijk de video van Jurgen Smit over het snoeien van hortensia's.
- Bekijk de video van Jurgen Smit over het snoeien van de hortensia annabelle.

 • Tot ongeveer de tweede week van maart kunnen knotwilgen nog worden teruggesnoeid.
 • Ook de klimop kan in maart worden teruggesnoeid en vergeet daarbij niet de ongewenste scheuten van je houtwerk te verwijderen. 
 • Meer informatie over snoeien in het voorjaar lees je in ons blog 'Snoeitips: Welke planten mag je in het voorjaar snoeien?'

 

 • Hagen, heesters en bomen met blote wortels kunnen in maart het beste worden verplant. Nu het blad nog niet is uitgelopen en de plant nog niet al z’n energie nodig heeft is de kans dat dit goed gaat het grootst!
 • Haal afgevallen bladeren en takken in maart van de grond en start met bemesten voor een rijke bloei van je tuinplanten.
 • Door je kuipplanten in maart diep in te snoeien krijg je mooie volle kuipplanten met veel vertakkingen, controleer altijd wel even het specifieke snoeiadvies voor jouw kuipplant.
 • Ook het gazon zal in maart weer een deel van je tijd gaan opeisen, het is bijvoorbeeld tijd om je gazon te verticuteren! Door te verticuteren zorg je ervoor dat zuurstof en water makkelijker bij de wortels kunnen komen waardoor er meer nieuwe wortels komen en je een stralend vol gazon zult krijgen! Weten hoe je een gazon moet verticuteren? Bekijk dan deze video van Jurgen Smit waarin hij je er alles over zal vertellen!
 • Ook kan je in maart de kale plekken in je gazon gaan bijzaaien.
 • Eind maart kan je, als dat nodig is, beginnen met het maaien van je gazon, eerst even harken en stel de messen van je grasmaaier hoog af,  je wilt het gras nog niet te kort maaien.

Moestuin tips maart

 • Maart is de maand bij uitstek om verschillende soorten groenten zoals: prei, tomaat, komkommer, sla en spinazie te zaaien. Verdeel de zaden gelijkmatig te verdelen en houd een zaaidiepte aan van zo’n 1,5 cm, de algemene regel voor zaaien is dat je het zaad twee- tot driemaal zijn eigen diepte inzaait.
 • In maart kunnen ook veel kruiden in je moestuin worden gezaaid, zoals: peterselie, bieslook, dille, kervel, dragon en salie.
 • Bescherm je plantenbedden tegen vogels die je kiemzaden, groentezaden en plantenblaadjes als lekkernij zien.

Vijvertips maart

 • Als in maart de temperaturen weer beginnen te stijgen (10+) mogen ook de vissen weer een beetje worden gevoerd, niet teveel want dan krijg je onnodig veel algen in je vijver.
 • Zorg in maart voor voldoende zuurstof in je vijver, controleer dit en voorkom daarmee onnodig leed en zelfs sterfte van je vissen.
 • Maart is ook de tijd om te controleren of je vissen geen ziekteverschijnselen vertonen.
 • Nu alle waterplanten weer beginnen uit te lopen, is het van belang dat je de afgestorven plantdelen van vorig jaar verwijderd. Ook het bodemvuil dat in de vijver is gewaaid moet verwijderd worden om verzuring van de bodem te voorkomen. 

Meer handige Tips van tuincentrum Osdorp?

Meer Tips van tuincentrum Osdorp? Bekijk hier onze jaarkalender en schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan krijg je ze automatisch in je mailbox! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven